- Jeg har aldri skjønt hvorfor jeg har blitt oversett på landslag

VIF-Ghayas om alle vrakingene.

PÅ HJEMMEBANE: Vålerengas Ghayas Zahid er en tur tilbake på banen hvor han spilte hver ledige stund i oppveksten, Siden han forlot Klemetsrud til fordel for Vålerenga som 14-åring, så har han hatt en jevn utviklingskurve. Men aldersbestemte landskamper har det blitt få av. Nå mener VIF-trener at playmakeren er moden for A-landslaget. Foto: Hans Arne Vedlog
PÅ HJEMMEBANE: Vålerengas Ghayas Zahid er en tur tilbake på banen hvor han spilte hver ledige stund i oppveksten, Siden han forlot Klemetsrud til fordel for Vålerenga som 14-åring, så har han hatt en jevn utviklingskurve. Men aldersbestemte landskamper har det blitt få av. Nå mener VIF-trener at playmakeren er moden for A-landslaget. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

PÅ TV:
Vålerenga-Haugesund, TV 2 Zebra, kl. 18.55.

VALLE (Dagbladet): Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener Ghayas Zahid (20) er en mer produktiv spiller enn Martin Ødegaard, og ville ikke byttet Zahid med 16-åringen som er kjøpt av Real Madrid og har etablert seg på det norske A-landslaget.

Ghayas var et stort talent da han forlot barndomsklubben Klemetsrud til fordel for Vålerenga som 14-åring - og har har hatt en jevn utviklingskurve i Oslo-klubben.

G19 Hans første smak på landslagsfotball kom likevel ikke før G19 - hvor han til sammen spilte fire kamper.

Siden har han også fått fem kamper for U21-landslaget.

- Jeg har følt meg god nok, men aldri stresset med landslagsspill. Jeg har kost meg der jeg har vært, og ikke deppet over ikke å bli tatt ut. «Greit, det er ikke noe problem», liksom.

Lavt press - Men du har følt deg oversett på aldersbestemte landslag?

- Ja, det har jeg. Jeg har aldri helt skjønt hvorfor jeg ikke har fått flere aldersbestemte landskamper. Men de har jo også spilt en type fotball som Norge er kjent for, med 4-5-1 og lavt press. Og så har de ønsket seg spillere som er fysisk sterkere enn meg, sier Ghayas Zahid til Dagbladet.

Helt siden han kom til Vålerenga som 14-åring har Ghayas Zahid fått lov til å utfolde seg i en fri og kreativ offensiv rolle, ofte som playmaker.

Og der ligger kanskje mye av forklaringen på hvorfor han har blitt oversett på de aldersbestemte landslagene:

Norge har tradisjonelt - også nedover i utviklingslandslagene - sverget til  4-5-1 og kjappe kontringer, en spillestil hvor det ikke har vært plass til typer som Ghayas Zahid, som liker mye ballkontakt og som søker etter å spille seg gjennom et motstanderlag, ikke bare renne det i senk.

- Frihet i Vålerenga - Ja, det har vært litt sånn på landslagene, men i Vålerenga har det ikke vært sånn, og det er jeg veldig glad for. Her har jeg fått bygge meg opp som fotballspiller, og har alltid hatt mye frihet.

4-2-3-1 - 4-3-3 - 4-4-1-1, formasjner er ofte bare lek med tall. Det er hvordan man opptrer i formasjonen som betyr noe, men faktum er at Ghayas Zahid alltid har hatt en slags tier-rolle i Vålerenga. Da er det ikke rart at han over tid har blitt både varm, god og trygg i rollen.

- Har du vurdert å endre spillestil for å tilpasse deg en mer «norskvennlig» formasjon?

- Nei, jeg har bare akseptert at landslaget ikke har ønsket en type som meg, men jeg har alltid stolt på meg selv og bare utviklet meg videre slik jeg vil spille.

- Hvorfor var jeg med? Da sjansen først bød seg på G19-landslaget for to år siden, så trodde han det var fordi de ønsket å prøve han i en tilsvarende rolle som i klubblaget.

Den gang ei.
 
- «Endelig, nå får du sjansen på landslaget», tenkte jeg, da jeg ble tatt ut på G19-landslaget. Men det var ikke plass til meg som playmaker der. I den første kampen der kom jeg inn som indreløper, i den andre som spiss. Egentlig skjønte jeg ikke hvorfor jeg fortsatt var med, men de ville kanskje gi meg sjansen fordi jeg hadde gjort det så bra i 2. divisjon det året.

- Selvskreven på landslaget Nå har han gjort det så bra i Tippeligaen for Vålerenga at trener Kjetil Rekdal mener det er en selvfølge at 20-åringen får sjansen i privatlandskampen mot Sverige på Ullevaal stadion 8. juni.

Zahid håper også på en telefon fra A-landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

- Det hadde vært veldig kult å bli tatt ut i den troppen, men tida får vise om det skjer, sier han forsiktig.

- Kan du fungere i en 4-5-1-formasjon på landslaget?

REKDAL-FAVORITT: VIF-trener Kjetil Rekdal mener Ghayas Zahid har utviklet seg til en av Tippeligaens beste spillere, og mener playmakeren nå fortjener sjansen på A-landslaget. Foto: Hans Arne Vedlog
REKDAL-FAVORITT: VIF-trener Kjetil Rekdal mener Ghayas Zahid har utviklet seg til en av Tippeligaens beste spillere, og mener playmakeren nå fortjener sjansen på A-landslaget. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Ja, det kan jeg. Vi spilte 4-3-3 i noen kamper med Vålerenga i fjor. Da var jeg venstre kant. Så lenge jeg får friheten til å bevege meg, hente kula, og bruke kreativiteten min, så har jeg ingen problem med å spille i alle slags systemer.

- Men jeg er ikke så glad i å ligge lavt, sideforskyve og satse på kontringer. Det er ikke noe galt med kontringer, men jeg liker ikke tanken om at så fort man får tak i ballen så skal man sparke den vekk igjen.

STRAFFE: Ghayas Zahid får straffe i serieåpningen hjemme mot Strømsgodet, etter å ha blitt felt av Jørgen Horn. Her prøver Lars Christopher Vilsvik å rydde opp i situasjonen. Foto: NTB Scanpix
STRAFFE: Ghayas Zahid får straffe i serieåpningen hjemme mot Strømsgodet, etter å ha blitt felt av Jørgen Horn. Her prøver Lars Christopher Vilsvik å rydde opp i situasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer