- Jeg har aldri sett Ronaldo bedre

Det kan Tsjekkia få kjenne på kroppen i kveld.

I SITT LIVS FORM: Den portugisiske journalisten Pedro Jose da Cunha mener det. Foto: AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY / NTB scanpix
I SITT LIVS FORM: Den portugisiske journalisten Pedro Jose da Cunha mener det. Foto: AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY / NTB scanpixVis mer

Følg Tsjekkia-Portugal i vårt livestudio fra 20.45!

OPALENICA/KIEV (Dagbladet): Klokka 10.30 i går marsjerte 23 spillere i grønt ut på banen i den polske byen Opalenica.

I spissen for gruppa: Cristiano Ronaldo.

For sjuende gang i EM-historien forbereder et portugisisk landslag seg til kvartfinalen. Klokka 20.45 i kveld venter Tsjekkia i Warszawa.

- Portugal er favoritter. Det er første gang i mesterskapet. Derfor får vi sannsynligvis et annerledes kampbilde, sier journalist og Portugal ekspert Pedro Jose da Cunha i avisa Maisfutebol.

To historier Mye, om ikke alt, dreier seg om Ronaldo. Etter 93 landskamper og 34 mål, er eksperten ikke i tvil:

- Den siste matchen mot Nederland var Ronaldos beste for Portugal. Jeg har aldri sett ham stråle mer.

DEN STORE HELTEN: Cristiano Ronaldo senket Nederland med to scoringer. Foto: REUTERS/Felix Ordonez/NTB scanpix
DEN STORE HELTEN: Cristiano Ronaldo senket Nederland med to scoringer. Foto: REUTERS/Felix Ordonez/NTB scanpix Vis mer

Real Madrid-spilleren scoret begge målene i 2-1-seieren. Energien han brukte i feiringen, fortalte to historier: Vi lar den med sønnen og toårsdagen ligge. Den andre, historien om at Ronaldo har vært en skuffelse for Portugal i mesterskap, har ulmet i flere år. I kampen mot Danmark 13. juni sløste han bort sjanser i vilden sky. Portugal vant 3-2. Men kritikken mot Ronaldo eksploderte i avisspaltene.

- Nå må han for pokker prestere for landet sitt også, lød omkvedet.

- Ikke bare når han får utbetalt lønninger av Real Madrid.

Skrek i kamera Da Ronaldo så ble helten mot Nederland i neste kamp, kunne du ane hvilket innestengt raseri som kom ut. Han skrek ut velvalgte gloser i kamera. Og fikk med seg resten av laget på boikott av journalistenefra avisene.

- Etter Danmarks-kampen konfronterte vi ham med at supporterne sang Messi. Da mistet han kontrollen fullstendig, og svarte: «Hva gjorde Messi på denne tida i fjor? Da var han ute av Copa América, i sitt eget land. Det synes jeg er verre.»

Pedro Jose da Cunha erkjenner:

- Når vi ser hva han utretter i Real Madrid, er forventningene skyhøye hver gang. Kanskje er de for høye? Han har utvilsomt bedre spillere rundt seg i klubben enn på landslaget.

42,6 prosent Et lag som går videre fra «Dødens gruppe», er naturligvis å regne med helt inn. Statistikken fra UEFA viser at Portugal er blant lagene som har ballen minst. Snittet i EM er 42,6 prosent, og mot Tsjekkia blir laget trolig tvunget til å styre kampen mer. Rundt 5000 portugisere er ventet til Warszawa. De fleste elsker Ronaldo. Men noen hater ham også.

- Han kan virke arrogant. Kanskje er det litt misunnelse i bunn, sier Portugal-ekspert Pedro Jose da Cunha.

- Men hvem mener du er best? Ronaldo eller Messi?

- Ronaldo er den beste spilleren på jorda. Messi er den beste spilleren på en annen planet. Slik kan det også sies.