HØY TEMPERATUR: TV2-kommentatorene Bent Svele (t.v.) og Harald Bredeli på kommentatorplass. I går kveld gikk det en kule varmt for Bredeli, som angrer på at han bannet på lufta. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HØY TEMPERATUR: TV2-kommentatorene Bent Svele (t.v.) og Harald Bredeli på kommentatorplass. I går kveld gikk det en kule varmt for Bredeli, som angrer på at han bannet på lufta. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Jeg har fått ufortjent mye støtte

Men én sint telefon gikk inn på TV 2s Harald Bredeli.

(Dagbladet): Det kokte over for TV 2-kommentator Harald Bredeli etter de dramatiske sluttminuttene da Norge tapte for Island i går kveld.

Da Bjarte Myrhol ble snytt for syvmeter reagerte Bredeli spontant mot de danske dommerne, og utbrøt det som allerede er en kommentator-klassiker: «Faen ta dere!».

Håndballkommentatoren skjønte raskt at han hadde gått over streken, og unnskyldte seg. Dagen derpå er han fortsatt lei seg for at han støtte noen av de som satt og så på.

- Det var en mann som ringte meg, en kristen mann, som var oppriktig indignert, forteller Bredeli til Dagbladet.

- Det var en vekker for meg. Jeg er ikke en troende person, og tror ikke på himmel og helvete. Jeg har ikke det forholdet til det jeg sa, men du skal bare ikke banne eller besverge noen på lufta. Jeg med mitt livssyn legger ikke det som mange andre gjør i en sånn uttalelse, men den telefonen viser at noen legger noe helt annet i det. Da har jeg dumma meg ut. Da blir noen ekstra støtt, og syns det var ekstra ille, og det syns jeg er veldig leit, sier den erfarne kommentatoren.

Synd på sentralbordet
På Twitter og Facebook rant tilbakemeldingene inn til TV 2 generelt og Harald Bredelig spesielt, og de fleste var stort sett positive. Blant over 200 meldinger på TV 2 Sportens Facebook-sider roste mange Bredeli for å ha sagt det de mente hjemme i stua.

Bredeli lar seg imidlertid ikke «lure» av at rosen var fremtredende akkurat i de sosiale mediene.

- Sentralbordet i TV 2 fikk seg sikkert noen røffe minutter, så jeg bør beklage til kollegene i den anledningen også. Jeg tror det ble litt ufortjent mye positiv støtte, for folk føler at jeg sier det de tenkte eller følte, men jeg skal ikke banne på lufta. Det er uakseptabelt. Det er en tabbe uansett, og det at noen i tillegg føler seg personlig støtt, det tar jeg på alvor, sier han.

- Hva sier de danske sjefene dine nå, da?

BEGRUNNET RASERI: Bredeli står på sitt, og får støtte blant toppdommere i at Bjarte Myrhol skulle hatt syvmeter i denne situasjonen i sluttminuttene.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BEGRUNNET RASERI: Bredeli står på sitt, og får støtte blant toppdommere i at Bjarte Myrhol skulle hatt syvmeter i denne situasjonen i sluttminuttene.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Jeg får vel si at jeg håper Egmont klarer å få gjort noe med dommerstanden, sier Bredeli og ler.

100 prosent sikker
For om han angrer på den umiddelbare reaksjonen i går kveld, så angrer han ikke overhodet ikke på analysen av situasjonen der Bjarte Myrhol ble stoppet av Vignir Svavarsson foran mål.

Flere dommertopper har også støttet Bredeli og de norske spillerne i dag - Norge skulle hatt syvmeter.

- Jeg var 100 prosent sikker da jeg så situasjonen, og jeg føler jeg fikk bekreftet det etter å ha sett den et par ganger til. Vi har diskutert det også hos oss, og uansett skarpe regler er det garantert også noen som mener avgjørelsen var korrekt. Men jeg ser jo at islendingen står halvannen meter inne i feltet, og han river i trøya, så det skulle egentlig vært både sjumeter og tominutters utvisning, sier Harald Bredeli.

- Selv om Bjarte får skutt, så får han ikke skutt uhindret, han blir hindret. Hadde ikke islendingen brutt reglene to ganger, kunne han vendt opp og skutt forfra. Han blir fratatt en opplagt målsjanse, sier kommentatoren.

Han reagerer også på det de danske dommerne uttalte etter kampen, om at Bjarte Myrhol aldri kan få straffekast med ryggen mot mål.

- Her har jeg også snakket med gode dommervenner, og det er ett hundre porsent sprøyt. Islands strekgigant Robert Gunnarsson har jo nettopp ryggen til og backhand som spesialitet, så det betyr ikke at målsjansen er noe mindre. Med den forklaringen - da er det ikke rart det blir mye rar dømming. Jeg er 100 prosent sikker. Der beklager jeg ingenting, og fyrer ikke en tøddel. De som vurderer det til noe annet, de ønsker jeg god bedring, sier Bredeli til Dagbladet, nesten på vei opp på samme engasjementsnivå som under kampen i går.

- Jeg burde kanskje ikke rakke ned på noen etter selv å ha dummet meg ut, men du spør meg jo. Samtidig burde ikke håndballgutta satt seg i den situasjonen, de burde avgjort i forkant, det er greit. Men når det ikke gjøres, er det forferdelig å bli snytt. OL-kvalplass, mellomspill, ære og berømmelse, store penger, det er mye som er i potten. Det er den situasjonen som er den siste og den avgjørende, sier Bredeli, som også synes de rutinerte danske dommerne utviste dårlig skjønn og feil bruk av regelverket i går.

I Lilleliens fotspor
«Så blir han felt av grisen Phil Neal. Rampen Phil Neal sparker Tommy overende bakfra. Phil Gris Neal! Begynn å ta igjen gutter! Begynn å ta igjen!» er et av Bjørge Lilleliens mest legendariske utbrudd i kommentatorstolen.

«Faen ta dere» faller vel innenfor samme kategori, men Harald Bredeli synes ikke det er spesielt gledelig om akkurat den blir stående til evig tid.

100 PROSENT SIKKER: Bredeli er fortsatt lite imponert over de danske dommernes innsats i går.Foto: SCANPIXEPA/ANDREJ CUKIC
100 PROSENT SIKKER: Bredeli er fortsatt lite imponert over de danske dommernes innsats i går.Foto: SCANPIXEPA/ANDREJ CUKIC Vis mer

- Lillelien bannet jo ikke, gris er jo mat. Dette var noe jeg gjerne skulle hatt ugjort. Den havner vel på haugen sammen med Katja Nyberg-løftet og Gro Hammerseng-blemma, humrer han.

Da tenker han på 2002, da han måtte gå fra København til Århus etter å ha lovet å gjøre det dersom Katja Nyberg satte inn direkte frikast med to sekunder igjen på klokka. Og på 2005, da han trodde mikrofonene var skrudd av, og lurte på hva som skjedde med den «flotteste lesba på Toten».

Uansett anger og beklagelser i dag, de som frykter at engasjementet i TV 2s håndballboks blir kvalt etter gårsdagens feiltrinn, har ingenting å være redd for.

- Jeg har gjort en tabbe, og jeg skjønner egentlig ikke hvorfor, jeg har jo vanligvis et filter som gjør at ikke sånt kommer. Jeg har vært med på ekstremt kaotiske avslutninger tidligere, og har et filter som alltid slår inn. Så selv om jeg sikkert kommer til å føle litt på det i morgendagens kamp, er nok engasjementet på plass. Men akkurat den svarteste kølbiten får vi holde unna flammene, sier Harald Bredeli til Dagbladet.