VIL PÅ PALLEN: Hoppsesongen er snart i gang igjen, og Daniel-André Tande  håper blant annet på topp tre-plassering i Lahti-VM i vinter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL PÅ PALLEN: Hoppsesongen er snart i gang igjen, og Daniel-André Tande håper blant annet på topp tre-plassering i Lahti-VM i vinter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Hopp-verdenscupen

«Jeg har fått et par spørsmål om jeg kan være kavaler på skoleball

Mens Daniel-André Tande jakter på forbedring av sjuendeplassen i hopp-verdenscupen, er det andre som jakter på Tande for å få en date.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): –Målet er å stå på toppen av pallen etter storbakkerennet under Lahti-VM til vinteren, sier Tande.

Vi skriver november. Det er en flott tid for skihopperne. Om under tre uker starter verdenscupen. Det er nå det er lett å drømme. Det er nå det er tid for å visualisere sesongen.

Tande vil ikke spille annenfiolin. Forrige sesong ble han nummer sju i verdenscupen sammenlagt. Han var på laget som tok VM-gull i skiflyging. Og denne sesongen har startet strålende: Lørdag ble han norgesmester i liten bakke i Midtstuen.

–Jeg ser lyst på situasjonen. Jeg hopper langt på ski og det gir selvtillit, forteller Tande til Dagbladet.

Han er én av fem hoppere på A-landslaget. Kenneth Gangnes var best i fjor. Nå er han ute med korsbåndskade. Dermed må Tande bære ansvaret sammen med Anders Fannemel, Johann André Forfang og Joachim Hauer.

Begivenheter

Det blir en sesong der begivenhetene står i kø. Først er det Hoppuka i Tyskland og Østerrike. Så er det VM i Lahti. Mot slutten av sesongen er det nyskapningen Raw Air, en norsk utgave av Hoppuka.

Peter Prevc (24) har vært verdens beste skihopper de to siste åra. Tande håper å være i spissen for flokken som jager bak sloveneren.

Bedre teknikk

– Jeg ønsker å tette igjen gapet. Jeg har lyst til å utfordre ham oftere enn jeg gjorde i fjor, påpeker Tande.

Han har jobbet mye med det tekniske i sommer. Det har gitt framgang.

–Jeg er blitt smartere når jeg hopper. Jeg må luke ut renn der jeg ikke kommer til andre omgang. Det vil hjelpe meg i sammendraget.

Han fortsetter:

–Blant annet må jeg lære av det som skjedde i Innsbruck i januar (nummer 46). Før Hoppuka prøvde jeg nye sko. Det føltes som om de fungerte. Men det gjorde de ikke i renn. Lærdommen er at jeg ikke må prøve noe nytt midt i sesongen.

Sterke tradisjoner

Han bor på Kongsberg. Det er en by med sterke hopptradisjoner, ikke minst gjennom Birger Ruud. Før andre verdenskrig ble Ruud regnet som verdens beste skihopper.

Mange fans følger Tande på sosiale medier, særlig representanter for det andre kjønn.

–Får du noen henvendelser?

–Jeg har fått et par spørsmål om jeg kan være kavaler på skoleball. Men det har passet dårlig med datoene, sier han og humrer.

–Jeg har også fått slippers i gave. Noen har merket seg at jeg bruker det ofte.

Mange fans

Det er ingen hemmelighet at de norske hopperne har spesielt mange fans i Tyskland, Polen og Slovenia. Dette er store hoppnasjoner.

–Fansen er veldig flink til å oppmuntre når det går dårlig. Derfor er det fint å strekke ut ei hånd tilbake når du har anledning.

Foruten idretten jobber Tande litt som butikkmedarbeider i Coop Extra. Men nå handler det om å prikke inn formen til verdenscupstarten. Denne uka er hopperne på kanariøya Fuerteventura.

–Vi sørger for å legge inn en siste fysisk trening. I tillegg slikker vi sol og får D-vitamin i kroppen. Det er bra før en lang vintersesong, sier Tande.