OL-STADION: Slik ser det ut i Lagoa Rodrigo de Freitas i dag, hvor Olaf Tufte og de andre roerne skal kjempe om medaljene i Rio-OL om et drøyt år. Nå håper Tufte at IOC legger press på arrangøren, slik at vannet blir renset. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB Scanpix
OL-STADION: Slik ser det ut i Lagoa Rodrigo de Freitas i dag, hvor Olaf Tufte og de andre roerne skal kjempe om medaljene i Rio-OL om et drøyt år. Nå håper Tufte at IOC legger press på arrangøren, slik at vannet blir renset. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Jeg håper jeg ikke taper OL-gullet fordi jeg får død og råtten fisk på åra

Søppel og råtten fisk i vannet på rostadion i Rio.

(Dagbladet): Brasil klarte å stable på plass fotball-VM i 2014, og nå er det bare 478 dager igjen til OL-ilden skal tennes i Rio de Janeiro.

Olaf Tufte og de norske roerne bekymrer seg neppe over forsinkelsene i anleggsbyggingen, ettersom de skal konkurrere på vannet.

Forurensningen i Lagoa Rodrigo de Freitas, hvor roøvelsene i Rio-OL skal arrangeres, er derimot nå så ille at det kan gå på helsa løs:

I vannkanten flyter det millioner av død og råtten fisk, og det er søppel og forurensning så langt øyet kan se.

- Helsefarlig Norges dobbelte olympiske mester i roing, Olaf Tufte (38), liker ikke bildene han ser av anlegget et drøyt år før han skal forsøke å krone karrieren med et tredje OL-gull i roing.

- Jeg håper de klarer å rense opp i det der før vi kommer, for å si det sånn. Det ser ikke bra ut i det hele tatt, og må være svært helsefarlig, sier han til Dagbladet.

Han skal selv til Rio i september på befaring for å gjøre seg kjent i området, og mannen som prøver å kvalifisere seg til sine sjette olympiske leker frykter at det som venter han er en by på betydelig etterskudd i OL-forberedelsene.

- De har en jobb å gjøre for OL. Det sier alle som har vært i Rio.

Rekordverste Gjennom 20 år i toppen av internasjonal rosport så har Horten-mannen sett og opplevd det meste. Men så ille forurensning som det de ferske bildene fra Lagoa Rodrigo de Freitas viser har han aldri vært borti før.

GRIBBEMAT: Gribber forsyner seg av død fisk i og rundt vannet i innsjøen Rodrigo de Freitas. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB Scanpix
GRIBBEMAT: Gribber forsyner seg av død fisk i og rundt vannet i innsjøen Rodrigo de Freitas. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg håper jeg ikke taper OL-finalen fordi jeg før død og råtten fisk på åra. Men det er klart man er bekymret fra et helseperspektiv også. Vi kommer til å tilbringe en del timer utpå det vannet, og vi får masse vann i både munnen og på hendene. Da hadde det vært fint om vannet ikke var helsefarlig, sier Olaf Tufte.

- Må legge press på dem Ifølge innbyggere rundt innsjøen skyldes er kloakk og forurensning årsaken til at det flyter tonnevis av død fisk i vannoverflaten.

De lokale helsemyndighetene har derimot en annen forklaring - at fisken har dødd som følge av at temperaturen i vannet har synket etter voldsomme regnskyll.

Tufte er ikke i tvil om hvilken forklaring han tror mest på...

- Om de i det minste hadde forsøkt seg med at vannstanden har steget så mye av kloakken har rent ned, så kunne det kanskje vært troverdig. Nei, myndighetene sitter igjen med skjegget i postkassa. Nå må IOC og andre legge press på arrangøren, så det blir renset opp i vannet, sier Olaf Tufte.

BEKYMRET: Olaf Tufte er bekymret over forurensningen i innsjøen hvor det skal ros om OL-medaljer i Rio. Foto: Bjørn Langsem
BEKYMRET: Olaf Tufte er bekymret over forurensningen i innsjøen hvor det skal ros om OL-medaljer i Rio. Foto: Bjørn Langsem Vis mer