Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges OL-håp og supertalent, Amund Vold, fikk påvist blodkreft

- Jeg har aldri opplevd noe så kjipt. Han er min bror, min bestevenn

Brødrene Amund Vold (21) og Eivind Vold (25) var i ferd med å bli norske gullhåp i OL i Tokyo. Forrige uke fikk megatalentet Amund blodkreft. Amund er et enda større talent enn gullgrossisten Eirik Verås Larsen.

RØRENDE ØYEBLIKK: Amund og Eivind Vold vant tidligere i sommer dobbeltseier i verdenscupen da de passerte mål hånd i hånd - Norges første triumf siden Eirik Verås Larsen i 2009. Nå har Amund fått blodkreft. Foto: Florian Schwarzbach Blackburn-Photographie
RØRENDE ØYEBLIKK: Amund og Eivind Vold vant tidligere i sommer dobbeltseier i verdenscupen da de passerte mål hånd i hånd - Norges første triumf siden Eirik Verås Larsen i 2009. Nå har Amund fått blodkreft. Foto: Florian Schwarzbach Blackburn-Photographie Vis mer

Den norske padleren og OL-håpet Amund Vold (21) er blitt alvorlig syk med kreftsykdommen akutt lymfoblastisk leukemi.

Kajakkmiljøet er i sjokk.

Spesielt tungt er det for storebror Eivind Vold, som bor sammen med Amund og har trent med ham hver dag, med neste ukes VM og neste års OL i Tokyo som det store målet.

Der hadde de skumle hensikter.

- Jeg har aldri opplevd noe så kjipt før. Han er broren min, min bestevenn, vi trener sammen, bor sammen, vi gjør alt sammen. Det gjør det ikke noe lettere at det er OL neste år, sier storebror Eivind Vold til Dagbladet.

Sammen skulle Amund og storebror Eivind Vold (25) kjempe om gull i VM neste uke og kjempe om de edleste medaljene i OL i Tokyo neste år.

- Det er så kjipt

Nå faller alle drømmene i grus.

- Amund har tatt medalje på alt han har stilt opp på internasjonalt i år. Det gjør det ekstra ille. De drømmene vi hadde sammen inn mot OL og i OL… Det er verst for hans egen del, men det går veldig innpå meg også. Det er så kjipt.

21-åringen er et unikt talent og har betydelig bedre resultater enn legenden Eirik Verås Larsen hadde på samme alder.

- Det stemmer at Verås Larsen ikke var like god på min alder. Han tok sitt første OL-gull da han var 28 år. Så jeg har noen år på meg. Jeg er ikke helt der ennå, men det er målet mitt på sikt. Hvis jeg fortsetter å ta de samme stegene framover, er både jeg og min bror helt i medaljekampen i OL neste år, sa Amund Vold til Dagbladet tidligere i sommer.

Forrige uke påvist blodkreft av typen akutt lymfoblastisk leukemi.

Slik oppdaget de kreften

Marerittbeskjeden setter et tydelig preg i lagkameratene og familien.

- Vi fikk det forrige uke. Det er ikke mange dager siden vi trodde det skulle til VM. Det er helt surrealistisk det som har skjedd, sier Eivind Vold til Dagbladet.

Blodkreft-beskjeden kom nærmest helt ut av intet.

- For to uker siden begynte Amund å føle seg litt sliten og fungerte dårligere på trening. Det er sånn det er som idrettsutøver iblant, men det passet dårlig så nært VM. Han tok derfor noen blodprøver, for å sjekke at alt var i orden. Vi regnet ikke med å finne noe. Men så, to dager etter, ringte legen og sa at det var noe rart med prøvene, forteller storebror Eivind.

SYK: Amund Vold (t.v.) har fått blodkreft. Foto: Norges Padleforbund / NTB scanpix
SYK: Amund Vold (t.v.) har fått blodkreft. Foto: Norges Padleforbund / NTB scanpix Vis mer

- Dagen etter det måtte han rett til Rikshospitalet. Jeg kjørte ham dit på morgenen. Vi trodde ikke det var så ille. Men så skjønte vi at det var alvorlig. Da ble jeg helt ute av meg. Da hadde jeg ikke snakket med Amund ennå.

- Jeg visste han hadde høye verdier av hvite blodceller. Så skjønte jeg på legene at det var så ille at han ikke kunne komme til VM. Så tok jeg et kjapt googlesøk og tenkte det verste med en gang. Da jeg ringte Amund etterpå, hadde han ikke fått vite noe, Da ble jeg roligere. Men så kom marerittbeskjeden litt seinere på dagen igjen.

Reddet av egen trening

Heldigvis fikk de raskt diagnostisert kreftsykdommen.

Hadde ikke 21-åringen vært idrettsutøver, kunne det tatt langt lengre tid.

- Allmenntilstanden hans var bra, men fungerte bare ikke like bra på trening. Hadde det vært off season, hadde han ventet en god stund med å ta blodprøvene. Hadde det ikke vært for at han driver med idrett, hadde han neppe tatt noen blodprøver og ikke merket at han var sliten. At han driver med toppidrett, gjorde at vi fant det ut tidlig, heldigvis.

Eivind Vold har - til tross for de vanskelige omstendighetene - bestemt seg for å delta i padle-VM i Szeged i Ungarn neste uke.

DOBBELTSEIER: Amund Vold og Eivind Vold best i verden på K1 5000 meter tidligere i sommer Foto: Privat
DOBBELTSEIER: Amund Vold og Eivind Vold best i verden på K1 5000 meter tidligere i sommer Foto: Privat Vis mer

- Jeg har bestemt meg for å dra til VM uansett og kjøre 5000 meter der. Det kan hende vi setter sammen en ny K2, uten Amund, men det er ikke bestemt ennå. Jeg tror ingen er tjent med at jeg blir hjemme. Jeg skal jeg prøve å vinne en medalje for Amund, sier 25-åringen til Dagbladet.

- Jeg stiller mye svakere uten Amund. Han har vært ekstremt sterk i år. Jeg skulle veldig gjerne hatt med Amund til VM og fortsette på drømmen til OL. Det har vært det store målet.

- Samtidig er det viktigste at han blir frisk. Amund er en kriger. Jeg tror at han har muligheter til å komme tilbake. Han har gode prognoser. Det er veldig bra, selv om det er veldig lang behandlingstid, påpeker han.

- Helt sinssyke tilstander

Amund Vold er ved godt mot, etter omstendighetene.

- Han klarte å lire av seg i dag at han skal pumpe litt i dag, siden han har fått i seg steroider på sykehuset som en del av behandlingen. Han kan finne på litt av hvert, sier storebror Eivind og ler.

- Jeg synes han tar det veldig bra. Den dagen vi fikk vite det, var det helt sinnssyke tilstander. Men nå har det roet seg litt. Amund er ved godt mot. Han må bruke tiden framover på å bli frisk, være på litt andre arenaer, kanskje studere litt, og så tror jeg han vil komme sterkere tilbake til. Hvis han ønsker, tror jeg det er mulig.

- Tror du at han kan komme tilbake i toppidretten på det nivået han har vært på?

- Amund skal gjennom to år med cellegift, men jeg tror det er det han ser for seg på sikt. Han er fortsatt ung og har alle muligheter, tror jeg. Det er viktigste er alt går bra.

Padler for medalje

Eivind Vold padler om medalje i VM kommende uke.

Han padler 5000 meter 25. august og muligens K2 22. august, hvis han får en ny makker i broren Amunds ulykksalige fravær.

- I fjor kom jeg inn som nr. 3 og til VM-bronse, men ble disket i etterkant, fordi jeg rundet en bøye ved feil side. Det så jeg først i ettertid, og jeg ga fra meg bronsen. Jeg håper at jeg har det i meg og kan gå hele veien til gull. Jeg er ikke favoritt, men en medaljeoutsider.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media