- Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen

Kowalczyk ut mot Bjørgens astmamedisinbruk - igjen

RESPEKTERER HVERANDRE: ... men Justyna Kowalczyk har fortsatt sine meninger om Marit Bjørgens bruk av astmamedisin.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RESPEKTERER HVERANDRE: ... men Justyna Kowalczyk har fortsatt sine meninger om Marit Bjørgens bruk av astmamedisin. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det er kjent at Marit Bjørgen har astma, og benytter astmamedisin.

- Jeg kunne nok ikke vært best i verden uten den astmamedisinen, for kroppen min trenger den for å fungere, men jeg har alt på mitt rene, sier 34-åringen i et intervju med Ren Idrett.

Det er etter det intervjuet at Kowalczyk ble konfrontert med Bjørgens uttalelser. Hun har flere ganger kritisert Bjørgens bruk av astmamedisinen.

Nå gjør hun det igjen.

- Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sier Kowalczyk til polske storavisen Gazeta, gjengitt av NRK som først omtalte saken.

Sårende Bjørgen snakker nemlig om astmamedisinen i et intervju med Ren Idrett. Hun begynte å bruke Symbicort i 2009, da hun hadde trent på seg anstrengelsesastma. Testene viste 20 prosent nedsatt kapasitet, skriver Ren Idrett.

- Medisinske tester viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort, jeg har godkjenning fra FIS, og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk, den er også tatt av dopinglistene, sier Marit Bjørgen til nettstedet.

Hun legger ikke skjul på at det er sårende å få disse beskyldningene fra rivalen. Det var under OL i Vancouver i 2010 diskusjonen startet.

- Jeg har stor respekt for Kowalczyk som idrettsutøver, men det var veldig sårende med beskyldningene jeg fikk angående bruk av astmamedisiner. Hun burde vite bedre, og det er først og fremst mangelen på kunnskap som skremmer meg, sier Bjørgen.

Beundrer Marit - Mangel på kunnskap? Nei, overhodet ikke. Jeg kjente jo alle prosedyrene veldig godt og det har ikke endret mine mistanker. Men nå er alt over. Uansett hva jeg sier, skal jeg betraktes som «bad girl» og mine meninger skal oppfattes kun som arroganse. Likevel er jeg glad at det var jeg som begynte diskusjonen i Vancouver, fordi disse sakene er ikke ensidige, sier Kowalczyk.

- Jeg beundrer Marit for hennes hard arbeid og prestasjoner, og fortsatt mener at hun er en sympatisk jente. Men med noen emner er jeg ikke enig! Så la oss gå videre. Derfor er det min siste kommentar om dette, sier Kowalczyk.

Bjørgen er ikke den eneste i langrennseliten som benytter astmamedisinen.