- Jeg håper dere fikk mange bilder av det

Verdensmester Harvey sier han ikke hysjet på Hattestad.

EN FINGER FOR GULL: Alex Harvey holder opp en finger mot munnen for å vise at et kanadisk herregull endelig er sikret.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael Dalder
EN FINGER FOR GULL: Alex Harvey holder opp en finger mot munnen for å vise at et kanadisk herregull endelig er sikret.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael DalderVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Overraskende, men ikke sjokkerende. Sånn oppsummerer Alex Harvey og Devon Kershaw den første kanadiske VM-gullmedaljen i herrelangrenn noensinne.

Harvey staket ned Ola Vigen Hattestad på oppløpet, og triumferte over mållinja med en finger over munnen - men det var ikke en hysjefinger rettet mot konkurrentene eller publikum, sier han.

- Det var for å markere vår første mesterskapsmedalje at jeg kysset fingeren. Vi har vært nære før, men vi har aldri klart det. Forhåpentligvis fikk dere mange bilder av det, sier Harvey med et glis.

Gøy for 25 kanadiere
Det er to overlykkelige kanadiere som møter pressen etter løpet, fulle av stolthet over å ha tatt gull i en idrett som er marginal i hjemlandet, i et land der den betyr relativt mye.

- Jeg var vel ikke sikker på at vi kunne vinne før jeg så Alex komme ut av tåka med en finger som viste at vi hadde tatt vårt første gull. Jeg har lest i norske aviser ved hjelp av Google Translate at Norge har tatt 100 gullmedaljer, så det er bra vi endelig har en. Vi får ta en av gangen, sier Devon Kershaw og ler.

- Hvor mye betyr dette for de hjemme?

- Det betyr mye for de 25 menneskene som liker langrenn i Canada, neida, det er sikkert flere, fleiper Kershaw.

- Nei, for de som er interesserte i langrenn betyr det selvfølgelig mye. Det er stort å vinne et VM-gull i sportens fødeland, sier han.

Møtte kongen
Kershaw og Alex Harvey ble nummer fire på lagsprinten i OL på hjemmebane i Vancouver. Derfor smakte det ekstra godt med opptur i dag.

- Dette var definitivt noe vi ville revansjere. Fjerdeplass er den verste plasseringen som finnes, og det er definitivt den verste plasseringen på hjemmebane, sier Devon Kershaw.

Alex Harvey, hvis far vant femmila i Holmenkollen i 1988, passet på å skryte litt av publikum i Oslo i intervjuene etter løpet.

Harvey synes også det var stort å få møte Kong Harald etter løpet.

- Vi møtte kongen! Vi ville aldri få møte presidenten eller statsministeren etter en langrennsseier i Canada, for å si det sånn. Kanskje etter et ishockey-gull, humrer han.