- URIMELIG OG URETTFERDIG: Martin Johnsrud Sundby liker ikke å måtte ta konsekvensene for noe han er pålagt å gjøre. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
- URIMELIG OG URETTFERDIG: Martin Johnsrud Sundby liker ikke å måtte ta konsekvensene for noe han er pålagt å gjøre. Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

- Jeg har fortalt meg selv at jeg ikke har gjort noe galt

Martin Johnsrud Sundby synes det er urettferdig at han må ta konsekvensene.

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby var åpenbart berørt under onsdagens pressekonferanse på Ullevaal Stadion, der det kom fram at den norske langrennsløperen er utestengt i to måneder grunnet en misforståelse rundt Sundbys medisin, Ventoline.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er lettet over at skiforbundet tar på seg skylden for misforståelsen, og er skuffet over at han nå blir utestengt. Han mener han ikke har oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det var en befrielse å bli frifunnet i september ifjor, og vi følte jo også at dette var det eneste riktige utfallet i denne saken. Vi var sikre på at det kom til å bli slik da anken skulle opp også. Slik ble det ikke, sier Sundby gråtkvalt.

Han sier det føltes surrealistisk å få kontrabeskjed på dommen, og at han er i en situasjon han ikke klarer å relatere seg til.

- Det føles veldig urimelig, sier langrennsløperen til Dagbladet.

- Urettferdig at jeg må ta konsekvensene

Han innrømmer at det har vært en tøff periode, der det har vært mye følelser involvert.

- Følelsene kommer fordi det føles urimelig og urettferdig at denne dommen kommer på meg. At det er jeg som må ta konsekvensene av misforståelsen som er skjedd i et regelverk vi mener vi har misforstått, men som WADA har en annen oppfatning av, sier Sundby.

ÆRLIG MISFORSTÅELSE: Skipresidenten Erik Røste sier at forbundet tar det fulle ansvar og at dommen er forklart med at dette er en ærlig misforståelse. Video: NTB / Scanpix Vis mer

Skiforbundet fikk anken i slutten av september eller starten av oktober ifjor. Sundby tok altså seieren i verdenscupen og i Tour de Ski, vel vitende om at han ikke var frikjent - selv om han var sikker på at han ikke kom til å bli straffet.

- Det betydde mye for meg da jeg gikk inn i sesongen at jeg var frikjent av FIS-panelet og Antidoping Norge. Jeg har fortalt meg selv at jeg ikke har gjort noe galt, og kun tatt den medisinen jeg ble foreskrevet.

Sundby er glad for at forbundet er tydelige på hvem som faktisk har ansvaret i denne situasjonen.

- Jeg har jo kun fulgt det jeg ble foreskrevet av Knut, og at jeg faktisk gjennom regelverket og utøverreglementet vi har, er forpliktet til å ta den medisinen jeg får foreskrevet. Jeg er veldig glad for det ansvaret de tar.

- Dette er brutalt

Denne saken har vært konfidensiell, og kun et fåtalls mennesker har vært klar over situasjonen Sundby har vært i. På hjemmebane har han fått god støtte av kona, og under pressekonferansen sa han at hun har vært en «bauta».

- Vi har stått sammen om dette her, og det er ikke noe jeg har stått alene om. Vi har stått sammen som en familie, og vi skal takle dette som en familie. Akkurat dette er brutalt, og familien min har betydd mye for meg, sier Sundby, og legger til at i tillegg til familie og Skiforbundet, har han fått mye støtte av venner.

Som en konsekvens av dommen, mister Sundby sammenlagtseieren i verdenscupen og Tour de Ski for 2014/2015-sesongen. I Tour de Ski er det Petter Northug som blir stående som vinner.

- Jeg har fått masse meldinger av gutta nå i etterkant, og vi står sammen som et lag. Det kommer vi til å gjøre framover også. Når det gjelder Petter, tipper jeg at det ikke er denne måten han har lyst å vinne på, sier Sundby.