Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heidi Weng før verdenscupstarten i Kuusamo:

- Jeg har ikke kontroll på noen ting

Heidi Weng gir opp å forsvare verdenscupseieren. Håper å komme i form i januar.

IKKE I SLAG: Heidi Weng, her etter kvinnenes 10 kilometer klassisk på Beitostølen forrige fredag, er langt unna den formen vi er blitt vant til å se henne i. Lørdag er det verdenscupåpning i finske Kuusamo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
IKKE I SLAG: Heidi Weng, her etter kvinnenes 10 kilometer klassisk på Beitostølen forrige fredag, er langt unna den formen vi er blitt vant til å se henne i. Lørdag er det verdenscupåpning i finske Kuusamo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUUSAMO (Dagbladet): Heidi Weng sesongåpnet på Beitostølen forrige helg med en sjuendeplass på den klassiske tikilometeren og sekstendeplass på sprinten.

Normalt sett ville det vært kriseresultater for de to siste sesongenes vinner av verdenscupen i langrenn. Enebakks store datter har vært verdens beste skiløper i to år på rad, selv om det ikke kjentes sånn ut på slutten av fjorårssesongen.

- Nei, det stemmer. Det var ikke det helt store da. Men jeg lærte at sesongen ikke bare går på skinner. Det kan plutselig bikke. Jeg trodde jeg hadde kontroll på det jeg dreiv med, men det hadde jeg ikke, sier Heidi Weng til Dagbladet.

To skritt tilbake

Etter et skuffende OL med en åttende-, niende- og to ellevteplasser, holdt hun på å kaste bort en overlegen ledelse i verdenscupen med resultatrekka 26-5-25-18-25-22-18 i de siste rennene. Til slutt var hun fattige førti poeng foran amerikanske Jessica Diggins.

Paradoksalt nok var det som tilsynelatende var en jubelsesong i verdenscupen egentlig et steg tilbake for Weng.

- Jeg følte meg ikke rå i fjor i det hele tatt. Det var flere skritt tilbake, og der jeg hadde håpet å ta ett skritt fram, så ble det to skritt tilbake i stedet, sier hun.

- Hvorfor ble det sånn?

- Du, det er et godt spørsmål. Jeg har egentlig ikke noen fasit selv. Jeg kjente ikke igjen kroppen. Hodet ville, men følelsen av at kroppen gikk sakte og ikke orket, det var uvant for meg.

Derfor ba landslagstrener Ole Morten Iversen Heidi Weng om å roe treningsarbeidet helt ned da han tok over det norske kvinnelandslaget i vår. Iversen så at Weng var fullstedig i kjelleren.

- Heidi tøyde strikken for langt. Det ble for mye. Kanskje gikk hun for mange skirenn. Kanskje trente hun for hardt. Heidi hoppet ikke av i tide. Hun kjente ikke faresignalene og var veldig sliten også etter sesongen, sa Iversen til Dagbladet tidligere i høst.

Langt bak seg selv

I åpningsrennet på Beitostølen var Weng nesten to minutter bak Therese Johaug, og innrømmet overfor Dagbladet at hun syns det er langt opp til de beste per i dag.

Når verdenscupen åpner med klassisk sprint i Kuusamo lørdag, og en ny ti-kilometer klassisk søndag, merker Weng at hun ikke er klar for det. Hun stiller til start begge dager, men har ingen forventninger til hva hun kan oppnå.

- Det er noe med at når du er langt bak deg selv på akkurat den samme treninga som du har gjort nøyaktig likt år etter år, så tenker man at man bare må ta disse rennene som god trening. Det er annerledes for meg nå, og jeg har måttet gjøre om planen min, så for meg er vi ikke i november nå. I mitt hode er vi i august eller september. Jeg ligger litt etter skjema, så det får gå som det går i starten, sier Weng, og gjentar:

- Jeg har ikke kontroll på noen ting akkurat nå.

Gir opp verdenscupen

Den nye sesongplanen til Weng er å forsøke å komme seg i såpass form at hun makter å gå Tour de Ski ved årsskiftet. Weng er tittelforsvarer der også, og vil aller helst gå samtlige renn i verdenscupen.

Likevel innser hun at hun ikke kan gå alt om hun skal komme seg i form og prestere på normalt Weng-nivå. Derfor skal hun kutte ut flere renn denne sesongen, men bortsett fra sprinthelgen i Dresden i midten av januar, aner hun ikke hva hun skal kutte ut.

- Du går for å forsvare seieren i verdenscupen?

- Nei, vet du hva? Det får jeg ikke gjort i år. Ting har vært veldig opp og ned for meg, så jeg har ikke de helt store forventningene før jul. Målet mitt nå er å komme meg i form i løpet av januar og klinke til da, sier Weng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!