Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg håper du får sove i natt. Ta på deg trøya til USA - du spilte for dem i kveld

Norsk OL-dommer skjelles ut etter semifinalethriller.

KONTROVERSIELLE AVGJØRELSER: Den norske dommeren Christina Pedersen dømte indirekte frispark til USA innenfor 16-meteren til Canada, da hun mente den kanadiske keeperen hadde holdt ballen i mer enn seks sekunder. Det påfølgende frisparket resulterte i et meget tvilsomt straffespark. Foto: AFP PHOTO / ANDREW YATES
KONTROVERSIELLE AVGJØRELSER: Den norske dommeren Christina Pedersen dømte indirekte frispark til USA innenfor 16-meteren til Canada, da hun mente den kanadiske keeperen hadde holdt ballen i mer enn seks sekunder. Det påfølgende frisparket resulterte i et meget tvilsomt straffespark. Foto: AFP PHOTO / ANDREW YATES Vis mer

Semifinale: Canada - USA 3-3, 3-4 etter ekstraomganger.

(Dagbladet): Canada klandrer den norske dommeren Christina Pedersen etter at finaledrømmen brast tre minutter på overtid av ekstraomgangene i gårsdagens semifinale mot USA.

Tre ganger ledet Canada i ordinær tid, men hver gang slo USA tilbake. Den siste gangen under kontroversielle omstendigheter:

Etter cirka 78 minutter sto den kanadiske keeperen Erin McLeod med ballen i hendene og vurderte muligheten for en kort igangsetting. Men amerikanerne, som lå under 2-3, jaget utlikning og sto høyt i banen. Dermed valgte McLeod å sparke langt ut. Dommer Pedersen mente imidlertid hun nølte for lenge, og at hun hadde holdt ballen i mer enn seks sekunder.

- Hun begynte å flire
Pedersen dømte indirekte frispark til USA innenfor 16-meteren, som endte med at ballen ble sparket opp i hånda på en spiller fra Canada. Pedersen pekte på straffemerket til store protester.

USAs storscorer Abby Wambach tok uansett godt vare på sjansen - og dermed sto det 3-3.

Ingen greide å avgjøre til ordinær tid, og ekstraomgangene så lenge ut til å ende uten mål. Men etter 123 minutter avgjorde Alex Morgan for USA med et perfekt hodestøt - og Canada var utslått.

Det var dommerens skyld, var de kanadiske jentene enige om etterpå.

HER RYKER FINALEN: Den kanadiske jentene fortviler etter Alex Morgans vinnermål etter 123 minutter. Foto: REUTERS/David Moir
HER RYKER FINALEN: Den kanadiske jentene fortviler etter Alex Morgans vinnermål etter 123 minutter. Foto: REUTERS/David Moir Vis mer

Spissen Melissa Tancredi hevder overfor Toronto Star at hun ga følgende beskjed til Christina Pedersen:

- Jeg håper du får sove i natt. Ta på deg en amerikanske drakta - du spilte for dem i dag.

Ifølge avisa snakket Tancredi med skjelvende stemme, og de slår selv fast at nøkkelspilleren i OLs hittil beste kvinnefotballkamp var norsk og heter Christina Pedersen.

Christine Sinclair - som scoret hattrick for Canada - sier hun ba om en forklaring på avgjørelsen om å gi USA indirekte frispark for brudd på seks-sekunders-regelen.

- Hun begynte faktisk å flire, og lot være å svare. Stilfullt, forteller hun til Toronto Star.

Og tremålsscoreren stopper ikke der:

- Vi føler ikke at vi tapte, vi føler vi ble ranet. Det er synd at dommeren bestemte resultatet på forhånd, i en så viktig kamp.

Thoresen: - Straffesparket var feil
NRK-ekspert Hallvar Thoresen kommenterte kampen på Old Trafford sammen med Olav Traaen i går kveld. Når Dagbladet ringer tirsdag formiddag har han ikke full oversikt over hva Pedersen dømte indirekte frispark for, men det påfølgende straffesparket er han uenig i.

SCORET TRE: Canadas Christine Sinclair scoret hattrick, men var mest opptatt av å kritisere dommer Pedersen etter kampen. Foto:   REUTERS/David Moir
SCORET TRE: Canadas Christine Sinclair scoret hattrick, men var mest opptatt av å kritisere dommer Pedersen etter kampen. Foto: REUTERS/David Moir Vis mer

- Generelt synes jeg hun dømte veldig bra, men hun har den avgjørende situasjonen med straffesparket som jeg mener er feil. Skal hun dømme straffe der må det være en grad av forsettlighet i bildet, det er grunnregelen. Men her ble ballen skutt opp i hånda på den kanadiske spilleren via noen andre spillere, og hun hadde ikke armen i unaturlig stilling. Det skjedde så fort - hun kunne umulig komme seg unna, sier Thoresen til Dagbladet.

Han kan forstå Canadas frustrasjon over måten 3-3-målet kom på, men synes ellers ikke at de har noe å klage på.

- Dommeren la lista ganske høyt på tøft spill, men vurderte det veldig godt. Hun var for så vidt myndig i avgjørelsene, og jeg synes ikke hun dømte noe for det ene eller andre laget.

- Gikk det beste laget videre?

- Jeg synes det var en veldig jevn kamp, som kunne gått begge veier. Både USA og Canada fortjente egentlig å gå videre. Det var så jevnt som det kunne blitt, sier Thoresen.

Dagbladet har vært i kontakt med det norske dommerteamet i dag. De har ikke lov til å kommentere kampen uten tillatelse fra FIFA.

STRENG STRAFFE: USA fikk et meget billig straffespark, som Abby Wambach omsatte i scoring. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
STRENG STRAFFE: USA fikk et meget billig straffespark, som Abby Wambach omsatte i scoring. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media