TIDENES STØRSTE: Ole Einar Bjørndalen ble tidenes vinterolympier i Sotsji, men 40-åringen velger nå å utvide karrieren med to år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TIDENES STØRSTE: Ole Einar Bjørndalen ble tidenes vinterolympier i Sotsji, men 40-åringen velger nå å utvide karrieren med to år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Jeg har hatt private utfordringer som har vært krevende

Men så snudde alt for Bjørndalen.

(Dagbladet): I morges ble det kjent at Ole Einar Bjørndalen (40) gjør helomvending og fortsetter skikarrieren i to år til.

Tidenes vinterolympier har nå planer om å avslutte sin eventyrlige karriere etter VM i Holmenkollen i 2016.

Bjørndalen omtaler selv den store nyheten på sine egen Facebook-side i formiddag.

- Før denne sesongen bestemte jeg meg for at dette skulle være min siste i internasjonal skiskyting, blant annet fordi det føltes riktig å gi seg i en alder av 40 år, og fordi det har vært krevende for meg å nå toppnivået i verdenscupen, skriver han.

- Takknemlig - De siste tre årene har jeg ikke vært dyktig nok fysisk og mentalt til å holde det nødvendige nivået. Skal du være i verdenstoppen må alt fungere optimalt, og jeg har hatt skader, sykdom og private utfordringer som har vært krevende. Disse utfordringene har bidratt til at det har vært vanskelig å prestere på det nivået jeg har ønsket. Jeg har rett og slett ikke vært god nok. Men årets sesong har blitt noe helt annet, og bedre enn jeg kunne drømme om. Det er jeg takknemlig for, fortsetter han.

Nøyaktig hva Bjørndalen mener med «private utfordringer» vet han bare selv, men det er rimelig å anta at han mener skilsmissen med Nathalie Santer-Bjørndalen høsten 2012.

BLE SKILT: Ole Einar Bjørndalen og Nathalie Santer-Bjørndalen var gift i seks år, men de valgte å gå hvert til sitt høsten 2012. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
BLE SKILT: Ole Einar Bjørndalen og Nathalie Santer-Bjørndalen var gift i seks år, men de valgte å gå hvert til sitt høsten 2012. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Paret hadde vært sammen siden 1998 og gift siden 2006, da de valgte å gå hvert til sitt.

Gleder seg Bjørndalen skriver at han satte seg ned med teamet sitt og diskuterte framtida da han kom hjem fra Sotsji.

- På grunn av min iver etter å utvikle meg videre og strekke meg mot nye mål, har jeg, gjennom mange samtaler med teamet mitt, bestemt meg for at jeg vil fortsette karrieren, og gå for VM i Holmenkollen i 2016! Jeg har oppriktig tro på at jeg kan prestere på høyt nivå i to år til, og mener at VM på hjemmebane vil bli et bedre og riktigere punktum for meg enn å legge opp nå, skriver han.

- Det kjennes behagelig og riktig å ha tatt denne beslutningen. Jeg gleder meg skikkelig til de to neste årene, for jeg elsker jo det jeg holder på med, avslutter han.

- Klok beslutning Bjørndalen har tatt 39 VM-medaljer siden sitt første mesterskap i 1995. 19 gull, 11 sølv og 9 bronsemedaljer.

I tillegg har han tatt 13 OL-medaljer. Åtte av dem er gull, fire sølv og en bronsemedalje. Til sammen har han altså 59 mesterskapsmedaljer.

NRK-ekspert og tidligere toppløper Hallvard Hanevold tror Bjørndalen har tatt en klok beslutning.

SISTE OL? Årets OL skulle være Bjørndalens siste mesterskap, men 40-åringen har nå planer om å gå i VM både neste år og i 2016. Det spørs nok om 40-åringen utvider karrieren ytterligere, til å stille opp under OL i 2018 også. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SISTE OL? Årets OL skulle være Bjørndalens siste mesterskap, men 40-åringen har nå planer om å gå i VM både neste år og i 2016. Det spørs nok om 40-åringen utvider karrieren ytterligere, til å stille opp under OL i 2018 også. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Ja, det tror jeg. Han hadde jo et fantastisk OL og var bedre enn noensinne, så jeg skjønner at han ønsker å prøve dette litt til. Alle kan risikere å gå på en smell, men jeg synes at den utviklingen Ole Einar har hatt, også langrennsmessig, har vært betryggende i forhold til å ta to år til, sier han til kanalen.