- Jeg håper for all del folk kan tilgi meg

Vegard Robinson Bugge er arbeidsløs, men vil fortsette karrieren.

SNAKKER UT: Vegard Robinson Bugge mener ikke det han har gjort kan sammenliknes med dopingsyndene til Lance Armstrong og Jan Ullrich. Nå håper han på tilgivelse og at han får fortsette sykkelkarrieren etter å ha blitt utestengt for manglende tillatelse for bruk av astmamedisin.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SNAKKER UT: Vegard Robinson Bugge mener ikke det han har gjort kan sammenliknes med dopingsyndene til Lance Armstrong og Jan Ullrich. Nå håper han på tilgivelse og at han får fortsette sykkelkarrieren etter å ha blitt utestengt for manglende tillatelse for bruk av astmamedisin. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Den 8. juli topper Vegard Robinson Bugge alle landets nettaviser etter at det blir kjent at han avla positiv dopingprøve under Tour des Fjords.

- De første dagene var en skikkelig utfordring. Trynet mitt ble spredt utover toppen av alle nasjonale nyhetsmedier i forbindelse med en dopingsak. Det er ikke noe jeg var stolt av, noe annet hadde vært rart, sier Robinson Bugge til procycling.no.

Siden den gang har han sammen med advokat Erik Flågan forhandlet seg fram til strafferabatt hos det internasjonale sykkelforbundet, og ting har også sakte, men sikkert vendt tilbake til det normale.

- Jeg var stolt over å være syklist, og jeg var kjent som «Syklisten fra Horten». Men det snudde seg litt med dette. Jeg ville egentlig bare komme meg vekk og jeg følte et ubehag når det ble snakk om syklig. Jeg skjønte at samtalene ville dreie over til doping.

- Tøft å gå på butikken for å handle?

- Jeg fikk en del blikk da jeg var ute blant folk i starten. Det har løyet siden den gang. Folk har nok glemt det litt, og nå er det helt uproblematisk, sier han.

Torsdag fikk vi vite at utestengselen fra UCI ble på fire måneder med oppstart fra testens analysedato, den 29. juni.

Det betyr at Robinson Bugge i prinsippet kunne vært tilbake i konkurranse den 28. oktober.

Løst fra kontrakten Det blir ikke like enkelt, for nå har han ikke lenger noe lag å sykle for.

Avtalen med Team Sparebanken Sør strakte seg egentlig ut 2016-sesongen.

- Jeg føler vi har hatt god dialog hele veien. Vi kom tidlig fram til at det var greit å avslutte samarbeidet. Jeg vil ikke gå noe særlig mer inn på det, sier 25-åringen.

• Les også: Norsk sykkelprofil dopingtatt

Så hvordan endte han opp på forsiden av alle de norske nyhetsmediene?

Ifølge advokat Flågan dreier det som utilstrekkelig bevissthetsnivå rundt astmamedisinene han brukte.

Robinson Bugge hadde flere varianter i bagasjen han hadde med under konkurranse. Hvem av variantene han brukte, var han ikke så nøye på.

Hadde ikke fritak Men én av inhalatorene hadde langt mer skadelig innhold enn vestfoldingen var klar over.

- Vegard testet positivt på Terbutalin som finnes astmamedisinen Briancyl. Dette medikamentet som han hadde tillatelse til å benytte i 2008, skulle ikke ha blitt med videre. Flere av de andre astmamedisinene han brukte, ble tatt av lista over forbudte medikamenter i 2010. Men det gjaldt ikke Briancyl. I bunn og grunn er dette utøverens eget ansvar og det munner ut i at han ikke hadde tilstrekkelige bevissthetsnivå rundt de forskjellige preparatene han hadde i bagen, sier advokat Erik Flågan.

For Robinson Bugge ble det en dyrekjøpt lærepenge.

- Jeg har ikke hatt nok kunnskap rundt det. Jeg har brukt mange astmamedisiner og jeg har hatt medisinsk fritak til å bruke dem. Jeg hørte i 2010 at alle preparatene ble tatt bort fra lista, og jeg gjorde en tabbe ved å gå tilbake til Briancylen. Det enset meg ikke engang. Jeg brukte det uten å tenke noe spesielt over det. Hva jeg hadde gjort, gikk først opp for meg da jeg mottok brevet fra UCI.

Der sto det svart på hvitt at et forbudt stoff var funnet, og at utøveren ikke lenger hadde fritak for å benytte dette medikamentet.

- Ikke som Armstrong og Ullrich 39 dager etter at han avla urinprøven i Sauda, blir han informert om den positive prøven av sykkelforbundet.

Dagen etter måtte han forklare seg for Thor Hushovd og Atle Kvålsvoll i Grimstad.

Siden har det dreid seg om å komme seg videre, legge dopingsaken bak seg og plukke opp restene av sykkelkarrieren igjen.

- Jeg håper for all del at folk kan tilgi meg og se realitetene i denne saken. Dette er ikke en dopingsak på linje med det Lance Armstrong eller Jan Ullrich holdt på med. Det er snakk om en astmamedisin. En medisin jeg helt fint kan bruke i dag, og det skjer ingenting om jeg testes for det. Derfor henger det ikke på grep om dette forbindes med enhver form for doping. Det er formildende omstendigheter i saken min, og jeg håper at folk kan se rasjonelt på det. Jeg håper jeg får en ny sjanse. Det er trist om det ikke lar seg gjøre, sier Robinson Bugge.

Advokat Flånes har tidligere forsvart kappgjenger Erik Tysse og bryter Fritz Ånes.

Han takker Antidoping Norge fordi det på et tidlig tidspunkt gikk ut og presiserte at Terbutalin ikke er et prestasjonsfremmende middel.

- Med en gang prøven forelå, var de ute og klargjorde rundt funnet. Det er riktig at Terbutalin står på lista over forbudte stoffer, men kjernen her er likevel at Vegard har brukt astmamedisin uten å ha fritak for det. Da dreier det seg om et regelbrudd, og ikke om doping.

- Er du redd for måten Robinson Bugge blir oppfattet ute blant det norske folk etter utestengelsen?

- Jeg er veldig opptatt av å presisere at Vegard ikke er noen doper, selv om han har opptrådt i strid med antidopingregelverket. Her til lands har vi ikke noe skille når vi omtaler en utøver som benytter feil astmamedisin eller om du er rødglødende av testosteron eller EPO. Det dreier seg om dopere og dopingutestengelse. Det er litt synd at det er slik, men jeg håper at det norske folk klarer å skille. Han er ingen doper, han er en utøver som rotet det til, og som ikke var nok bevisst, presiserer han.

Søker ny arbeidsgiver Robinson Bugge kunne risikert en toårig utestengelse for bruddet på antidopingreglementet, men det ebbet altså ut med en firemåneders utestengelse for manglende medisinsk fritak for å bruke Briancyl.

UCI har også halvert sakskostnadene fra 2500 sveitserfrancs til 1250.

- De har forsøkt å være imøtekommende mot oss. Vegard ønsket ikke å få B-prøven testet og han gikk med på en frivillig suspensjon. UCI startet på to år, men de så raskt at her finnes det formildende omstendigheter som gjør straffen lavere. De ønsket å inngå en avtale, og foreslo fire måneder. Det synes vi var helt fint.

- Det er faktisk sjelden saker som havner på bordet til UCI ender med under seks måneders utestengelse, påpeker han.

Foreløpig har Robinson Bugge vært i dialog med Team Joker og Team Ringeriks-Kraft av de norske kontinentallagene.

- Jeg har ikke noe tilbud ennå, men jeg føler egentlig at de jeg har snakket med har gitt meg grei tilbakemelding. Jeg kommer til å ta kontakt med flere norske lag utover høsten, men jeg vet jo at det er sent på året og at de fleste har fylt opp troppene sine.

- Du har holdt deg i form?

- Jeg trente veldig mye i starten, men det var også fordi jeg håpet å sykle noen ritt på tampen av året. Så skjønte jeg at det ville bli vanskelig, og rant mye av motivasjonen ut igjen. Jeg har holdt meg i gang på rulleski, løping og sykling på rulle, forteller han.

- Er det noen du ønsker å si til slutt?

- Jeg ønsker å komme med et varsku til alle som driver med idrett der ute. Man må være påpasselig med hva man putter i seg, nærmest paranoid. Du må ha 100 prosent garanti for at det greit, så slipper man kanskje å havne i den kjedelige situasjonen jeg gjorde. Det var tøft, og det kunne vært unngått. Den tøffeste lærdommen har kanskje vært at det bare har vært min egen feil. Hadde jeg fulgt bedre med i timen, hadde dette aldri skjedd.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!