TRE SJEFER - TO SKJEBNER: Mens Drillo gikk av et tomt Ullevaal stadion, utspilte det seg elleville scener i Parken (t.v.) og Råsunda (t.h.) da både Morten Olsen og Erik Hamrén kunne feire dansk og svensk EM-deltagelse.ALLE FOTO:SCANPIX
TRE SJEFER - TO SKJEBNER: Mens Drillo gikk av et tomt Ullevaal stadion, utspilte det seg elleville scener i Parken (t.v.) og Råsunda (t.h.) da både Morten Olsen og Erik Hamrén kunne feire dansk og svensk EM-deltagelse.ALLE FOTO:SCANPIXVis mer

- Jeg har aldri vært noen svenskehater

Drillo håper på suksess for «söta bror» i Polen og Ukraina.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Mens dansker og svensker våknet opp etter å ha smakt på seierens sødme etter bragdseirene mot henholdsvis Portugal og Nederland som tok dem begge til EM-sluttspillet neste sommer, var det onsdag en blåmandag i forbundskontorene på Ullevaal stadion.

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen hadde på forhånd heller ikke forventet noe fotballmirakel mot Kypros, hvor en nimålsseier hadde sikret Norge en plass i playoff.

- Uheldige Norge endte kvalifiseringen à poeng med toer Portugal, og med 16 poeng på åtte kamper, oppnådde man en høyere poengsum enn seks av åtte lag som må ut i playoff. Det var også bedre enn Frankrike, som vant gruppa si, når man stryker resultatene mot det svakeste laget i gruppa.

I så måte mener Drillo at Norge også er uheldige som ikke slår følge med sine skandinaviske naboland til Polen og Ukraina neste sommer.

- Vi var uheldig med sammensetning av gruppa og at man ryker ut med 16 poeng. Det skal mye til. I så måte var vi uheldige, men i kampene mellom Portugal, Danmark og Norge, er det forsåvidt greit nok at Danmark vinner. Det er imponerende, for jeg hadde trodd at Portugal skulle vinne hele greia, sier landslagssjefen dagen derpå.

Hvorfor svenskene og danskene evner å ta vare på de matchballene de får i motsetning til Norge, peker han på hjemmebanefordelen i avgjørende øyeblikk.

- Hjemmebane betyr mye i sånne situasjoner. Særlig i den type kamper er det avgjørende. Det hadde de begge to. Nå fikk ikke vi den muligheten selv. Men på hjemmebane er faktisk vi like gode som Danmark og Sverige, sier Drillo.

Sjeldent nederlandsk tap Samtidig er han glad på Erik Hamréns og Morten Olsens vegne. Selv om Nederland allerede hadde vunnet gruppa i suveren stil før gårsdagens kamp på Råsunda, hadde ikke de oransjekledde tapt en kvalikkamp siden 21. november 2007 borte mot Hviterussland.

Siden den gang hadde de tatt 17 strake seirer i VM- og EM-kvalifiseringen, og de eneste nederlagene i tellende kamper kom i EM-kvartfinalen mot Russland i 2008 og i VM-finalen mot Spania i 2010 - begge etter ekstraomganger.

- Det er veldig imponerende, og jeg er spesielt imponert over Sverige. Jeg husker ikke sist Nederland tapte en kvalikkamp sist. Vi er vant til at at Danmark vinner i Parken, men de vinner også mot sterke motstandere, sier Drillo.

- Danskene har utviklet et lag som har blitt et imponerende sterkt kollektiv. Portugal har sikkert bedre spillere individuelt, men Danmark er bedre kollektivt, og såvidt jeg forsto var de nærmere 3-1 enn Portugal var 2-2. Sverige kan muligens ha profittert noe på at Nederland var gruppevinnere. Det spiller nok en liten rolle i så måte, men er uansett veldig imponerende, fortsetter han.

Tett i toppen Drillo håper nå at svenskene skal bite godt fra seg i sluttspillet.

- Til tross for at jeg har vokst opp omtrent på svenskegrensa, og det var mange rundt meg i barndommen som hatet svenskene, har jeg aldri gjort det. Jeg synes det hadde vært hyggelig om Sverige hadde gjort det bra. Jeg har aldri vært noen svenskehater, sier landslagssjefen, som synes det er tøft å peke ut noen klare favoritter i Polen og Ukraina:

- Det er så jevnt i toppen at det er vanskelig å si. Spania ser gode ut. Portugal er ikke sikkert kommer dit engang.

- Knepne favoritter Etter at Norge feilet for sjuende gang på rad med å ta seg til et sluttspill, løfter landslagssjefen nå blikket og ser framover mot VM i Brasil i 2014. På den eventuelle veien dit vil man igjen stå overfor både Kypros og Island hvor man tok 12 av 12 oppnåelige poeng i denne kvalifiseringen. Dessuten er Danmark og Portugal byttet ut med mer overkommelige Albania, Sveits og Slovenia.

Mulighetene bør med andre ord være bedre enn på lenge for at 23 nordmenn igjen får muligheten til å opptre med flagget på brystet på fotballens hovedscene.

- Vi har ingen stormakter i gruppa fordi vi var seedet som nummer én. Det bør være en fordel. Jeg tror det blir en jevnere gruppe, og det betyr at man antageligvis ikke trenger så mange poeng for å bli nummer én eller nummer to. Jeg vil tro at de fra seedingnivå fem og seks vil ta en del poeng her. Island og Kypros. Albania vet jeg for lite om, men ser man på resultatene, tilhører de sjiktet under midten i Europa. Sveits og Slovenia skal være omtrent på høyde med oss, så det blir spennende. Vi har en fair sjanse til å vinne eller bli nummer to i den gruppa der. I og med at vi er seedet som nummer én, skulle det bare mangle, sier Drillo.

- Vi er antageligvis knepne favoritter. Jeg har tro på at vi går dit. I et forsøk på å se det utenfra, regner jeg med at de fleste regner med at det skal stå mellom Slovenia, Sveits og Norge, fortsetter han.