TIL VEGGS: Edvald Boasson Hagen poserer foran samme vegg som mafiabossen Frank Tagliano - spilt av Little Steven - gjorde i forbindelse med innspillingen av Lilyhammer i Hagens hjemby i Oppland. Foto: Kristoffer Øverli Andersen
FOTO: KRISTOFFER ØVERLI ANDERSEN
TIL VEGGS: Edvald Boasson Hagen poserer foran samme vegg som mafiabossen Frank Tagliano - spilt av Little Steven - gjorde i forbindelse med innspillingen av Lilyhammer i Hagens hjemby i Oppland. Foto: Kristoffer Øverli Andersen FOTO: KRISTOFFER ØVERLI ANDERSENVis mer

- Jeg har ikke noe negativt å si om Sky

Edvald Boasson Hagen om lagbyttet.

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Unnskyld oss, vi skal bare ta noen bilder her, vi.

Dagbladets fotograf forsøker sammen med Edvald Boasson Hagen å rydde plass på utestedet Nikkers på Lillehammer for å gjenskape det legendariske bildet av mafioso Steven Van Zandt fra NRK-serien «Lillyhammer».

Litt ubekvem og svar skyldig sier Edvald:

- Jeg har syklet en del sykkelløp.

Men turistene drar fortsatt ikke kjensel på den blonde skikkelsen som har inntatt lokalet.

Det er NM på Lillehammer og byen for øvrig står på hodet for den aller største lokale stjernen.

Måtte redde karrieren Selvsagt vinner han, vil man kanskje hevde i etterkant. Det var dog ingen selvfølge underveis, og heller ikke i fjor høst.

Det hersket en konsensus på nettet om at «Boasson var ferdig».

Kritikerne overså elegant et knippe topplasseringer han kjørte inn i løpet av sesongen.

Kurven var uansett nedadgående. Noe måtte gjøres, og det første trekket var å skifte arbeidsgiver fra britiske Team Sky til lilleputten MTN-Qhubeka.

- Jeg har ikke noe negativt å si om Sky, men den måten de utvikler ryttere på, passer nok bedre for andre enn det gjorde for meg. Jeg ble bra i bakker, men kanskje ikke på de kvalitetene jeg ønsker å være best på, sier han til Dagbladet.

Tok bevisst styrkevalg
Det neste trekket var å gjenoppta samarbeidet med trener Fredrik Mohn. Også tidlig i karrieren var bergenseren en slags redningsman:

- Jeg trente litt nå og da, men uten noe særlig struktur. Som junior ble det mer og mer seriøst, og det stiller også større krav til treneren. Det var da jeg ble satt i kontakt med Fredrik.

Duoen samarbeidet sist i 2011. Nordmenn ser tilbake til «Tour de Norvége» det året, med et stort glis:

To etappeseirer til både Edvald og Thor.

- Det begynner å bli en god stund siden?

- Ja, når jeg tenker tilbake er det lenge siden. Det ble mer jobbing på meg, og da er man mer sliten når man først får muligheten og. I 2011 krasjet Bradley Wiggins, og da hadde vi ikke så mange å jobbe for. Det ble mer åpent og friere.

Allerede før han forlot Sky hadde han bestemt seg for å vende tilbake til styrkerommet.

- Det hadde jeg gjort uansett hvem jeg kjørte for, bedyrer han.
 
Snek seg til knebøy Treningsprogrammet ble satt opp av Mohn, og gjennomføringen ble nøye overvåket av Olympiatoppen.

I høst la Boasson Hagen inn tre styrkeøkter i uka. Fokus var å finne tilbake til eksplosiviteten.

Den ga ham mange seirer tidlig i proffkarrieren, men ble etter hvert lagt igjen i motbakkene hos Team Sky.

- Det var ikke det at de ba meg slutte med styrketrening, men det sto ikke i programmet, heller. Så da ble det ikke gjort, bedyrer han.

I ledige stunder snek han seg likevel til seg litt knebøy, for å holde det på et respektabelt nivå.
 
Nektet lokalavisen kyssebilde Gutten som vokste opp på gårdstunet på Follebu har fått smilet tilbake i det solbrune ansiktet.

Det går på trivsel både på og utenfor sykkelen.

Utvilsomt skal kjæresten Marlen Kristiansen ha sin del av æren. Paret datet allerede da Boasson Hagen ble Norgesmester i Bergen i 2012.

Først to år senere ble forholdet bekreftet via sosiale medier.

Lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen ønsket i den forbindelse å trykke et bilde av de to i het omfavnelse etter nettopp NM-triumfen i Bergen.

- Det bildet bruker du ikke, lød tilbakemeldingen fra Boasson Hagen, som i stedet skaffet til veie et motiv paret var fornøyde med.

- Bergen? Det var ikke i Grimstad, da? undrer 28-åringen på vanlig distré vis.

Han husker sjelden noe fra sykkelrittene han sykler. Så at han roter med årstall, er ingen stor overraskelse.
  Om kjæresten: - Viktig å ha det bra Vanligvis er han ikke veldig gira på dele mye rundt privatlivet, men på Lillehammer har paret vist sin kjærlighet offentlig.

- Jeg synes det er greit å skille mellom privat og sykkel. Eller jobb, da, sier han og humrer.

- Har kjæresten din også vært en vesentlig faktor i snuoperasjonen din?

KJÆRKOMMENT: Edvald Boasson Hagen fikk seiersklem av kjæresten Marlen etter NM-gullet i juni. Foto: Kristoffer Øverli Andersen
KJÆRKOMMENT: Edvald Boasson Hagen fikk seiersklem av kjæresten Marlen etter NM-gullet i juni. Foto: Kristoffer Øverli Andersen Vis mer

- Det er alltid viktig å ha det bra. Når ting fungerer er det veldig bra, strekker han seg til å si.

Det sosiale livet er en viktig trivselsfaktor. Thor Hushovd la til havn i Monaco, men for Boasson Hagen, som Alexander Kristoff, har det aldri vært aktuelt å flagge ut.

Serverer vennene i luksusvilla I 2012 svei han av 17 millioner kroner for en 279 kvadratmeter stor luksusvilla på Nordberg i Oslo.

Her samler han gode venner, og disker gjerne opp et herremåltid sammen med Sky-kokken Henrik Orre.

- Det startet vel da han var med som kokk for det norske laget under OL i London. Det blir mye dødtid i slike mesterskap, så da ble jeg med å kokkelere litt.

Siden har han invitert på både torsk og andebryst.

- Liker å rydde i garasjen Det høres kanskje ut som store middager på hjemmebane vil virke mot sin hensikt i oppkjøringen til en ny sykkelsesong.

Mer tid i Norge betyr også at det blir tid til å fokusere på styrke og hurtighet.

- Det gir meg ro til å trene, sier Edvald.

- Hvor viktig er det sosiale for deg?

- Det er ganske viktig. Jeg ser ikke så mye på sykkel, og verken tenker eller snakker så mye om det. Jeg liker å gjøre andre ting. Hjemme har man andre ting å gjøre. På samling blir det mye dødtid.

- Hva liker du å gjøre hjemme?

- Å være med venner og slappe av. Jeg rydder litt i garasjen, utbryter han.

Mamma får gratulasjoner Seks måneder ut i sesongen ser justeringene han har gjort ut til å fungere.

Kastevind sendte ham ut av klassikerne med skade, men ga ham også hvile som slo gunstig ut under NM-uka.

Før mesterskapet mottok mamma Signe Boasson gratulasjoner fra kundene på sin post hos den lokale blomsterforretningen i Gausdal.

- De følger med i bygda her, og de fryder seg nok over at han er tilbake, sier Signe Boasson til Dagbladet.
 
Ned til åpningen av touren Hun har ikke oppdaget noen store svingninger i humøret hos yngstesønnen, selv om det tæret litt på å gå skadet under oppkjøringen til fjorårets Tour de France.

- Han har alltid vært en traust kar, helt siden han var liten. Jeg har aldri hørt ham si noe negativt om noen. Det har gjort at han alltid har hatt mange venner rundt seg.

Fellesferien gjør at aktiviteten daler litt hos blomsterhandelen, men gir økt pågang rundt butikkens TV-skjerm.

Det er Tour de France-tid, og Boasson Hagens foreldre reiser ned for å følge åpningen i Utrecht.

Gjenreisningen De håper å se en gjenreist utgave av sønnen. Ikke lenger en ren sprinter, men en rytter med frihet til å slenge seg med i brudd om han opplever å bli tilsidesatt på oppløpet av Kristoff og Mark Cavendish.

- Jeg føler at jeg er på tur. Jeg har mye igjen å bevise om hvor bra jeg kan bli. Det tar tid å snu det, også, innrømmer han.

- Hvordan skal du oppnå målet med å hente hjem nok en etappeseier?

- Det trenger ikke nødvendigvis å være i spurten, selv om jeg håper å kjempe i toppen den første uka og. Jeg tror heller jeg skal slå til på mer kuperte etapper.

SULTEN: Det er gått snart 1500 dager siden «Eddie The Boss» vant en etappe i Tour de France. Foto: Kristoffer Øverli Andersen
SULTEN: Det er gått snart 1500 dager siden «Eddie The Boss» vant en etappe i Tour de France. Foto: Kristoffer Øverli Andersen Vis mer