Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Da David Beckham ble folkefiende nummer én:

- Jeg har et bilde hjemme som fortsatt skremmer meg

Et lite spark var alt som skulle til for at David Beckham gikk fra å være en folkehelt til å bli hatet over natta. Les om sesongen som startet med karrierens største nedtur for så å bli en av de beste.

ØYEBLIKKET: David Beckham har nettopp langet ut beinet mot Diego Simeone, som falt i bakken. Sekunder etterpå startet marerittet for superstjernen. Foto: Gerald Cerles/EPA/AFP/NTB Scanpix
ØYEBLIKKET: David Beckham har nettopp langet ut beinet mot Diego Simeone, som falt i bakken. Sekunder etterpå startet marerittet for superstjernen. Foto: Gerald Cerles/EPA/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David Beckham kikket ut av vinduet og så en mann som stirret tilbake på ham. Det var seint på kvelden og Beckham var alene i sitt hjem i Manchester. Han hadde sovet tungt da en høy lyd på utsida hadde vekket ham, en lyd som også sørget for at bikkjene hans bjeffet som besatt.

Mannen sto på utsida av huset med armene i kryss. Uten å røre seg. Uttrykksløs. Bekcham stirret på ham, og mannen stirret tilbake - i fem minutter.

- Hva er det du vil? ropte Beckham til slutt ut av vinduet. Men han fikk ikke noe svar. Mannen fortsatte bare å stirre.

I det øyeblikket i 1998 var David Beckham den mest forhatte mannen i England. Selv ikke i sitt eget hjem følte han seg trygg lenger.

Noen få uker tidligere hadde 23-åringen blitt skurken i Englands VM-tap for Argentina. Han sto utenfor parkeringsplassen på Stade Geoffroy-Guichard og gråt ukontrollert i armene til faren sin, samtidig som den argentinske troppen gikk om bord på lagbussen og feiret VM-triumfen med å heve draktene over hodene sine.

For Argentina var VM-kvartfinale mot Nederland neste stopp. For Beckham var det hans mest utfordrende 12 måneder i livet som lå foran ham. Han ble utsatt for den største hatkampanjen en England-spiller noensinne har måttet gå igjennom.

Det skulle vise seg at det var en opplevelse som skulle hjelpe til å definere ham. I løpet av et snaut år gikk han fra å være en av de mest hatede i landet til å bli en Treble-vinner.

IKONISK SNUOPERASJON: Teddy Sheringahm og David Beckham løfter Champions League-trofeet i 1999 etter å ha slått Bayern München 2-1 i finalen. Foto: AP Photo/Camay Sungu/NTB Scanpix
IKONISK SNUOPERASJON: Teddy Sheringahm og David Beckham løfter Champions League-trofeet i 1999 etter å ha slått Bayern München 2-1 i finalen. Foto: AP Photo/Camay Sungu/NTB Scanpix Vis mer

Store forventninger

Dagen før åttedelsfinalen mot Argentina, hadde Beckham vært på toalettet i Englands lagbuss, hoppende av glede. På veien til Saint-Étienne gikk han på toalettet for å ringe sin forlovede Victoria, som hadde store nyheter: Hun var gravid med deres første barn. Alt så ut til å falle på plass for Beckham etter en vanskelig start på VM.

Midtbanespilleren hadde gått inn i VM som en av Englands viktigste spillere - Adidas hadde blant annet brukt ansiktet hans på De hvite klippene ved Dover med ordene «England Expects» (England forventer).

Hans gode form for klubb- og landslag, samt det faktum at han var forlovet med en Spice Girl hadde gjort ham til en superstjerne. Og hovedpersonen selv sleit med å takle all oppmerksomheten.

- Her om dagen var jeg i Victorias hus og postmannen kom på døra for å levere noe, fortalte Beckham til FourFourTwo like før VM i 1998.

- Jeg gikk ut til døra og han var sjokkert. Han sa: «Wow, jeg hadde aldri trodde at jeg skulle få se en legende så tidlig på morgenen». Det er bare tåpelig - jeg er ikke en legende. Jeg kan ikke tro at alt dette skjer med meg, sa han videre.

Beckham fikk mer oppmerksomhet ei uke før VM, da han var på ferie med Victoria hos Elton John på den franske rivieraen ikledd en sarong (et stort skjerf) designet av franske Jean-Paul Gaultier.

VRAKET: England-trener Glen Hoddle vraket David Beckham til VM-åpningen. Foto: Russell Boyce/Reuters/NTB Scanpix
VRAKET: England-trener Glen Hoddle vraket David Beckham til VM-åpningen. Foto: Russell Boyce/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

VM-vraket

England-trener Glenn Hoddle likte ikke mediesirkuset som fulgte med hans aller største stjernespiller. Beckham var den eneste spilleren som spilte i hver eneste kvalifiseringskamp, men da Hoddle tok ut laget til åpningskampen mot Tunisia i VM, kom laguttaket som ei bombe.

Beckham var vraket.

- Jeg mener at du ikke er fokusert, sa Hoddle til en overrasket Beckham.

- Hvordan kan du tro det? svarte Beckham, og insisterte på at kjendisstatusen ikke hadde distrahert ham fra å gjøre oppgavene på fotballbanen.

Beckham hadde blitt enda mer forvirret da han ble beordret til å bli med på pressekonferansen før kamp, samtidig som elleveren fortsatt var en hemmelighet for offentligheten.

- Alle kunne se at han ikke var glad, sier Stuart Mathieson, som dekket VM som Manchester United-reporter for lokalavisa Manchester Evening News.

- Jeg ble godt kjent med ham. Min første oppkjøringstur med klubben var i 1995 og David var med - jeg visste ikke så mye om ham den gangen. Han var bare en høflig ung gutt jeg satt ved siden av under frokosten en morgen på laghotellet.

- Sesongen etter var han på Midland Hotel i Manchester for å hente en lokal pris han hadde vunnet. Jeg gikk på toalettet og i neste sekund sto han ved siden av meg og spurte: «Hva bør jeg si, Stuart?» Jeg svarte: «Vel, bare takk alle som har hjulpet deg og slike ting». Hver gang jeg ser ham nå, alle talene han gir og følget han er med, det er ganske utrolig når du tenker tilbake på den tiden - han har hatt mer framskritt enn meg!

- Jeg syns David taklet det veldig bra da vi satt sammen med ham under den pressekonferansen i Frankrike, men jeg vet at Alex Ferguson var ganske irritert da han fant ut at han hadde blitt plassert foran pressen i den situasjonen, sier Mathieson videre.

Noen dager seinere brukte Ferguson en nasjonal avis til å skrive en kommentar for å kritisere Hoddle.

FØRSTE ORD: Alex Ferguson forteller at han gleder seg til å se Manchester United igjen denne sesongen. Video: Manchester United / Facebook / NTB Scanpix / Ørjan Ryland Vis mer

På benken

Beckham var på innbytterbenken igjen mot Romania, men startet mot Colombia - hvor han skrudde inn et frispark som hjalp England til å unngå en tidlig exit. Nå som han var tilbake i laget etter at pressen hadde krevd det, ble han hyllet som en helt.

Men alt endret seg mot Argentina i Saint-Étienne. Adidas' promotering før kampen, med bilder av Beckham, skulle vise seg å bli profetisk på en annen måte enn de hadde sett for seg.

«Etter i kveld, vil England - Argentina bli husket for hva en spiller gjorde med beina sine», ble det sagt, med referanse til Diego Maradonas berømte «Guds hånd» i 1986-VM.

Dessverre fikk de rett. To minutter ut i andre omgang kom det en dytt i ryggen fra Diego Simeone, som gjorde at en liggende Beckham sparket til ham og derfor fikk se det røde kortet av dommer Kim Milton Nielsen.

- Jeg kan ikke kontrollere det som skjer på banen - det er slik jeg har spilt siden jeg var 12 år, hadde Beckham fortalt FourFourTwo før turneringen.

Denne gangen angret han umiddelbart, mens han tuslet i garderoben hvor han søkte trøst ved å ringe Victoria, som hadde kikket på kampen på en pub under en Spice Girls-turné.

RØDT KORT: Davi Beckham får det røge kortet av dommer Kim Milton Nielsen for sparket mot Diego Simeone. Foto: Darren Walsh/NTB Scanpix
RØDT KORT: Davi Beckham får det røge kortet av dommer Kim Milton Nielsen for sparket mot Diego Simeone. Foto: Darren Walsh/NTB Scanpix Vis mer

Beckham sto i enden av spillertunnelen da England røyk ut av VM på straffer - hadde han fortsatt vært på banen ville han garantert tatt et av Englands første fem straffespark i konkurransen.

Han ble i hovedsak møtt med pinlig stillhet da lagkameratene hans returnerte til garderoben etter kampen, med unntak av et par trøstende ord fra Gary Neville og Paul Scholes.

Så la Tony Adams en arm på skuldra hans.

- Uansett hva som skjedde her, så er du en utrolig ung spiller, sa Adams.

- Dette kan gjøre deg sterkere.

Det måtte han være. For i presserommet etter Englands exit var atmosfæren giftig blant journalistene.

- Du kunne føle at det var mange som tenkte «La oss ta ham», erindrer Mathieson.

- Disse turneringene er så fantastiske å dekke og du ønsker å ha en engelsk VM-finale på din journalistiske CV. Folk lar seg rive med. Flere av de engelske journalistene mente at resten av turneringen hadde blitt spolert på grunn av ham. Som reporter for Manchester Evening News, skrev jeg noe som var litt mer balansert - jeg mente det ikke var rødt kort. Men jeg vil tro at jeg hadde vært som de andre om jeg hadde en annen jobb. Du har en tendens til å se etter syndebukker og han var et enkelt mål, sier han.

- Jeg husker at jeg var i mixed zone etter kampen og ventet på at han skulle passere. Gary Neville ga meg noen sitater og sa at han ikke trodde Beckham ville stoppe for å snakke. Da David til slutt gikk igjennom, stoppet han ikke og det var forståelig. Øynene hans var røde og det var tydelig at han hadde grått, sier Mathieson.

Negative overskrifter

Og avisoverskriftene ville ikke få Beckham til å føle seg bedre.

«Ti heroiske løver, en idiotisk gutt», skrev Piers Morgan i Daily Mirror.

To dager seinere publiserte avisa en hel avisside med «David Beckham dartbrett», med David Beckham i midten av brettet, omgitt av andre upopulære figurer inkludert Argentinas leder under Falklandskrigen, dommer Kim Milton Nielsen og Jeremy Beadle.

Beckham brukte mindre enn en time tilbake på engelsk jord etter hjemreisen fra Frankrike, og fløy i stedet med Concorde for å møte Victoria i New York. Til og med den korte timen ga et glimt av hva som lå foran ham, da han ble jaget gjennom flyplassen Heathrow av pressen.

- Hvordan føles det å ha sviktet landet ditt? spurte en reporter ham.

- Har du innsett hva du har gjort?

Beckham fortsatte bare å gå. Paparazzifotografene var på plass for å møte ham da han ankom USA også.

- Jeg tenkte: «Dette er New York, dette skal ikke skje», skrev han seinere i selvbiografien sin «My Side».

Fram til da hadde Beckham kunnet reise rundt i USA i fred. Ikke nå lenger.

Beckham skulle tilbringe de neste elleve dagene på reise med Spice Girls rundt i Nord-Amerika på deres turnébuss, så Beckham dro rett til Madison Square Garden hvor Victoria forberedte seg før en konsert.

I løpet av noen minutter etter ankomsten traff han popdronningen Madonna - livet var aldri kjedelig for Beckham. Men han var klar over at hatkampanjen hjemme i England ikke kom til å forsvinne.

SØKTE TRØST: David Beckham med kona Victoria da det stormet som verst. Foto: Brad Rickerby/Reuters/NTB Scanpix
SØKTE TRØST: David Beckham med kona Victoria da det stormet som verst. Foto: Brad Rickerby/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Hatdokke

På en pub i London hadde noen stamkunder ordnet en VM-maskot - en dokke i naturlig størrelse med en sarong og en England-drakt med «Beckham 7» på ryggen. I starten var det en hyllest til Manchester United-stjernen, men det snudde fort etter utvisningen mot Argentina.

Stamgjestene bestemte seg i stedet for å henge opp dokken på et stillas utenfor baren som en dårlig spøk.

- De gjør bare det som alle i England føler for, sa pubeieren.

Dokken ble fjernet fra politiet og ble et bilde på hatkampanjen den sommeren - symbolet på en kampanje som hadde blitt rørt opp av pressen og som nå spant ut av kontroll.

Pressen slo seg ned utenfor huset til Beckhams foreldre i flere dager - og satte til og med opp et bord og stoler på fortauet for å drikke te og kaffe.

Da Beckham kom tilbake til Heathrow i midten av juli, var det seks politimenn som ventet ved utgangen for å tilby ham beskyttelse.

Siden Victoria fortsatte turneen med Spice Girls, hadde politiet oppfordret foreldrene til å bo med ham i Manchester, så Beckham var ikke hjemme alene.

Og det var grunn til bekymring: Beckham mottok dødstrusler og kuler i posten. Deretter var det altså en fremmed person som hadde stirret på ham fra utsida, noe som skjedde da foreldrene hans var i London.

Beckham ringte politiet, men da de kom hadde mannen allerede forsvunnet.

Fikk støtte av klubben

Morgenen etter Argentina-kampen, mottok Beckham en telefon - det var Sir Alex Ferguson.

- Slapp av, sønn, sa Ferguson.

- Du er en Manchester United-spiller. Vi passer på deg.

Mange følte at England ikke hadde gjort nok for å beskytte Beckham. Gary Neville kritisere blant annet FA for å beskytte sine egne mens de kastet andre på båten. Samtidig hevdet Beckham seinere at Hoddle hadde helt bensin på bålet ved å tilsynelatende legge tapet på Beckham i intervjuer etter kampen.

Etter hvert som dagene gikk, forsøkte Hoddle i større grad å forsvare spilleren sin - og foreslo også at Beckham trengte rådgivning. Men i Beckhams øyne hadde skaden allerede skjedd.

I Manchester United var det annerledes - hvor folk var sinna på måten han hadde blitt behandlet på.

- Pressen var en vits, mente Gary Neville.

Ferguson var heller ikke særlig blid.

- Han kunne ikke blitt gjort til en større syndebukk om han begikk drap eller høyforræderi, sa manageren seinere.

Klubben slo ring om Beckham, samtidig som hovedpersonen fryktet at han måtte forlate Premier League og søke tilflukt i Spania eller Italia.

- Vi støttet ham alle sammen, sier Henning Berg, som var en del av Manchester United-troppen på den tiden.

Den tidligere forsvareren husker da Beckham kom tilbake til The Cliff for å delta i klubbens oppkjøring.

- Alle visste hvordan David var som person, så det var veldig lett å hjelpe ham og være rundt ham. Han var godt likt i troppen før VM, og etterpå også. Dersom det hadde vært en egoistisk superstjerne som ikke snakket med de andre spillerne, kunne det vært annerledes, men han var aldri slik. Selv om han var berømt, hadde han alltid vært en av gutta, en som jobbet hardt og gjorde det beste han kunne, sier Berg.

United-supportere hadde sunget Beckhams navn under den første treningskampen mot Birmingham. Beckham fikk ekstra ferie etter VM, og midtbanespillerens første kamp den sommeren kom mot Vålerenga, hvor de lokale supporterne ga ham en varm velkomst.

VAR I NORGE: Den norske Manchester United-fansen ga David Beckham en varm velkomst da Manchester United gjestet Vålerenga i Oslo. Foto: Lars Aamodt/NTB Scanpix
VAR I NORGE: Den norske Manchester United-fansen ga David Beckham en varm velkomst da Manchester United gjestet Vålerenga i Oslo. Foto: Lars Aamodt/NTB Scanpix Vis mer

Åpningshelga i Premier League tok det helt av på tribunene da Beckham hamret inn en dramatisk utlikning mot Leicester på Old Trafford.

- Det har alltid vært en stor anti England greie mellom Uniteds supportere, forklarer Stuart Mathieson.

- De har alltid brydd seg mer om klubben enn landslaget - noen ganger mener de at de har blitt behandlet dårlig av England opp gjennom åra, og den situasjonen tok det til et nytt nivå. Fansen ble veldig anti-England og pro-Beckham - folk sto bak ham.

United beskyttet ham fra pressens søkelys også.

- Ferguson var veldig beskyttende - han lot ikke folk snakke med ham, sier Mathieson.

- Seinere den sesongen begynte Beckham å snakke, med det var veldig stille i begynnelsen. Jeg kan ikke huske at jeg snakket med ham om den situasjonen i det hele tatt. Jeg ringte Fergie hver morgen og jeg husker ikke at han snakket mye om det heller - han mente at jo mindre han snakket om det, jo bedre var det.

Hetset

United kunne dog ikke beskytte Beckham fra motstandernes supportere. Da Manchester United møtte Arsenal i Charity Shield på Wembley, hadde Arsenal-fans laget et banner som ga ham navnet «Beckscum». Uniteds første bortekamp den sesongen var mot West Ham på Upton Park.

Bare fire kilometer fra der Beckham ble født, var baksiden på et magasin prydet med beskjeden: «Du er ikke tilgitt», og Beckham måtte få eskorte til lagbussen av en armert sikkerhetsvakt etter rapporter om at han var et mål for den fryktede hooligans-gruppa Inter City Firm.

- Det var folk som ventet på meg på parkeringsplassen - hundrevis av dem, med sinne i ansiktet, har Beckham seinere uttalt.

Hatet fortsatte gjennom hele 0-0-kampen, hvor publikum buet hver gang han var borti ballen og ropte «Vi hater Beckham» og «Du sviktet landet ditt».

- Jeg har et bilde hjemme som fortsatt skremmer meg, sier Beckham.

- Jeg tar en corner og du kan ansiktsuttrykket til folkene på tribunen. Det var ikke: «Du er en elendig fotballspiller som kostet oss VM». Det var mye verre enn det - det var: «Hvis vi kunne, ville vi tatt deg, Beckham».

West Ham-spiller Steve Lomas viste ikke mye sympati heller. Han sendte Beckham i bakken med en susende takling, for så å stå over ham og skrike.

- Motstanderen forsøkte å terge ham, sier Berg til FourFourTwo.

- Når pressen gjør det til en stor ting, vil supportere ta etter og motstandere vil forsøke å psyke ham ut på banen. Men han beholdt roen. Han lot fotballen ta seg av praten, sier han.

Beckham svarte ikke på hetsingen da United spilte uavgjort i andre kamp på rad. Mathieson forklarer at Beckham ikke unngikk ballen, men at han var like «på» som han alltid hadde vært.

- Reaksjonen hans viste mot. Pressen hadde virkelig hypet opp den kampen, men jeg husker at jeg faktisk tenkte «det er ikke så ille». Jeg tenkte: «Hvis dette er det verste han må igjennom, så kommer han til å takle det uten problemer», sier Mathieson.

The Treble

Og Beckham taklet det. Han opplevde en av sine beste sesonger i karrieren. Det til tross for at han nok en gang havnet i negativt søkelys i november, da han var involvert i en duell som sørget for at Blackburns midtbanespiller Tim Sherwood ble utvist.

«Beckham er fortsatt irritabel som alltid», var det en avisoverskrift som sa, samtidig som avisa overså Sherwoods rolle som den aggressive parten på Old Trafford.

Beckhams var i storform på banen, noe som gjorde at Manchester United kjempet om en historisk Treble (Vinner av FA-cupen, Premier League og Champions League). Et frispark i en 3-3-kamp mot Barcelona hjalp de røde til å ta seg videre fra det som kanskje var den hardeste gruppa i Champions League-historien, en gruppe som også inneholdt Bayern München.

Og motstanderen i kvartfinalen? Inter Milan og Diego Simeone. Alle øyne var rettet mot duoen da de skulle ta hverandre i hånda før kampen - som best kan beskrives som en isfront, da Paul Scholes og Jaap Stam stirret på Simeone i solidaritet.

To assist og en 2-0-seier seinere, var det Beckham som fikk det siste ordet, og han gikk bort til Simeone for å bytte drakt med argentineren etterpå.

LA DET BAK SEG: Diego Simeone og David Beckham byttet drakt etter kampen. Foto: Paul Bates/Reuters/NTB Scanpix
LA DET BAK SEG: Diego Simeone og David Beckham byttet drakt etter kampen. Foto: Paul Bates/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Det var noen gode dager for Beckham, for i løpet av 24 timer fikk han oppleve fødselen til sin første sønn Brooklyn. Bookmakere tilbydde en odds på 10 000/1 på at babyen en dag ville bli utvist i en landskamp for England mot Argentina.

Etter som ukene gikk, kom drømmen om Treble stadig nærmere. Semifinalen i FA-cupen mot Arsenal blir mest husket for Ryan Giggs' legendariske solomål, men det var David Beckham som ga United ledelsen med et vakkert frispark fra distanse.

Etter kampen ble midtbanespilleren løftet opp på skuldra av jublende fans og båret av gressmatta på Villa Park. Det begynte å føles som at Saint-Étienne og VM var veldig langt unna.

Etter å ha tapt 0-2 mot Juventus i den første kampen i semifinalen, var det Beckham som la den presise corneren som Roy Keane stanget i mål.

På Premier Leagues siste dag, måtte United ha seier over Tottenham for å slå Arsenal i kampen om ligagullet, og det var Beckham som snudde kampen i Uniteds favør, da han skrudde inn utlikningen etter at Les Ferdinand først hadde stilnet Drømmenes Teater.

Ville ikke hvile

Siden United spilte Champions League-finale fire dager seinere, spurte Alex Ferguson Beckham om han ønsket å hvile i FA-cupfinalen.

- Ingen sjanse, sjef, var svaret.

Manchester United slo Newcastle 2-0 i finalen.

- Han var en sto innflytelse den sesongen, erindrer Berg.

- Han ønsket å bevise at ingen kom til å hindre ham i å spille fotball eller fra å være den beste han kunne være.

Beckham startet sentralt på midtbanen i Champions League-finalen mot Bayern München, flyttet fra sin vante høyrekant etter at Roy Keane og Paul Scholes var suspendert.

Ferguson beskrev ham seinere som «den mest effektive midtbanespilleren på stadion den kvelden», og to av hans presise cornere endret historien - Teddy Sheringham flikket corner nummer to til Ole Gunnar Solskjær, som pirket inn det ekstraordinære vinnermålet.

Mens kameralinsene fokuserte på nordmannens berømte feiring på knærne, var Beckham fortsatt ved cornerflagget, hvor han hoppet rundt som et barn som nettopp hadde blitt introdusert for et hoppeslott.

Da dommeren blåste av kampen, løp han tvers over Camp Nou med armene utstrakt i ren lykkerus.

Årets spiller

Beckham ble kåret til Årets spiller av UEFA etter åtte assist i Champions League i 1998/99-sesongen. Noen måneder seinere ble han kåret til den nest beste spilleren på planeten - bak Rivaldo som vant både Årets spiller kåret av FIFA og Gullballen.

- Hvis Manchester United ikke hadde hatt Beckham i laget det året, ville de ikke vært i nærheten av like bra. Han var servitøren, mener Mathieson.

- Å komme gjennom det som skjedde mot Argentina styrket besluttsomheten hans. Karakteren hans ble bygget i det øyeblikket i Saint-Étienne.

En time eller så etter at fløytesignalet gikk i Barcelona, løftet Beckham trofeet ut av Camp Nou og inn på parkeringsplassen. Der så han faren sin, akkurat som han hadde gjort i Saint-Étienne elleve måneder tidligere.

Han la ned pokalen og klemte ham, og begge tenkte tilbake på den kvelden mot Argentina og hvordan ting hadde endret seg.

Det røde kortet i VM kunne ødelagt David Beckham. I stedet drev det ham til storhet. Snart var han landslagskaptein og en nasjonal helt, takket være det minneverdige frisparket mot Hellas.

Men det var 1998/99-sesongen som virkelig definerte ham.

- Det var sesongen da jeg opplevde et mareritt og en drøm på samme tid, har han seinere uttalt.

- Til slutt var det drømmen som vant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!