«Jeg håper på fransk seier»

Jeg håper Frankrike og Italia klarer å lage «ordentlige» mål i finalen. Det ville være turneringen verdig, sier Pelé til Dagbladet.

Semifinalene mellom Frankrike/Portugal og Italia/Nederland var ren underholdning. For tv- seerne mer dramatisk enn en såpeopera.

Etter så mye god offensiv fotball i mesterskapet, var det skuffende at semifinalene ble avgjort på straffespark. Jeg mener Portugal og Nederland ikke fortjente å bli slått ut på denne måten etter sine gode bidrag i Euro 2000.

Jeg synes så synd på flinke spillere som Frank De Boer og Patrick Kluivert. Hadde en av de to straffene gått i mål, ville det presset italienerne til mer offensivt spill. Dette ville ha endret kampens resultat.

Jeg er ingen venn av defensiv fotball. Det er ikke fotball i mine øyne. Fotball handler om gleden over å lage mål, men Italia lager ikke mål. De kommer til å gi Frankrike en tøff jobb i finalen.

For noen måneder siden fikk jeg høre at Italia tapte for Spania, England og Tyskland fordi de italienske klubbene hadde en dårlig sesong ute i Europa. Da smilte jeg. Det sier litt om hvor dårlig Italia er.

Jeg vet at Frankrike hadde en tøff kamp mot Portugal på onsdag, men de har fått hvile en dag mer enn Italia. Italienerne hadde en enda tøffere kamp mot Nederland, fordi de måtte spille mesteparten av kampen med ti mann.

I VM- finalen i 1994 skyldte italienerne på den lange, slitsomme flyturen over til USA da de tapte mot Brasil. Jeg er sikker på at de er engstelige for like trøtte spillere denne gangen.

Frankrike derimot, har hellet med seg. Thierry Henry og Nicolas Anelka må være noen av de raskeste spillerne i verden for tida. Det er spesielt godt gjort med tanke på den harde sesongen de har bak seg.

De blir et problem for Italia. Frankrike har også mange talentfulle midtbanespillere og et solid forsvar selv om de spiller annerledes taktisk.

Et av Nederlands problem var at midtbanespillerne ikke klarte å finne nok rom når italienerne la seg defensivt. Jeg tror Frankrike finner en løsning på dette. Anelka og Henry- hvis den franske treneren tør å bruke dem sammen igjen, klarer å få forsvarerne på hæla. Så kan midtbanespillerne Zinedine Zidane eller Petit løpe inn i rommene og gå på mål.

Hvis finale dreier seg om fantastisk angrepsfotball, da håper jeg på fransk seier.

  • Men hvis finalen blir en taktisk kamp, da kan Italia gå av med seieren. Den første halvtimen kan avgjøre spillet. Uansett resultat håper jeg fotballfans rundt i verden får en mye bedre kamp enn Italia- Nederland.

Pelé jobber for Euro2000 og Mastercard