-  Jeg har brent meg

-  Klart jeg har mine mål for sesongen. Men de holder jeg for meg sjøl. Jeg har brent meg nok på å være tøff i kjeften, sier Vibeke Skofterud (25).

LIVIGNO (Dagbladet): På høstparten i fjor var Vibeke i knallform, og la ikke skjul på det. Hun hadde store ambisjoner for VM-sesongen og fortalte gjerne om det. Så ble det litt vel mye trening i jula, med påfølgende sjukdom og problemer, og VM ble ikke det det burde blitt. Nok en sesong på det jevne og mer næring til myten om at det alltid «er noe» med Vibeke.

-  Det er jo litt sant rg. Det har skjedd mye rart som har ødelagt for meg. Sjukdom og andre ting. Det har vært mye rart med meg, sier hun.

-  Men jeg er ikke så vimsete som noen skal ha det til. Likevel lurer jeg jo litt på hva det kommer av, at det alltid skjer noe. Om det er min egen skyld liksom, om det er jeg som roter det til sjøl eller om jeg bare har hatt uflaks.

-  Og hva har du kommet fram til?

-  Jeg har hatt min del av uflaks. Men mye kan jeg også bli flinkere til, sier Vibeke til Dagbladet.

Ikke så offensiv

Noe av lærdommen bruker hun i dette intervjuet. For et år siden hadde hun gjerne sagt at hun satser på medalje i OL. Nå sier hun i stedet:

-  Jeg gjør det beste ut av hver trening. Så får vi se hvor langt det rekker til vinteren.

Hun er med andre ord ikke så offensiv lenger.

-  Jeg har nok brent meg litt på det før, sier Vibeke.

Og fortsetter:

-  Det har vært et problem for meg og, jeg har lagt for store forventninger på meg sjøl. Så har det ikke helt slått til, og jeg har fått en form for prestasjonsangst: Nå jeg levere liksom, for å få vist hva jeg kan. Kanskje ikke en helt heldig innstilling, sier Vibeke.

Selv om hun ikke melder OL-medaljer til vinteren, forteller Vibeke om gode treningsopplevelser i sommer.

-  Jeg har hatt hardøkter jeg ikke har vært i nærheten av før, sier hun. Så får de som kan tolke slikt, vurdere hva det kan bety.

Uansett, at Vibeke Skofterud har et hittil usett potensial som langrennsløper er det ingen som helst tvil om. Det vet alle som følger norsk jentelangrenn.

Hun vet det nok godt selv også, selv om hun innrømmer at manglende resultater og stadige skuffelser av og til kan være en prøvelse for selvtilliten.

-  Jeg trenger nok å gå noen gode renn for å få den trua på meg sjøl jeg bør ha, sier hun.

OL er gjerne det store målet for enhver idrettsutøver. Vibeke er ikke noe unntak. Og hun er trygg på sin egen deltakelse der. Selv om det popper opp nye norske langrennsjenter i ett sett.

-  Jeg føler meg trygg på OL-laget. Det tenker jeg faktisk ikke noe på. Helt ærlig.

Det hun derimot tenker mye på, er å trene så godt og riktig at det blir noe mer enn bare deltakelsen å glede seg over i OL.

Mer seriøs

Derfor har Vibeke Skofterud skjerpet seg.

-  Jeg må jo ta lærdom av de feilene jeg har gjort. Ikke bare si at jeg skal gjøre det. Jeg er mer omtenksom nå, passer mer på. Prøver å være så seriøs jeg bare kan.

-  Føler du noe press på deg sjøl?

-  Jeg føler ikke akkurat at jeg har kniven på strupen, men jeg synes jo liksom at det er på tide at jeg leverer en hel, god sesong, jeg også.

-  Så du er ganske trygg på hvor du har deg sjøl?

-  Du, egentlig er jeg vel aldri helt trygg på akkurat det ...