GOD STEMNING: Både Finn Hågen Krogh og Petter Northug kan vinne avslutningstouren i Canada, og her, rundt frokostbordet på den norske ambassadørboligen i Ottawa, er stemningen god.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GOD STEMNING: Både Finn Hågen Krogh og Petter Northug kan vinne avslutningstouren i Canada, og her, rundt frokostbordet på den norske ambassadørboligen i Ottawa, er stemningen god. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

- Jeg har et spørsmålstegn bak navnet mitt

Usikker Northug før Canada-touren.

OTTAWA (Dagbladet): Helt siden Tour de Canada ble spikret i fjor har den avsluttende verdenscup-touren i Canada lyst mot Petter Northug som en slags skreddersøm, perfekt for ham. 

Northug elsker slike tourer. Mange renn på relativt få dager, kombinasjonene av sprinter og fellesstarter med innlagte bonussekunder. 

Hadde det ikke vært for en viss bakke i enden av Tour de Ski, ville Northug sannsynligvis vunnet den mange ganger han også. 

Og her er vi ved det som har sett så perfekt ut for Northug med tanke på Tour de Canada: Den avsluttende jaktstarten i Canmore har ingen brutale motbakker som favoriserer løpere med lettere kropper. 

Den favoriserer han. 

- Det er en tour som passer meg bra, så jeg gleder meg til å starte. Men sprint er sprint og alt kan skje. Er man uheldig her (i Gatineau, red.anm.) og brekker en stav i en kvartfinale så er man ute av hele touren. Sånn er gamet her, det er brutalt, sier Northug til Dagbladet. 

Må henge med i dag
Tour de Canada består av åtte etapper, hvorav tre av dem er sprinter. Der har Northug vært solid i hele år, og med seksti bonussekunder i hver av de tre sprintene er det mange minutter å tjene på løpere som ikke henger med der. 

Og som Northug forteller i papiravisa til Dagbladet i dag, trenger samtlige utfordrere noen sekunder å gå på til Martin Johnsrud Sundby før de tar turen vestover til de fire avsluttende etappene i Canmore. 

Der, i mellomhøyde, frykter både Northug og resten av verdenseliten at Sundby skal parkere dem igjen. Sundby har ikke blitt slått i en tour eller minitour på snart tre år. 

Det gjør at du allerede i dag, når åpningssprinten går i Gatineau, kan se hvem som ikke kommer til å vinne Tour de Canda, tror Northug. 

- Mange av forhåndsfavorittene kommer til å komme langt, så man er nødt til å være med fra start. Mister man gruppa før den første jaktstarten så er det kjørt. Så gærent er det faktisk, sier han. 

Hanglende Sundby
Men den store favoritten selv er ikke like sikker. Ikke bare ankom han Canada sent søndag kveld, etter femmilstriumfen i Holmenkollen for snart en måned siden, har han vært på felgen.

- Jeg har hangla siden femmila. Jeg har ikke vært i bra form de siste fire ukene. Det er jo ikke noe godt utgangspunkt for en stor tour de siste elleve dagene. Men vi får se, sier Sundby til Dagbladet.

Northug tror ikke han får mye nytte av verken oppladinga til Sundby eller en eventuell formsvikt hos verdenscuplederen. For selv om det er Northug som er høydeeksperten holder han likevel en knapp på Sundby når de kommer til mellomhøyden i Canmore. 

- Nå har jeg ikke forberedt meg i høyden, så det blir spennende å komme dit. Det blir noe nytt, og det er derfor jeg tror utslagene kan bli store også. Jeg har et spørsmålstegn bak navnet mitt jeg også når vi kommer rett opp i høyden, men det tror jeg det er flere som har også, sier Northug.