- Jeg har aldri vært borti noen som er så opptatt av rang, titler og protokoll

Byrådslederen ut mot IOC.

TYPISK IOC: Byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland, sier til Dagbladet at uttalelsen tegner et godt bilde av hva som har vært utfordringen i denne prosessen. Her sammen med Hallstein Bjercke, Børre Rognlien og Eli Grimsby. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TYPISK IOC: Byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland, sier til Dagbladet at uttalelsen tegner et godt bilde av hva som har vært utfordringen i denne prosessen. Her sammen med Hallstein Bjercke, Børre Rognlien og Eli Grimsby. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Etter at Høyres stortingsgruppe i går bestemte seg for å si nei til OL i Oslo i går, kom det sent i går kveld en krass uttalelse fra IOC.

- Dette er en tapt mulighet for Oslo som by og for menneskene i Norge som er kjent over hele verden som store fans av vintersport. Denne beslutningen (OL-nei) er tatt på grunnlag av halvsannheter og feil, sier direktør Christophe Dubi i pressemeldingen.

Opptatt av rang Byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland, sier til Dagbladet at uttalelsen tegner et godt bilde av hva som har vært utfordringen i denne prosessen.

- Å mene at stortingsgruppa og den norske befolkningen er ute av stand til å ta en fornufig beslutning, det hører ikke hjemme noe sted. Det er klart det har vært noen upresise uttalelser, både fra ja- og nei-siden, men slik er det i alle debatter, sier Røsland.

I pressemeldingen omtaler også Dubi et møte som IOC kalte inn til for å redegjøre for komiteens etterhvert så velkjente kravspesifikasjoner. Han mener at Oslo2022 ikke sendte de «riktige» personene til dette møtet.

Røsland forteller at dette også er en god illustrasjon på hvordan IOC tenker.

- Vi har i vår kontakt vært opptatt av å sende de riktige fagfolkene. Vi har sendt våre beste folk. Jeg har aldri vært borti en organisasjon som har vært så opptatt av titler, rang og protokoll. Mye mer enn vi har tradisjon for i Norge.

Kunne gjort ting annerledes Det vil naturligvis bli en gjennomgang av hele søknadsprosessen nå i ettertid. Røsland legger ikke skjult på at ting nok kunne vært gjort annerledes.

- Det er det helt sikkert. Jeg tror vi sikkert har gjort ting vi ikke burde, og at vi ikke har gjort ting som vi burde gjort. Dette er et arrangement det har vært naturlig skepsis mot, og en sak som åpner mange politiske skillelinjer. Kanskje først og fremst by mot land, og innenfor pengebruk, sier han.

- De lekene vi så i Beijing tror jeg gjorde en del ganske skeptiske. Det var et OL som skilte seg fra mange andre med pengebruk, storslagenhet og ikke helt demokratiske rettigheter for mange av de som bidro. Sotsji var heller ikke så positivt med voldsomme og idiotiske investeringer, sier Røsland.

- Tror du lekene i Beijing og Sotsji er grunnen til den sterke motstanden mot et Oslo-OL?

- Det har i alle fall ikke bidratt til å øke entusiasmen. Vi har ikke helt blitt trodd på at vi kunne gjøre det annerledes.