Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de France 2018

– Jeg har ikke lov å tenke på Tour de France-seier

Brutal fjelletappe tydeliggjorde hierarkiet i Team Sky.

I GULT: Thomas viste seg sterkest av favorittene på den 17. etappen. AFP PHOTO / Marco BERTORELLO
I GULT: Thomas viste seg sterkest av favorittene på den 17. etappen. AFP PHOTO / Marco BERTORELLO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Geraint Thomas tok et stort steg mot å vinne Tour de France, etter den 17. etappen hvor waliseren økte sin ledelse sammenlagt samtidig som tittelforsvarer og lagkamerat Chris Froome tapte verdifull tid.

Etter at Nairo Quintana (Movistar) hadde vunnet den 65 kilometer lange fjellkampen i Pyreneene, foran Dan Martin (UAE), rykket Thomas ifra sine nærmeste rivaler mot toppen av Col du Portet. Mannen i gult akselererte og puttet fem sekunder i sekken til Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) og Tom Dumoulin (Sunweb), som begge forsøkte fånyttes å distansere den sterke sammenlagtlederen.

Team Sky liknet nok en gang et uangripelig fort da hjelperyttere som Jonathan Castroviejo, Wout Poels og Egan Bernal beskyttet sine kapteiner opp den 16 kilometer lange sistestigningen Col du Portet.

Et par kilometer fra mål, ble imidlertid den firdobbelte Tour de France-mesteren Froome distansert. Et rykk fra Dumoulin gjorde at andremann sammenlagt måtte se de øvrige favorittene sykle i fra. Den regjerende Giro d’Italia-mesteren Froome tapte 48 sekunder til Thomas, som dermed befestet sin posisjon som Team Skys kaptein i årets Tour de France.

– Det var en skikkelig hard start på den siste stigningen. Quintana angrep, Roglic gikk etter og Froome fulgte. Vi fikk Dumoulin til å kjøre litt i front og farten var høy. Etter det roet det seg ned. Jeg følte meg ganske bra, måtte bare reagere så fort Roglic eller Dumoulin beveget på seg. Så jeg hadde en god dag, sier Thomas etter etappen.

– Froome ville prøve noe og gikk tidlig med Roglic, og jeg bare antok at han følte seg bra. Men han følte seg ikke så bra mot toppen. Jeg tror han fortsatt er nummer tre – han er uansett med der oppe.

Solid ledelse

Thomas leder nå med betryggende 1:59 på Dumoulin, mens Froome ligger 32 sekunder bak nederlenderen på tredjeplass. Roglic er fjerdemann, 2:47 bak, mens Quintana klatret fra åttende til femte, og ligger nå 3:30 bak.

De neste tre dagene skal feltet takle en flat etappe til Pau og en kupert etappe til Laruns, før den lettkuperte, 31 kilometer lange tempoen til Espelette dagen før Paris. Thomas ligger dermed i en solid pole position til å vinne sin første Tour de France, og kan berolige seg med det faktum at den gule trøyen ikke har skiftet eier i en tredje uke siden 2011.

– Jeg gir meg selv ikke lov til å tenke så mye på det. For å være helt ærlig tar jeg ting dag for dag. I morgen er det en spurtdag, så vi må bare hvile oss og være klar for det, sier Thomas.

– Det er klart at Dumoulin og Roglic var sterke og aktive i dag. Det var nærmest meg og Froome, men jeg ser ikke på han som en rival, vi er lagkamerater. Han er en kriger, og han kommer helt sikkert til å krige helt inn. For min egen del var det fint å holde på forspranget, og laget sitter godt i det nå.

Fra å ha en plan om å utrette noe i siste stigning endte Froome opp med å falle en plass i sammendraget. Rytteren som for øyeblikket er regjerende mester i samtlige Grand Tours, virker nå fornøyd med å kjempe om en plass på podiet i Paris.

– Det var absolutt en tøff og intens dag. Jeg angrer ikke på noe. Geraint har syklet et fantastisk ritt, han fortjener å sykle i gult, og nå krysser vi fingrene for at han holder den til Paris, sier Froome.