VM-profil kjemper på fronten:

- Jeg har ikke ord

Krigen i Ukraina preget landets utøvere. Ukrainske Yevhen Pronin kom rett fra krigsfronten til VM. Landets utøvere ble helt satt ut av Dagbladets Vladimir Putin-spørsmål.

PREGET: De ukrainske høydehopperne inviterte pressen i Eugene Til en pressekonferanse for å fortelle om situasjonen i hjemlandet. Video: Løkås/Haarstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUGENE (Dagbladet): De ukrainske utøverne i VM har fått mye fokus. Hjemlandet er preget av krig, og det har selvfølgelig også satt uhelbredelige arr i utøvernes hjerte og sjel.

Da Dagbladet møtte dem på et pressetreff under OL spurte vi hva de ville ha sagt til Russlands president Vladimir Putin hvis de fikk sjansen:

- Jeg ville ikke ha sagt noe til ham, for jeg har ikke ord, sier Julija Levtsjenko til Dagbladet.

- Vi har ikke ord til Putin. Vi må gjøre noe, for det hjelper ikke å si noe nå, følger Jaroslava Mahutsjykh opp.

SMILER NÅ: Men den ukrainske troppen er usikker på framtida. Fra venstre: Julija Levtsjenko, Jaroslava Mahutsjikh, Yevhen Pronin og Iryna Gerashchenko. Foto: Kristoffer Løkås
SMILER NÅ: Men den ukrainske troppen er usikker på framtida. Fra venstre: Julija Levtsjenko, Jaroslava Mahutsjikh, Yevhen Pronin og Iryna Gerashchenko. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

Yevhen Pronin, presidenten i det ukrainske friidrettsforbundet, har selv kjempet på fronten. Han kom direkte fra slagmarken til USA.

- For fem måneder siden kunne jeg ha bedt president Putin om å stoppe krigen, men etter at han drepte 300 ukrainske barn kan jeg ikke si noe mer. Han må gå ned med det russiske krigsskipet. De startet krigen, men vi kan avslutte den med seier.

Kjemper på fronten

At han står her i Eugene er ingen selvfølge. Pronin har kjempet på fronten i Ukraina i lange perioder siden landet ble angrepet av Russland i februar.

Etter mesterskapet drar han tilbake til fronten for å krige videre.

- Jeg har vært i frontlinjen mye de siste fire månedene, og bare hatt noen små pauser. Alle gutter og menn som bor i Ukraina bør være soldater nå, sier han til Dagbladet.

SKAL TILBAKE TIL FRONTEN: Yevhen Pronin. Foto: Kristoffer Løkås
SKAL TILBAKE TIL FRONTEN: Yevhen Pronin. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

Pronin fortsetter:

- Jeg er ikke en profesjonell soldat, men jeg meldte meg da krigen kom. Jeg kan ikke løpe med våpen eller skyte, men jeg hørte at dette er en dronekrig, og jeg har mye erfaring med droner. I gruppen jeg jobber i er det fire advokater og to IT-personer, men vi kan gjøre mye med kunnskapen vår.

Droneangrep

Pronin sier at en av hovedoppgavene til gruppen hans er å rekognosere med droner. De jager etter russisk artilleri, lagre eller soldater. Han var også en av dem som fløy droner over Butsja - byen hvor Russland er anklaget for henrettelser av sivile, sier han.

Pronin har også brukt dronene til å angripe russiske styrker, noe han har delt bilder og videoer av i sosiale medier.

- Du har sluppet bomber selv?

- Ja. Vi bruker minidroner for å rekognosere, og så sender vi inn de større dronene med bomber på natta og knuser posisjonene til de russiske soldatene, forklarer han.

- Hva har det gjort med deg?

- Jeg vil ikke leve i landet under russisk okkupasjon. Jeg føler meg bra nå, men jeg vet ikke hvordan jeg vil føle meg etter krigen.

Uviss framtid

Hva som skjer med ukrainsk sport i framtida er usikkert. De fleste utøverne har fått dekket det de trenger for å konkurrere i år, men etter sesongen er mye et spørsmålstegn.

Flere idrettsanlegg i Ukraina ligger i ruiner, og det er et akutt behov for å bruke penger på å styrke landets forsvar.

- GRUSOMT: Friidrettsstjerne Yuliya Levchenko bryter sammen da hun snakker om situasjonen i hjemlandet Ukraina. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Flere og flere av utøverne har også mistet hjemmet sitt, men de ukrainske høydehopperne Dagbladet snakker med forteller at de vil hjem til Ukraina etter sesongen, til tross for at de ikke aner hva framtida bringer:

- Jeg kjenner mange utøvere som vil trene, men de kan ikke. Det er ikke trygt. De har bombet stadionene våre. Mange har også mistet motivasjonen, sier Levtsjenko.

Hun fortsetter:

- Den vanskeligste tida i livet vårt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer