- Jeg har ikke noe liv

Tina Øvland (28) er tidligere NM-vinner i judo og eliteseriespiller i fotball. I dag veier den 158 centimeter høye jenta 28 kilo og vet ikke om hun lever til neste jul.

- Jeg har ikke noe liv. Jeg lever fra dag til dag. Akkurat nå klarer jeg ikke å tenke meg noen framtid, sier Tina Øvland til Dagbladet.

I tenårene varmet lysluggen fra Songdalen utenfor Kristiansand mange fotballhjerter med sin målteft, styrke og ikke minst teknikk for Donn-jentene. Hun ble spådd en lovende fotballkarriere og i 1994 spilte hun cupfinale for Donn. Året etter var det slutt. Kroppen tålte ikke mer.

I dag består det daglige inntaket av mat av lettvarianten av rett-i-koppen, en loffskive med tomat og litervis med kalorifri brus. Terapeutene er lettet hver gang hun dukker opp til avtalt time.

- «Du har flere liv en katten», sier de til henne.

Kollapset

Det begynte med at hun ville gå ned en vektklasse i judo - fra 54 til 52. Som 17-åring presset hun seg ned til 50 og deretter til den laveste vektklassen, 48 kilo. Slik fortsatte det inntil hun kollapset hos en venninne 16. mai i år. Tina var 28 kilo og totalt avmagret.

Siden har hun gått jevnlig til behandling på Vest-Agder sykehus. Hun har også vært på Modum bad og gått i terapi. Uten resultat. Etter jul skal hun prøve et behandlingsopplegg i Sverige og håper at hjelpen der kan redde henne fra døden. På den andre siden håper hun å bli sendt hjem samme dag.

- Det handler egentlig ikke om vekt. Det er oppi her det er noe galt, sier hun og peker mot hodet.

- Jeg synes fremdeles jeg er altfor tjukk, legger hun til.

- Men hva er målet ditt?

- I bunn og grunn er det vel null kilo jeg strever etter. Selvfølgelig helt uoppnåelig, men jeg blir vel egentlig aldri fornøyd før jeg ligger i graven. For hvis målet nå er 20 kilo, så blir det neste 15, så ti og så videre, sier 28-åringen som i dag er 100 prosent uføretrygdet og mangler utdanning.

Kokt kål

Hun fortalte sin historie for første gang til Fædrelandsvennen i sommer. Hun håper at hun ved å stå fram kan hjelpe andre som er i samme situasjon.

Vi er midt i ribbefett- og pinnekjøttsesongen. Det er mange år siden sist hun spiste julemat.

- Hjemme er de blitt vant til at jeg spiser kokt kål på julaften. Egentlig liker jeg pinnekjøtt veldig godt, men jeg klarer bare ikke å spise det. En ting står på ønskelista i år: Å kunne spise pinnekjøttmiddagen, si til mamma etterpå at det smakte godt og ha god samvittighet resten av kvelden. Allerede nå vet jeg at det er et ønske som ikke går i oppfyllelse.

RASTLØS: Nesten hele livet har Tina Øvland hatt et problematisk forhold til mat. I helgen er hun i Oslo for å besøke en venninne. - Jeg er altfor rastløs og klarer ikke å slappe av. Det blir for ensomt hjemme. Jeg dro til Oslo for å slippe å tenke, sier Øvland.
TALENTFULL: - Skal dere bruke det bildet? Uff, jeg ser jo så tjukk ut, sier Tina Øvland i dag om bildet som ble tatt av henne i aksjon under semifinalen i Norway Cup mot Verdal i 1991.