- Jeg har aldri sett på Petter som noen dårlig taper

Gunde Svan mener Petter Northugs problem er den store kjeften.

MÅ VÆRE PÅPASSELIG: Petter Northug (t.v.) har stilt seg lagelig til for hogg gjennom sin tidvis breiale væremåte, mener Gunde Svan. Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani
MÅ VÆRE PÅPASSELIG: Petter Northug (t.v.) har stilt seg lagelig til for hogg gjennom sin tidvis breiale væremåte, mener Gunde Svan. Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent CiprianiVis mer

(Dagbladet): Petter Northug junior (24) skaper overskrifter og debatt uansett hvor han måtte ferdes, og uansett hva han måtte foreta seg. 24-åringen er med andre ord en idrettsutøver få forholder seg likegyldig til.

Det svenske langrennsikonet Gunde Svan er intet unntak. Han gikk hardt ut mot Northug under OL i Vancouver, hvor han blant annet ble sitert på at han hadde møtt flere nordmenn som skammer seg over de mange, mildt sagt friske, uttalelsene hans.

Da Northug nok en gang havnet i søkelyset etter lørdagens tremil i La Clusaz, var det ikke snakketøyet som stilte blant annet Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard i forlegenhet, men mangelen på god sportsånd i nederlagets time.

Svan mener uansett at nordmannen har stilt seg mer lagelig til for hogg enn sine argeste konkurrenter i skisporet gjennom sin måte å ordlegge seg på.

- Nå vet jeg ikke om det var meningen med noen protest fra Petters side, men han er nødt til å være mer påpasselig med hva han gjør enn alle de andre, så stor i munnen som han er, understreker Svan overfor Dagbladet.

Konkurransemennesket Northug har aldri framstått som noen stor diplomat. Slik har det vært helt siden han slo igjennom med dunder og brak under NM på Kongsberg i 2006 med de berømte ordene: «Å æ ska faen itj te OL!?» da Norges daværende ankermann, Tore Ruud Hofstad, ble satt ettertrykkelig på plass på stafetten.

- Ingen dårlig taper Når det er sagt, ser ikke Svan på Mosviks store sønn som en mer utpreget dårlig taper enn andre utøvere, selv om han reagerte på Northugs stavbrekkunnskyldning da Marcus Hellner vant jaktstarten i Vancouver.

- Det er bare en mer menneskelig side av Petter som lyser igjennom. Jeg har aldri sett på ham som noen dårlig taper. Jeg vet av erfaring at det er aldri noe moro får stryk, men de karamellene må han ta og kjenne på selv, sier Svan.

48-åringen, med blant annet fire OL-gull og sju VM-gull på merittlista, ble selv ekstra tent og skjerpet de gangene han ikke lykkes.

- For min egen del, fikk det meg til å ta meg sammen. Det ga meg bare masse motivasjon til å vise hvem som var best i det neste rennet. Sånn sett var det bare bra å få stryk en gang i blant. selv om det var skuffende der og da, poengterer han.

Imponert, tross alt Uansett om det stormer rundt Northug nå, tror Svan at nordmannen er i god rute foran VM på hjemmebane. Han ble iallfall imponert over hva 24-åringen viste på lørdag, selv om det endte med et surt nederlag.

- Han er ikke i form, for vanligvis er han umennesklig i en spurt, men jeg er veldig imponert over hvor raskt han har kommet tilbake og kjemper om topplasseringer. Selv de største stjernene kan ha dårlige dager. Med den oppladningen han har hatt, er det imponerende at kreftene hans holdt helt til en pallplass i helgen. Når Petter kommer i litt bedre slag, blir også spurtene bedre, tror svensken.

Men det er ingen automatikk i at Northug blir gullgrossist i Kollen i februar, slik han ble det i Liberec i 2009.

Stor bredde Nivået har neppe vært høyere i internasjonal herrelangrenn noen gang med mange nasjoner og løpere som kjemper i toppen.

- Det er veldig bredt i toppen av internasjonal herrelangrenn. Jeg tror aldri det har vært så bredt noen gang. Det er en trend vi har sett de siste fem årene, sier den tidligere svenske landslagssjefen.

For Norges del, er det imidlertid sørgelig tynt bak Northug i øyeblikket, men det holder i massevis, mener den svenske skikongen.

- Dere har både Petter og Marit (Bjørgen), så dere har ingen grunn til å deppe, sier en flirende Svan.

MOTIVASJON: Den svenske skilegenden Gunde Svan brukte skuffelsen over ikke å vinne som ekstra motivasjon.Foto:  Jonas Ekströmer / SCANPIX
MOTIVASJON: Den svenske skilegenden Gunde Svan brukte skuffelsen over ikke å vinne som ekstra motivasjon.Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX Vis mer