Aksel Lund Svindal frykter for sesongstarten:

- Jeg har fortsatt vondt

Men så langt er det bare en sveitsisk lege som har bedt Aksel om å legge opp.

SER IKKE MANNEN MED LJÅEN: Men Aksel Lund Svindal, her sammen med Kjetil Jansrud på kleslansering i dag, har fortsatt vondt i kneet etter krasjen i Kitzbühel i januar.Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SER IKKE MANNEN MED LJÅEN: Men Aksel Lund Svindal, her sammen med Kjetil Jansrud på kleslansering i dag, har fortsatt vondt i kneet etter krasjen i Kitzbühel i januar.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da Aksel Lund Svindal røk korsbåndet i Kitzbühel i januar måtte han forberede seg på mellom ni og tolv måneders opptreningstid.

Til tross for at Svindal hele tida har sett for seg å gjøre skadeoppholdet kortere, må han nå innse at det kommer til å gå nærmere tolv enn ni måneder før han kan gjøre comeback i alpinløypene.

- Det går ikke saktere enn jeg hadde trodd, for jeg fikk jo ganske klare beskjeder fra leger og fysioterapeuter om at dette tar tid, men jeg hadde håpet at jeg skulle slå prognosene. Inntil videre gjør jeg ikke det, sier Lund Svindal da Dagbladet møter ham på lanseringa av de nye VM-genserne i Oslo sentrum tirsdag.

Vanskelig med Lake Louise

Med svart sminke rundt øynene og et gedigent sverd i hånda ser han absolutt mer ut som den vikingen han er utkledd som, en den trollmannen han helst skulle vært.

Eller den trollmannen kneet hadde trengt.

- Jeg har kanskje slått de på styrke og de fysiske kapasitetene som er trening du kan gjøre rundt kneet. Det har jeg vært ganske kjapp, men inni selve leddet ser det ikke ut som om jeg klarer å gjøre noe hokus pokus, sier Aksel.

Han ville uansett stått over sesongstarten i Sölden om halvannen uke. Storslalåm-rennet på den østerrikske breen er ikke et renn som passer ham spesielt godt, men når fartsrennene starter i Canada i slutten av november har han hele tida sett for seg å stille til start.

- Det betyr at Lake Louise er vanskelig, men ikke umulighet. Å komme til Lake Louise og være så god som jeg var i fjor, er nærmest en umulighet, sier han.

Har vondt

For de av oss som trenger en liten oppfrisker fra fjorårets alpinsesong, endte de to rennene i Lake Luoise med to klokkeklare seire til Lund Svindal.

Og med minner som det stiller han nok til start uansett. Tror han.

- Hvis jeg ikke er god nok til å vinne kan jeg fortsatt kjøre i Lake Louise, for det er jækla god trening i å kjøre der. Men hvis jeg har vondt, da kjører jeg ikke.

- For du har vondt nå?

- Ja, det har jeg, innrømmer han.

Smerteskalaen

De av oss som har vært innom helsevesenet vet at man av og til blir bedt om å rangere smertene man har i forbindelse med skader eller operasjoner. Da er skalaen fra én til ti.

Lund Svindal vegrer seg for å rangere smertene han har nå på den skalaen.

- Stort sett murrer det litt, men det er egentlig ingenting. Så kan jeg oppleve situasjoner der det er veldig vondt. Jeg har hørt den skalaen der før, og jeg har ligget på sykehus og blitt bedt om å referere til den skalaen. Da ante jeg ikke hva det var. «Ok, dette er jævlig vondt, men det går sikkert an å ha det mye vondere», så jeg slang ut en firer og femmer. Så ble jeg flytta til et nytt rom hvor den beskrivelsen hang på veggen, og så leste jeg den. Det jeg opplevde passet med «Du er ved bevissthet men klarer ikke tenke på noe annet enn at du har vondt.» Det var åtte til ni på skalaen, og jeg hadde sagt fire, fem, for jeg ante liksom ikke hva grensene var, ler han.

- Ni til ti var inn og ut av bevissthet, men der var jeg ikke.

- Er du på åtte, ni nå også?

- Nei, det er jeg ikke, men du får enkelte vinkler og situasjoner der det plutselig stikker til i kneet. Det er jo ordentlig vondt, men det varer veldig kort. Når ting varer veldig kort er det ikke så vondt.

En streng lege i Sveits

- Har noen sagt til deg at du bør legge opp?

- Nei, ikke direkte. Men jeg har vært med på det før, når jeg har vært hos en lege for helt andre ting. Jeg husker jeg var hos en lege i Adelboden for en forkjølelse, og han sa jeg ikke fikk noe medisin av ham. «Det livet dere lever kan jeg på ingen måte anbefale, og det du trenger nå er to uker i senga», sa han. Det er i hvert fall ikke alle som mener at toppidrett bør bedrives, forteller han.

- Hvor lenge ser du for deg at du kan holde på med dette?

- Hvis det blir bedre kan jeg holde på lenge, tror jeg. Hvis det er vondt og jeg har trøbbel hele tiden så vil motivasjonen dette, for da er det heldigvis en del andre ting som kan gjøres her i verden som også er gøy. Sånn sett er jeg ganske avslappa i forhold til det, selv om det er veldig synd om jeg må avslutte tidlig.

- Hva er det som driver deg nå?

- Å komme tilbake til den posisjonen, få det rushet, av å stå på startstreken og vite at du er en av dem som kan vinne dette rennet. Nå er det opp til deg å avgjøre det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer