- Jeg har fått veldig mange negative reaksjoner

Skipresidenten vil ikke høre unnskyldninger fra Northug-teamet.

REFSER LEDELSEN: Skipresident Sverre Seeberg legger skylda på støtteapparatet rundt Petter Northug - og ikke FIS - for at skikongen kom altfor seint til premieseremonien i La Clusaz. Foto: SCANPIX
REFSER LEDELSEN: Skipresident Sverre Seeberg legger skylda på støtteapparatet rundt Petter Northug - og ikke FIS - for at skikongen kom altfor seint til premieseremonien i La Clusaz. Foto: SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Skipresident Sverre Seeberg klandrer støtteapparatet rundt Petter Northug for bråket som har oppstått etter at 24-åringen ankom lørdagens premieseremoni altfor seint.

- Norske utøvere skal stille på blomsterseremoni og premieutdeling når den finner sted, i det antrekket man skal ha på seg. Det er særlig viktig at de som ofte står på pallen også stiller opp når de ikke står på toppen, sier Seeberg til Dagbladet.

- Langrennsledelsen og far Northug sier dette ikke var bevisst, og at det var en informasjonssvikt?

- Støtteapparatet rundt må sørge for at våre utøvere kommer til premieutdeling når de skal. Når de andre kommer fram, så har de greid å få tak i informasjonen som er nødvendig, sier han.

Mange reaksjoner

Thomas Alsgaard var den første til å offentlig kritisere Northug og ledelsen, da han som studiogjest i NRK sa at «ingen våger å pirke borti Petter» og at «han får lov til å gjøre akkurat som han vil hele tida».

I dag kastet også Vegard Ulvang seg inn i diskusjonen, og sa scener som på lørdag gjør ham flau over å være norsk.

Seeberg sier han har fått en rekke henvendelser gjennom helga fra folk som reagerte negativt på oppførselen til norsk langrenns største stjerne.

- Jeg har fått veldig mange reaksjoner på det som skjedde. Da spiller det mindre rolle om det finnes en naturlig forklaring eller ikke. Poenget er at det oppfattes negativt, det er det som blir stående igjen. Derfor er det ekstremt viktig at en så profilert person som Petter er på plass.

Fire klager på FIS
Sportslig ansvarlig Vidar Løfshus ramset i går opp en fire punkts liste over feil begått av Det internasjonale forbundet, som gjorde at Northug lot de to russerne vente under premieseremonien.

Derfor var heller ikke ledelsen i nærheten av å godta straffen, som lød på ti prosent av premiesummen for annenplassen, nærmere bestemt 6000 kroner.

- Det er helt uakseptabelt. For det første er det FIS' plikt å informere når premieseremonien tar plass. For det andre er har vi gang på gang pålagt dem å sette opp ei skiftebu i målområdet sånn at løperne kan gjøre alt det nødvendige der. For det tredje mener vi det er FIS sin plikt å komme med reklamestartnummeret utøverne skal stå med. For det fjerde kan FIS heller kompensere for de tapte premiepengene som vedkommende ikke fikk fordi det var for dårlig oppløp. Så det faller fullstendig på sin egen urimelighet, sa Løfshus til NRK lørdag.

- Hvorfor greier russerne å gjøre alt riktig, men ikke dere?

- Vi konsentrerer oss om oss selv, så får russerne kjøre sitt eget løp.

FIS' rennleder Jürg Capol sier det slik til NRK:

- Det er litt underlig at fem andre løperne kom i riktig tøy og til rett tid.

Skal ikke skje igjen
Sverre Seeberg varsler at han kommer til å ta seg en prat med de involverte.

- Vi skal selvfølgelig snakke med dem. Utgangspunktet og poenget er at alle har skjønt hvilken støy det gir at man ikke klarer å komme på plass til tida. Jeg tror ingen er interessert i at noe sånn skal skje igjen. Jeg forventer at støtteapparatet sørger for at våre løpere er på plass når de skal, uansett gren.

- Synes du dette framsto respektløst mot de andre løperne?

- Det har jeg vel svart på allerede. Det synes jeg var et dumt spørsmål, sier Seeberg.

PS. Vidar Løfshus ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Seeberg og Ulvang. Men han skal snakke med sistnevnte i løpet av dagen.

- Da finner vi nok ut at vi ikke er så veldig uenig og har felles interesse for langrenn, skriver han i en sms til Dagbladet.

SJELDENT SPURTTAP: Northug var ikke blid etter å ha tapt spurten mot russiske Maxim Vylegzhanin. Foto:  (AP Photo/Laurent Cipriani)
SJELDENT SPURTTAP: Northug var ikke blid etter å ha tapt spurten mot russiske Maxim Vylegzhanin. Foto: (AP Photo/Laurent Cipriani) Vis mer