- Jeg har gått en drøm. Og klart det.

Petter var for sliten til å sette inn et Northug-rykk i spurten.

SÅ SLITEN: Petter segnet om i målområdet etter VM-gullet på femmila i dag. Han var så sliten at han ikke klarte det varemerkede taktskiftet sitt i spurten.Foto: REUTERS/Petr Josek
SÅ SLITEN: Petter segnet om i målområdet etter VM-gullet på femmila i dag. Han var så sliten at han ikke klarte det varemerkede taktskiftet sitt i spurten.Foto: REUTERS/Petr JosekVis mer

||| LIBEREC (Dagbladet.no): Petter Northug var nok en gang ustoppelig i spurten da han vant femmila i Liberec i dag. Men i motsetning til omtrent alle andre spurtseire Petter har tatt, vant han uten det berømte taktomslaget.

- Jeg var så stiv at jeg ikke tror jeg kunne gått forbi noen på det oppløpet, sier Petter etter løpet.

- Du har liksom ikke det siste giret når du har gått fem mil. Jeg skjønte allerede da det var en mil igjen at her kommer det ikke til å bli noe rykk.

Så på storskjermen
Selv uten rykket holdt det i massevis til nok et gull, Petters tredje i Liberec. Det skjønte han da han så opp på storskjermen på stadion i et tidels sekund mens han spurtet.

- Jeg ville se om det kom noen, og heldigvis gjorde det ikke det. Men jeg hadde kanskje hatt ett gir til om det hadde kommet noen, sier Northug.

I mål var han så sliten at han ble liggende livløs halvveis under et reklameskilt. Da hadde han gått til musklene og kroppen ikke ville mer.

- Det var så godt å komme over den streken. Det er vondt å spurte når du er helt ferdig, sier han.

Gamblet med gullet
I hele dag har han bare tenkt på å ta gull. Da Vincent Vittoz rykket fulgte han med.

- Jeg trodde Vittoz ville være skummel i dag, og derfor ville jeg være med ham da han gikk. Men det kosta mye, så da vi ble kjørt inn måtte jeg legge meg tilbake i feltet for å hvile. Jeg tok en sjanse der som kunne ha ødelagt alt, men i dag var det gull som gjaldt, og da var jeg villig til å ta sjansen, sier Northug til Dagbladet.no.

Og da Tobias Angerer rykket opp den siste bakken trodde han at gullet var i ferd med å glippe. Derfor bet han tennene sammen, stengte smerten ute, og klarte å bli med Angerer til toppen.

- Jeg var så sliten at jeg bare dro meg over den siste bakketoppen med overkroppen.

- Og jeg tror jeg hadde jubla om jeg hadde blitt nummer tre i dag også.

Feirer i april
Med tre gull er han den ubestridte VM-kongen. Plutselig er Northug blitt internasjonal langrenns største stjerne, men det har ikke helt sunket inn ennå.

- Jeg har gått en drøm liksom. Og klart det, sier Northug, som ikke en gang orker å tenke på seiersfest i dag. Eller i morgen, for den del.

- Det blir i april. Nå er det kula som gjelder, og da gjør jeg ingenting som øker sjansene for å bli syk. Jeg kan jo ikke gi opp verdenscupen selv om det er to hundre poeng opp til Cologna, sier en fortsatt konkurransesugen Northug.

- Så i kveld feirer jeg kanskje med en cola.

MER ENN RASK NOK UTEN RYKKET: Petters gull var aldri truet da han kom inn på oppløpet.Foto: REUTERS/Petr Josek
MER ENN RASK NOK UTEN RYKKET: Petters gull var aldri truet da han kom inn på oppløpet.Foto: REUTERS/Petr Josek Vis mer