- Jeg har fått mye godt ut av den opplevelsen

Men Øvrebø skulle gjerne dømt Chelsea - Barcelona igjen - tre år etter storbråket.

BLE JAKTET AV BALLACK: Her har Tom Henning Øvrebø nettopp avslått enda et rop på straffe fra Chelsea, på overtid, og Michael Ballack er det man kan kalle lettere frustrert. Året var 2009. Foto:  REUTERS/Eddie Keogh
BLE JAKTET AV BALLACK: Her har Tom Henning Øvrebø nettopp avslått enda et rop på straffe fra Chelsea, på overtid, og Michael Ballack er det man kan kalle lettere frustrert. Året var 2009. Foto: REUTERS/Eddie KeoghVis mer

(Dagbladet): Tom Henning Øvrebø har dømt 34 kamper i Champions League, de fleste av dem uten å gjøre seg bemerket.

Akkurat slik en dommer ønsker å framstå - anonym og usynlig.

Men den utakknemlige delen ved å være dommer er at det alltid er kontroversene du huskes best for - og Øvrebø kommer alltid til å ha semifinalereturen mellom Chelsea og Barcelona fra 2009 hengende over seg.

Da Chelsea i går fikset semifinalereprise, tre år etter, skjønte man raskt at de ikke er helt ferdig med den kvelden på Stamford Bridge.

- Alle har noe uoppgjort med Barcelona, sa Frank Lampard.

I engelske aviser i dag har man allerede børstet støvet av navnet til Tom Henning Øvrebø, mens José Mourinho har antydet at det blir umulig for Chelsea å slå Barcelona av andre årsaker enn de rent sportslige.

«It's a fucking disgrace»
I en alt annet enn lettdømt kamp, med utallige situasjoner, overså Øvrebø minst ett straffespark til Chelsea. To ganger var ballen i hånda til Barcelona-spillere innenfor eget 16-meter, men hver gang vinket nordmannen spillet videre. Til slutt ble han forfulgt av Michael Ballack over halve banen, og etter kampslutt måtte Didier Drogba holdes tilbake av egne lagkamerater.

«It's a fucking disgrace», ropte han inn i TV-kameraet. 

Nordstrand-dommeren selv er forberedt på at det kan bli en del styr inn mot semifinalekampene den 18. og 24. april.

FORVENTER STYR: Tom Henning Øvrebø dømmer ikke lenger internasjonalt, men har full forståelse for at hans navn blir trukket fram igjen når Chelsea og Barcelona nå møtes til ny Champions League-semifinale, tre år etter at han fikk skylda for at Chelsea røk ut. 

Foto: Erik Berglund/Dagbladet
FORVENTER STYR: Tom Henning Øvrebø dømmer ikke lenger internasjonalt, men har full forståelse for at hans navn blir trukket fram igjen når Chelsea og Barcelona nå møtes til ny Champions League-semifinale, tre år etter at han fikk skylda for at Chelsea røk ut. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Vis mer

- Jeg har full forståelse for at det kan være et poeng. For min del er det helt ukomplisert. Jeg er ferdig både med kampen og på den internasjonale arenaen. Den kampen er en del av meg, på godt og vondt. Med jevne mellomrom blir jeg minnet på det av supportere og mediefolk, og det lever jeg godt med. Jeg bruker jo selv den erfaringa i min egen hverdag, sier Øvrebø til Dagbladet.

Han er psykolog av yrke, og opplevelsen av å stå midt i stormen og alt oppstyret etterpå var i så måte en verdifull erfaring.

- Når det gjelder dette med å håndtere stress og trykk, og har jeg fått mye godt ut av erfaringen fra 2009. Det å kunne stå i et sånt trøkk, håndtere det i ettertid og vite hva man kan forvente seg, har en viss overføringsverdi til andre arenaer. Så jeg har ikke lagt lokk på det selv, men bruker det som en nyttig erfaring.

- På hvilken måte har det overføringsverdi?

- I forhold til å tåle stress og takle det, når det blåser som verst.

- Folk får bare fantasere
Det tok en god stund før Øvrebø selv sa noe som om kampen. De første dagene sto engelske journalister utenfor huset hans på Nordstrand, og han var nærmest en jaget mann, men ingen fikk ham i tale.

Det var ikke nødvendigvis fordi Øvrebø selv ikke ønsket å si noe.

- Jeg hadde ikke hatt noe imot det, men Uefa er veldig restriktive på den biten, og ønsker ikke at vi skal uttale oss om situasjoner. Det var helt greit for meg. Det var pågang, men det roet seg etter en ukes tid.

BELEIRET: Journalister fra både Norge og England sto utenfor Tom Henning Øvrebøs bolig på Nordstrand, og også politiet tok noen turer innom da det blåste som verst.  Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
BELEIRET: Journalister fra både Norge og England sto utenfor Tom Henning Øvrebøs bolig på Nordstrand, og også politiet tok noen turer innom da det blåste som verst. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

I mellomtiden florerte ryktene om hva som egentlig hadde skjedd etter kampslutt: Didier Drogba ble rapportert å ha slått i veggen i spillertunnelen, bare centimeter fra ansiktet til Øvrebø.

Selv om han i dag er pensjonert på internasjonalt nivå, og bare dømmer Tippeligaen, har han ingen planer om å dele sannheten med offentligheten.

- Det får folk bare lure på (hva som hendte i tunnelen). Det er tre år siden, og for meg er det på mange måter historie. Om jeg fortalte om dette nå, ville det bare fyre oppunder mer og lage nye historier. Jeg tror ikke det er noe særlig poeng i det. Folk får bare fantasere om hva som skjedde, om de er veldig nysgjerrige. Men jeg tror det er greit at jeg er lojal mot arbeidsgiveren jeg hadde en gang, og ikke setter i gang noe mer.

- Så en selvbiografi der du forteller alt kan vi se langt etter?

- Hvis det går skikkelig dårlig økonomisk bør jeg kanskje skrive en bok, så jeg kan tjene en tusenlapp eller to, fleiper Øvrebø.

- Blir ukvemsord iblant
Han blir fortsatt konfrontert med semifinalen for nesten tre år tilbake, ofte av folk han ikke kjenner.

- Det kommer en og annen tekstmelding og e-post. Og når jeg er ute sted og det er fotballfolk til stede, er det jo den kampen jeg blir husket for. Ikke de 30-40 andre kampene i Champions League. Men det må jeg regne med, det var profilerte lag i en stor kamp, og det skjedde kontroversielle og diskutable ting. Det er fotballens natur. Men jeg blir ikke trakassert på noe vis, selv om det kommer ukvemsord iblant, sier Øvrebø.

Skulle gjerne dømt samme kamp igjen
Om han fortsatt var aktiv internasjonalt, og fortsatt dømte Champions League, ville det selvsagt aldri skjedd at han ble tildelt en av de to semifinalene mellom Chelsea og Barcelona. Til det er historien for betent, og det ville flyttet fokuset fra kampen og over på dommeren allerede før kampen var startet.

Men hypotetisk sett ville ikke Øvrebø hadde noe imot å dømme Chelsea mot Barcelona igjen.

LYSTE AV SINNE: Didier Drogba ble senere utestengt i flere kamper for oppførselen sin etter at Chelsea røk ut mot Barcelona i 2009. Ivorianeren var den mest hissige på Øvrebø, men de to har senere skværet opp. Foto:   REUTERS/Eddie Keogh
LYSTE AV SINNE: Didier Drogba ble senere utestengt i flere kamper for oppførselen sin etter at Chelsea røk ut mot Barcelona i 2009. Ivorianeren var den mest hissige på Øvrebø, men de to har senere skværet opp. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

- Jeg skulle gjerne dømt den, for å rette opp det slette inntrykket. Men jeg kan trøste alle med at den muligheten ikke er til stede, så jeg får se den fra sofakroken.

- Hvordan hadde du blitt mottatt på Stamford Bridge nå, tror du?

- Det hadde vel neppe blitt applaus.

- Jeg ble kredittsjekket
Applaus fikk derimot Øvrebø da han dømte sin første kamp etter den turbulente kvelden i London: Tippeligakampen mellom Brann og Start. Brann Stadion valgte å vise sin støtte til den norske dommeren og ga ham noe så sjeldent som en hyggelig mottakelse.

Etter hvert slo media seg delvis til ro, og hverdagen ble noenlunde den samme igjen.

- Den norske pressen var ganske snille, men den engelske mediaverden er litt annerledes. De erfaringene tok jeg med meg videre.

- Samtidig fikk jeg også et brev i posten om at TV 2 hadde kredittsjekket meg dagen etter kampen. Om det hadde sammenheng med selve kampen eller om det var noe annet vet jeg ikke, men det var jo litt påfallende. En ting er å ikke dømme optimalt, noe annet er det når integriteten din trekkes i tvil. Men det er noe man må leve med på det nivået, sier han.

Gleder seg over Moen
Norge har fortsatt dommere i Champions League, og Svein Oddvar Moen dømte så seint som denne uka kvartfinalereturen mellom Bayern München og Marseille. Den oppgaven løste han godt, men det spørs om Uefa våger å vurdere en norsk dommer til Chelsea - Barcelona.

- Hva tenker du om at Moen eventuelt skulle fått sjansen i en sånn kamp?

FIKK APPLAUS: Øvrebø opplevde noe så sjeldent som applaus da han gjestet Brann Stadion, og dømte sin første kamp etter den turbulente kvelden på Stamford Bridge. 
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
FIKK APPLAUS: Øvrebø opplevde noe så sjeldent som applaus da han gjestet Brann Stadion, og dømte sin første kamp etter den turbulente kvelden på Stamford Bridge. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

- Om Svein Oddvar hadde fått den kampen, ville han gjort det på en flott måte. Du slipper ikke til der om ikke Uefa tenker at du har erfaringen og dyktigheten som skal til.

- Da Terje Hauge dømte Champions League-finale og du semifinale ble det gjort et poeng ut av at dere til daglig dømte i en liten liga?

- Det er sånn som alltid kommer. Men det har vært flere store dommere fra små nasjoner. Vi har selv hatt Rune Pedersen og Terje Hauge, Sverige har hatt Anders Frisk og Danmark Kim Milton Nielsen. Det er et argument som kommer de gangene en dommer fra en liten nasjon gjør en dårlig innsats. Men dommere fra større nasjoner har jo også prestert under det som har vært forventet, både italienske, spanske og engelske har gjort seg bort, minner Øvrebø om.

- Savner du å dømme Champions League?

- Mye mindre enn jeg hadde trodd. Alt til sin tid. Jeg hadde mange flotte opplevelser på den internasjonale arenaen, men som dommer på det nivået blir livet styrt av fotballen. Du må være tilgjengelig og klar hele tida. Det er ikke noe voldsomt savn. Og det er ekstra hyggelig at andre norske dommere har kommet som en rakett, og presterer så bra, sier han.

PS! Øvrebø har ikke dømt i Tippeligaen i år, og kommer heller ikke å gjøre det før det nærmer seg mai. Årsaken er udramatisk, forteller han.

- Jeg har ikke tatt den fysiske testen ennå, delvis på grunn av en hektisk vinter, men også på grunn av en sykdomsperiode rett før start. Jeg er ikke i matchform og har blitt enig med Rune Pedersen (dommersjef) om å vente til slutten av april/starten av mai. Det er den eneste grunnen, sier han.