- Jeg håper vi fortsatt kan være venner

Håvard Bøkko om bruddet med Peter Mueller.

SAMARBEIDET OVER: Hege og Håvard Bøkko har brutt samarbeidet med amerikanske Peter Mueller (t.h.) og privatlaget Team CBA. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAMARBEIDET OVER: Hege og Håvard Bøkko har brutt samarbeidet med amerikanske Peter Mueller (t.h.) og privatlaget Team CBA. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer


TOPPIDRETTSSENTERET (Dagbladet): Skøyte-søsknene Håvard og Hege Bøkko er fra neste sesong tilbake på det norske landslaget etter én sesong på privatlaget Team CBA med Peter Mueller som trener.

Det har til tider vært mange diskusjoner og sterke meninger rundt løpernes valg om å gå ut av landslaget for å følge kontroversielle Mueller. Under en pressekonferanse i formiddag forklarte Håvard og Hege hva som ligger til bakgrunn for valget, og hvordan det blir å bryte samarbeidet med CBA etter ett år.

På spørsmål fra TV 2 Nyhetskanalen om hvordan blir det å være uten Peter Mueller, sier Håvard Bøkko:

- Jeg var jo uten Peter før forrige sesong, men utenom det har vi vært sammen 220 dager i året siden 2004. Selv om han er ferdig som trener for vår del, håper jeg at vi kan være venner. Vi ses sikkert på isen til vinteren.

- Er det en lettelse?

- Nei, det er litt vemodig. Men han vil bo i Oslo, så jeg håper vi kan holde kontakten fortsatt.

- Legge ting bak oss Hege Bøkko håper gamle konflikter nå er et tilbakelagt kapittel.

- Nå må vi sette en strek og legge ting bak oss. Når man driver på så høyt nivå som vi gjør, må det være 110 prosent fokus på det sportslige, på trening og konkurranse. Det har dessverre ikke vært sånn i det siste. Det har gått altfor mye energi på utenomsportslige ting, og det er ikke noe vi har lyst til å være en del av, sier Hege Bøkko.

På spørsmål om de ikke har lagt opp til en del utenomsportslig støy selv, sier Håvard:

- Media har gjort jobben sin, de selger sikkert mer aviser hvis de får konflikter mellom to parter. Vi visste i fjor at det kom til å bli mer uro, men kanskje mer enn vi hadde trodd og håpet.

Best opplegg De sier de har hatt det bra også på privatlaget, og har ikke noe vondt å si om opplegget der.

- Jeg har hatt et veldig fint år etter at vi gikk ut av landslaget. Gode lagkamerater, og Peter har som vanlig levert som trener. Rolf Hauge har spyttet inn masse penger for å starte et privatlag. Jeg synes resultatene var bra. Det ble to mesterskapsmedaljer på meg. Det var langt fra noen katastrofe, sier Håvard Bøkko.

Men etter at kontrakten på ett år var ute, sier han det var naturlig å sondere terrenget for å se hva som var det beste tilbudet.

- Vi falt til slutt ned på at forbundet har det beste opplegget nå. Vi ser også lenger framover. Vi fikk inntrykk av at både styret, løpere og alle i forbundet at vi var ønsket tilbake. Det gjorde det lett å velge det. Grunnen er hele pakka, med toppidrettssenteret og miljøet på laget.

Vil prøve høydetrening Nå er det straks klart for å starte oppkjøringen til ny sesong.

- Jeg ser fram til å begynne hardtreninga. Det er bare en fridag igjen, så er helvetet løs, sier Bøkko.

Han sier også at forbundets planer om satsing på høydetrening er en viktig grunn. I motsetning til CBA har landslaget satset på høydetrening den siste sesongen, og vil også gjøre det i de to kommende årene.

- Forskjellen fra i fjor er at forbundet har lagt opp til høydetrening. Jeg har lyst til å prøve det før jeg legger opp. Det ville være kjedelig å legge opp som 40-åring uten å ha prøvd høydetrening, sier Håvard Bøkko.

Fra forbundets side er man også glad for å ha Hege og Håvard Bøkko tilbake på laget.

- Vi har hatt en prosess med rådgiverne deres etter sesongslutt. Vi har hatt en bra dialog og vært veldig løsningsorientert. Å få Håvard og Hege med på laget vil styrke gjennomføringen av det vi har planlagt. Det er positivt for hele norsk skøytesport at vi er samlet som ett lag, sier Øystein Haugen, sportssjef skøyteforbundet.

Kontaktet forbundet selv Håvard Bøkko fortalte også at det var de som tok kontakt med skøyteforbundet med tanke på å gjenoppta samarbeidet.

Pappa Eirik Bøkko, som fungerer som rådgiver for Håvard og Hege, sier avstanden mellom partene var veldig stor i diskusjonene med Team CBA.

- Vi hadde en samtale med Rolf Hauge onsdag kveld. Der var vi enige om at vi sto veldig langt fra hverandre, og at det kanskje ikke var grunnlag for å gå videre. Vi hadde en gjensidig forståelse av at det var vanskelig. Våre krav og ønsker var ikke forenlige med CBA sine, og motsatt, sier han til Dagbladet.

Han understreker at uenighetene ikke var på det økonomiske plan.

- Absolutt ikke, vi snakket veldig lite økonomi. Det gjaldt det sportslige opplegget.

- Blant annet høydetrening?

- Det gikk på treningsfaglige ting, ja. Som Håvard sa på pressekonferansen, så ville det vært synd å legge opp som skøyteløper uten å ha prøvd høydetrening. Etter så mange år med hard trening kan en sånn endring føre til et lite løft.

- Og høydetrening var ikke aktuelt på CBA?

- Egentlig ikke, verken Mueller eller sportssjef Eskil Ervik har veldig tro på høydetrening. Dette var en av de utslagsgivende faktorene, sier han til Dagbladet.