UTFORDRING: Pressetalsmann Otto Ulseth sier Petter Northug er mest utfordrende etter nederlag - men er enig med 26-åringen i at personen Northug ikke har forandret seg. 
 

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
UTFORDRING: Pressetalsmann Otto Ulseth sier Petter Northug er mest utfordrende etter nederlag - men er enig med 26-åringen i at personen Northug ikke har forandret seg. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

- Jeg har i det minste vektklassen på min side

Ulseth bruker fotballerfaring til å roe ned rasende Northug.

(Dagbladet): I et intervju med Adresseavisa i dag skryter Petter Northug av jobben blant andre pressetalsmann Otto Ulseth har gjort denne sesongen, for å hjelpe ham med å roe seg ned før møtene med pressen.

- Det som er forandringen, er at folk er der og trekker ut tennpluggene, sier Northug, som mener han selv ikke har forandret seg som person - slik det er blitt antydet.

Men jobben etter målgang er åpenbart utfordrende. Petter Northug sier i intervjuet med Adressa at det var episoder under Tour de Ski der han «hadde lyst til å stramme knyttneven og knuse nesa på Otto Ulseth og bare gi ham en skikkelig knockout».

- Jeg skjønner hva han mener, det har vært flere løp der det har vært opphetet etterpå, sier Ulseth til Dagbladet.

- Hva gjør du i de situasjonene?

- Det kan være flere ting, men tid er ens beste venn i sånne situasjoner. Og den har man ikke alltid til disposisjon. Målet er å sette ned pulsen, så ofte prøver vi i hvert fall å skape inntrykk av at vi har god tid. «Slapp av, slapp av», og så prøver vi å få de ti minuttene til man skal intervjues til å virke som en halvtime, sier han.

Pressetalsmannen humrer samtidig godt over tanken på en nevekamp med Petter Northug.

- Jeg «inviterte» ham på slåssing etter et løp i vinter, da han satt ganske utslått og ventet på dopingkontroll. «Nå tror jeg muligheten min til å ta deg er her», sa jeg. Jeg har i det minste vektklassen på min side, jeg er tungvekter i forhold til ham, sier Ulseth med et smil.

Reelt og krevende
Otto Ulseth forteller likevel at det er en utfordring å få Northug ned etter løp, spesielt etter nederlag.

- Det er klart tyngre når det har gått dårlig, og man trenger å løfte ham opp. Men det er mange andre enn Petter som har vært utfordrende personer å gjøre akkurat den jobben med, sier Ulseth.

- Uttrykket med tennpluggene er jo hans eget, og jeg skulle ofte ønske at jeg sto bak hans gode formuleringer. Men det er en reell og krevende utfordring å få utøvere, som akkurat har avsluttet konkurranse, til å omstille seg til den virkelige verden utenfor. Det er ikke så enkelt, men det er jobben min, sier han til Dagbladet.

- Jeg skjønner jo hvordan Petter har det. Det er ikke så lett å si hva man skal gjøre, ofte handler det mer om hva man ikke skal si, sier Ulseth.

Jobben gjort av andre
Otto Ulseth skrev boka «Jakten på dyret» om Petter Northug i 2010, og for et drøyt år siden ble han hentet inn av landslagsledelsen for å ta seg av pressebiten rundt langrennssportens største stjerne.

Senere fikk han også ansvaret for resten av landslagets pressesamarbeid.

Han er helt enig med Northug i at 26-åringen selv ikke har endret seg så mye i løpet av denne tida. Dermed vil han heller ikke ta noe av æren for at Northug er den han er i dag.

- Petter Northug er formet av sine foreldre og oppveksten og omgivelsene i Mosvika, og bærer preg av den beste bakgrunnen man kan ha. I den perioden jeg har kjent ham har han ikke forandret seg, han har alltid vært en moden gutt. Han er grunnleggende den samme, en gløgg, veloppdragen, kvikk gutt som har tatt steget ut på en internasjonal scene. Så jeg skal ikke blåse for mye opp min rolle, jobben som har formet Petter er gjort av andre enn meg, sier han.

Likevel skjønner han at Northug trekker fram ham og de andre rundt som en mulig forklaring på at han kanskje oppfattes som mer fattet utad.

- Jeg har selv kjent det på kroppen som fotballtrener, at man må gå fra 180 i hvilepuls og er helt utafor seg selv, til å bli intervjuet på direkten, til og med underveis i kamper, sier Ulseth.

- Når man har vært noen hundre ganger i en fotballgarderobe etter et tap mot slutten, etter et tvilsomt straffespark eller slike ting, og man skal ut og fronte det, ta tak i situasjonen. Den erfaringa har hjulpet i den jobben jeg har nå, det er skolen jeg har gått, fastslår han.