Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har bestemt meg: Dette er min siste kvalik

John Arne Riise gir seg på landslaget.

NÆRMER SEG SLUTTEN: John Arne Riise er den spilleren i norsk fotballhistorie med flest landskamper. Men før 2013 er omme kan han ha spilt sin siste kamp med flagget på brystet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
NÆRMER SEG SLUTTEN: John Arne Riise er den spilleren i norsk fotballhistorie med flest landskamper. Men før 2013 er omme kan han ha spilt sin siste kamp med flagget på brystet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge har i utgangspunktet seks kvalifiseringskamper igjen. De seks kampene kan være innspurten på John Arne Riises rekordkarriere:

32-åringen har bestemt seg for at den pågående kvalifiseringen blir hans siste.

- Ligger tynt an
I dag ble John Arne Riise tatt ut i landslagstroppen til privatmøtet med Ukraina i februar - til tross for at han ikke har vært på banen i de seks siste Fulham-oppgjørene. I det siste, mot Manchester City, var han ikke en gang med på bussen fra London.

På dagens pressekonferanse på Ullevaal stadion spurte Dagbladet landslagssjef Egil Drillo Olsen hvordan han vurderte Riises iskalde situasjon i Vest-London:

- Vi har som prinsipp at hvis du over tid ikke spiller for klubblaget, ligger du tynt an på landslaget. Sånn vil det være for John Arne også. Men med en bra avslutning på fjorårssesongen, og med den bakgrunnen han har - 108 landskamper - så er han med. Hvorvidt han skal etablere seg og være med i hele 2013, avhenger litt av hva som skjer på klubbnivå. Men foreløpig var det ikke aktuelt å kaste ham ut av landslaget.

Drillo gleder seg videre over at det er en vesentlig større konkurranse om venstrebackplassen enn før, siden både Jonathan Parr (Crystal Palace) og Vegar Eggen Hedenstad (Freiburg) gjør det godt i sine klubblag.

Riise trygg på plassen
John Arne Riise er helt enig:

- Klart det er mer konkurranse. Det er bare bra. Men jeg føler meg likevel trygg på at plassen er min, sier Riise til Dagbladet.

Sist høst satte 32-åringen ny rekord i antall norske landskamper. I den forbindelse ble det spekulert på om han kunne passere 150 opptredener med flagget på brystet før han ga seg.

Men overfor Dagbladet avslører sunnmøringen med 108 A-kamper at han nå har andre planer.

- Jeg har bestemt meg for at dette er min siste kvalifisering, slik situasjonen er, sier John Arne Riise.

- Så et VM i Brasil hadde vært den mest fantastiske avslutningen. Det er dette jeg har spilt 108 kamper for, så jeg vil avslutte med stil. Jeg håper drømmen jeg har, sammen med resten av laget, går i oppfyllelse. Det er dette jeg trener og jobber mot nå.

Når Dagbladet ber ham utdype hva som ligger bak avgjørelsen, svarer Riise:

- Jeg vil ikke legge mer i det enn at det holder etter denne kvaliken. Det er en del ting som gjør at jeg ikke føler at jeg vil prøve flere kvalifiseringer. Mer enn det sier jeg ikke.

Han forsikrer imidlertid dette:

- Jeg gleder meg til å kjempe om VM-plassen for Norge. Jeg har virkelig troen på en perfekt avslutning på landslagskarrieren.

-  Er det en beslutning du har tatt nå, eller er den modnet over tid?

- Det er en beslutning jeg har vurdert over en liten tid. Det er et tøft og tungt valg, og det kan jo forandre seg, men akkurat nå er det det jeg står for. Det er sikkert mange der ute som blir glad for at jeg gir meg også!  sier Riise.

Stresser ikke
Til helga skal Fulham igjen dra til Manchester - nå for å møte United i FA-cupen.

- Har du fått noen nye signaler fra Jol de siste dagene, om hvorvidt du får sjansen mot United til helga?

- Det er litt tidlig i uka. Det er vanskelig å si slik situasjonen er nå. Men jeg tenker positivt som alltid, sier Riise til Dagbladet.

- Dette er en uvant situasjon for deg å være i. Skjønner du at landslagsplassen kan ryke om du ikke får spille?

- Over lengre tid skjønner jeg at det kan bli vanskelig, men jeg har spilt fast stort sett i alle mine 14 år. Fire uker er ikke noe stress. Men jeg vet at det ikke blir slik i lang tid, så jeg frykter ikke at den ryker, sier Riise.

- Jeg vet hva jeg kan, hva jeg står for, og har ingenting å bevise for noen. Jeg følte jeg presterte bra i de siste kampene i 2012, og jeg mener at man først over tid kan spille seg ut av laget.

- Er det utenomsportslige grunner til at Jol har valgt å hvile deg de siste ukene, føler du?

- Her sier jeg «ingen kommentar» foreløpig. Jeg fokuserer på å trene knallhardt, som vanlig. Kjører økter felles med laget, pluss mye alene. Jeg har kjøpt tredemølle, crosstrainer og vekter, som jeg har hjemme. Pluss at jeg trener yoga og pilates med madamen. Det er ingen kjære mor her, nei, svarer Riise.

Ikke spilt seg ut
- Jeg spilte bra den siste delen av 2012, og har på ingen måte spilt meg ut. At det blir snakk om dette nå er bare normalt siden det er meg og situasjonen er som den er. Det er merkelig at det uansett kamp er min plass som blir diskutert, sier Riise.

- Men det skal mer til enn å spille én kamp for å ta plassen min. Det var veldig gøy å se at Vegar Eggen Hedenstad gjorde det bra (i landskampen mot Ungarn i november), og at Jonathan Parr spiller bra i Palace. Jeg håper jeg kan gi min erfaring videre til dem.

- Det er ingen tvil om at Hedenstad eller Parr blir å se på landslaget de neste åra. Konkurranse er sunt i alle lag. Men det er opp til meg og mine prestasjoner om plassen forblir min, sier Riise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!