ALDRI SETT DOPING: Verdensmester Thor Hushovd sier at han aldri har sett dop i sykkelsporten. Foto: Heiko Junge / Scanpix
ALDRI SETT DOPING: Verdensmester Thor Hushovd sier at han aldri har sett dop i sykkelsporten. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Jeg har aldri sett doping i sykkelmiljøet

Men Hushovd vet han ville funnet det - hvis han hadde lett.

||| (Dagbladet): Da Thor Hushovd dro på seg regnbuetrøya på seierspallen i australske Geelong, som synlig bevis på at han er verdensmester, ble det ikke bare omtalt som en enorm seier for norsk sykling, men også for dem som drømmer om en ren sykkelsport.

32-åringen har nemlig alltid talt antidopingarbeidets sak - ikke bare utad, men særlig også internt i lagene han har syklet for. Selv om han bedriver en idrett med et mildt sagt frynsete rykte, sier Hushovd til Sportsrevyen at han aldri har bevitnet dopingbruk i sin aktive karriere.

- Jeg har aldri sett dop i sykkemiljøet, og heller aldri på kveldene i bymiljøet, for å si det sånn.

- Handler om ønsker
Men så har han heller aldri hatt noe ønske om å oppsøke miljøer der juridiske og etiske normer og regler aldri har vært til hinder for å jukse seg til penger og suksess. Om han hadde gått aktivt inn for å lete etter ulovligheter, er han sikker på at han ville ha funnet det.

- Det handler om hva man ønsker å oppnå. Hvis jeg ville dope meg i sykkelsammenheng, ville jeg funnet det, og hvis jeg ville dope meg for å ha det gøyere på byen - om det er mulig - ville jeg sikkert funnet de stoffene der også, selvfølgelig, sier Hushovd til NRK.

Det er uttalelser som rimer dårlig med hva sjefanklager Ettore Torri i den italienske olympiske komité utbasunerte tidligere denne uka:

- Jeg er ikke den eneste som sier dette. Alle syklister jeg har avhørt i det siste, sier at alle doper seg, fortakte Torri til nyhetsbyrået AP.

Sammenlagtryttere utsatt
Selv om Torri ikke har annen dokumentasjon for den graverende og stigmatiserende påstanden, er det ingen tvil om at sykkelsporten har et omfattende problem. Det fikk man et nytt eksempel på da det nylig ble kjent at verdens beste etapperytter, Alberto Contador, hadde avlagt en positiv dopingprøve under årets Tour de France.

Hushovd tror at kravene som stilles til ryttertyper som Contador, gjør at fristelsen til å ta snarveier blir større enn for dem som ikke har som oppgave å angripe fjellene med dødsforakt.

- Jeg tror at sammenlagtrytterne, som må være gode hver dag over lang tid, og som må sykle oppover rett og slett ekstremt fort, har større effekt. Det er vanskeligere å lykkes rein i sammenlagtsammenheng enn det er for eksempel for oss spurtere, sier Hushovd.