«Jeg har driti meg ut, jeg»

Her innser dommer Owe Lüthcke tabben, direkte på TV 2.

(Dagbladet): Lillehammer - Sparta Sarpsborg 3-3, 3-4 e. str.

Det TV 2-sendte eliteserieoppgjøret mellom Lillehammer og Sparta i Kristins Hall endte i drama i går, og ikke bare fordi det måtte avgjøres med straffeslag.

Dommer Owe Lüthcke havnet nemlig i fokus da han annullerte Brandon Bucks første straffescoring for Sparta - for så å gå tilbake på avgjørelsen på direkten, med TV 2s mikrofoner påskrudd under hele seansen.

Det hele startet da Buck sendte pucken i mål via stanga og keeper, men Lüthcke annullerte målet - tilsynelatende fordi han oppfattet det som en retur.

Sparta og Buck protesterte, og etter en kjapp prat med assistenten, ombestemte dommeren seg:

- Stolpe, keeper og mål? Regelboka sier at det er mål da? prøvde Lüthcke å få bekreftet.

- Eh, ja, svarte assistenten litt usikkert, før det gikk endelig opp for hoveddommeren:

- Jeg har driti meg ut, jeg, sa Lüthcke i mikrofonen som sendte lyden direkte ut på TV 2 Sport.

Legge seg på ryggen og sprelle
Dermed måtte Lüthcke ut på forklaringsferd langs vantet, før han omgjorde annulleringen og fikk blåst straffeslagkonkurransen i gang igjen.

MED HUMØR: Skedsmo-dommer Owe Lüthcke skjønte han bare måtte legge seg flat da det gikk opp for ham at han hadde gjort feil.
Foto : Lise Åserud / SCANPIX
MED HUMØR: Skedsmo-dommer Owe Lüthcke skjønte han bare måtte legge seg flat da det gikk opp for ham at han hadde gjort feil. Foto : Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

I dag klarer den rutinerte dommeren likevel å smile av kaoset.

- Jeg må nok prate med noen som kan fortelle meg hvorfor resultatet ble som det ble oppe i hodet mitt, humrer Owe Lüthcke.

- Jeg ser stang, keeper og i mål, men tenker «stang, spiller, retur - ikke mål». Det er en kortslutning, rett og slett. Men jeg våkner da jeg forklarer Sparta-spilleren annulleringen, da er det mye som surrer i hodet, og da går det opp for meg at dette er klin gærnt. Da er det bare å legge seg på ryggen og sprelle med beina, sier han til Dagbladet.

- Tenkte du på at mikrofonen var på hele tida?

- Det var ikke i tankene mine der og da, for akkurat da tenkte jeg mest på hvordan jeg skulle «overleve». Da gjelder det bare å forklare og være forberedt på det meste. Men det var overraskende lite kjeft, og det syns jeg trenerne skal ha kred for, at de gir seg så fort når jeg forklarer at «dette skal vi ordne opp i», sier Lüthcke, som ikke har opplevd noe liknende tidligere.

- Nei, en sånn sak har jeg ikke vært borti før, så det er enda en ting å legge til erfaringen, sier han.

Ikke stor stemning
Til tross for at gemyttene roet seg, var nok Lillehammer-trener Tor Nilsen litt misfornøyd rett etter annulleringen, spesielt ettersom det var en omstridt dommeravgjørelse som førte til Spartas utlikning til 3-3 like før full tid.

Dommerne dømte icing på en puck Spartas Brandon Buck neppe skøytet ordentlig hjem på, og på den påfølgende droppen i LIK-sonen scoret Sarpsborg-laget.

Tor Nilsen lurte på hvorfor Owe Lüthcke da ikke kunne gå tilbake på den også, men dommeren forsøkte å forklare ham forskjellen på de to situasjonene.

- Icing-bedømmelsen er litt vanskelig å bedømme hundre prosent, for jeg følger med på noe annet samtidig - det er jobben min. Det er noe som skurrer i den situasjonen også, men det blir likevel en dommers skjønnsmessige vurdering fra den posisjonen han har akkurat da. Hvis det viser seg at det er en feilvurdering, så er det trist, sier Skedsmo-dommeren til Dagbladet.

- Når det gjelder straffa, så er det en klart definert regel for hva som er mål eller ikke etter straffeslag. Stemninga var ikke stor i dommerteamet etterpå, men det var bare å innse at vi tråkket i baret med begge beina. Jeg var så klart veldig misfornøyd med meg sjøl akkurat da, sier Lüthcke, som fikk skryt av TV 2-kommentator Morten Langli for måten han taklet situasjonen.

- Han er voksen nok til å innrømme feil, sa Langli før straffedramaet fortsatte.

Greit med mikrofoner
Dommerne i eliteserien er vant til å være utstyrt med mikrofoner underveis i kampene, og Owe Lüthcke synes også systemet fungerer greit.

- Så lenge det ikke kommer så mye edder og galle fra spillere, trenere eller dommere, så gjør det ikke meg noe. Det er ikke noe jeg tenker så mye på i løpet av kampene. Og jeg tror TV 2 er veldig fornøyde med det, i hvert fall i går, sier han.

- Men det var mye å være fornøyde med i går kveld, det var en forrykende hockeymatch, og fantastisk gode dommere - helt til det som skjedde på tampen der, sier Lüthcke lattermildt.

Straffeslagkonkurransen endte altså med seier til Sparta Sarpsborg etter hele ti runder.