HILSER TIL FOLKET: VM-dronningen Tora Berger hilser til publikum etter seieren på gårsdagens normalprogram i VM i Nove Mesto. På fire løp står hun nå med imponerende tre gull og en sølvmedalje. Foto: Bjørn Langsem
HILSER TIL FOLKET: VM-dronningen Tora Berger hilser til publikum etter seieren på gårsdagens normalprogram i VM i Nove Mesto. På fire løp står hun nå med imponerende tre gull og en sølvmedalje. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Jeg har ikke fått noen gratulasjoner fra Lars, men han har vært opptatt med IBU-cup

... men Gull-Tora står på at hun gir seg neste år.

NOVE MESTO (Dagbladet): Hun var storfavoritt på forhånd, hun hadde et enormt forventningspress på seg, men selvsagt leverte Tora Berger(31) nok et gulløp i Nove Mesto.

Med tre gull og en sølv har hun allerede overgått fangsten på tre gull og en bronse som sikret lesjajenta dronningstatus også i fjorårets VM.

Og ennå er det mer edelt metall å plukke med seg på stafetten (fredag) og fellesstarten (søndag)...

- Bare litt over halvveis - Joda, det er kanskje så at jeg blir VM-dronning, men jeg har lyst til å fokusere på å gå to gode løp til, og så får vi se hvor bra det blir til slutt. Vi er tross alt bare litt over halvveis i VM, sier Tora Berger til Dagbladet.

Tross vanskelige skyteforhold på standplass, så prikket hun inn 20 treff på 20 skudd på normalprogrammet i går. En prestasjon bare tre av de 117 som fullførte kunne vise til.

- Måtte fighte Trolig var det Bergers beste serie som ble levert i går - og som sikret gullet 52,7 sekunder foran en annen ringrev, tyske Andrea Henkel (35), som også leverte prikkfri skyting.

- Jeg hadde veldig kontroll på det jeg gjorde på skytebanen. Det er det beste jeg har gjort i VM. Men jeg måtte fighte skikkelig med meg selv på den siste skytinga. Og spesielt på det femte skuddet. Da måtte jeg legge vekk noen tanker før jeg trakk av det skuddet, sier Tora Berger.

Men helt perfekt vil ikke gulljenta være med på at utklassingsløpet var.

- Jeg tok meg god tid på standplass. Det er mulig jeg kunne vært litt kjappere der...

- Skulle ha det artig Mens hun tidligere ofte har vært nervøs før konkurranser, og nesten gruet seg til å gå, så var det bare fryd og gammen fra ende til annen i går.

- Jeg var fast bestemt på at jeg skulle ha det artig. Jeg skulle ikke være nervøs eller tenke på forventninger.

- Klarte du det?

- Ja, jeg hadde det veldig artig, og jeg minte meg selv på det ute i løypa også, på vei inn til skyting. Og jeg vil si at jeg lyktes bra med å ha det artig på standplass, sier hun til Dagbladet.

Ikke hørt fra storebror Storebror Lars Berger ble vraket til det norske herrelaget i VM — for første gang siden han VM-debuterte i Oberhof i 2004. For Tora har pila pekt andre veien. De siste årene har vært helt eventyrlige for lesjajenta.

Med gullet i går er hun oppe i 17 medaljer i OL- og VM-sammenheng — hvorav hele 11 bare de tre siste årene.

- Har du fått noen gratulasjoner fra Lars etter alle gullene?

- Nei, jeg har ikke hørt noe fra han, men han har vært opptatt med IBU-cup (i Slovenia) i helga. Han ble nummer fire, da, og skjøt bare to bom, så det er ikke så verst, sier Tora Berger til Dagbladet.

Slutter uansett Men selv om butikken går så det griner, så skal det store overtalelseskunster til for å få henne til å endre beslutningen om å gi seg etter OL i Sotsji neste vinter.

Selv om hun i øyeblikket virker utilnærmelig, og er på høyden av karrieren, så står Tora Berger fast ved at karrieren nærmer seg slutten.

- Jeg står fortsatt på at jeg gir meg etter OL neste vinter. Det er veldig artig å drive med dette, men innimellom blir jeg lei all treningen på sommeren og høsten. De siste årene har jeg til tider slitt med motivasjonen. Derfor har jeg sagt til meg selv at jeg gir meg etter 2014.

- Men Tora Berger er jo en butikk også, og butikken går ganske bra?

- Ja, den gjør sikkert det nå, men jeg tror det er en grei tid å gi seg på, jeg.

- Jentene holder meg ung Veteranen takker de andre jentene på laget for at hun fortsatt koser seg i miljøet, selv om hun er åtte-ti år eldre enn de fleste andre jentene på det norske laget.

- Jeg har det veldig morsomt sammen med de andre jentene. Jeg blir litt yngre når jeg er sammen med dem, så jeg føler meg ikke så gammel, sier 31-åringen til Dagbladet.

- Jeg regner min alder ut fra snittalderen på laget. Før Ann Kristin (Flatland, 30 år) kom tilbake var det på 23 år. Det er hyggelig at hun kom tilbake, men snittalderen gikk veldig opp, sier Tora Berger og ler sin gode latter.

MIDTPUNKTET: Tora Berger studerer sin gullmedalje, mens sølvvinner Andrea Henkel (t.v) og bronsevinner Valj Semerenko fra Ukraina ser misunnelig på gullmedaljen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
MIDTPUNKTET: Tora Berger studerer sin gullmedalje, mens sølvvinner Andrea Henkel (t.v) og bronsevinner Valj Semerenko fra Ukraina ser misunnelig på gullmedaljen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer