- Jeg har ikke peiling på hva som skjer, men jeg skal ikke stoppe dem

Oilers-sjefen om gullfesten.

DNB ARENA (Stavanger): Stavanger Oilers - Vålerenga 1-0 (4-2 i kamper).

Den sjette sluttspillskampen mellom de to norske hockeygigantene ble akkurat så nervepirrende som et fullstappet DNB Arena hadde ventet seg på forhånd.

Etter Stavanger Oilers' scoring etter bare 13.50 av første periode, fulgte knallharde taklinger, enorme muligheter til begge lag og en dramatisk avslutning på oppgjøret.

Jean-Michel Daousts nydelig mål ble likevel det eneste. Det sørget for hemningsløse jubelscener da sluttsignalet gikk.

- Jeg har ikke peiling på hva som skjer, men jeg skal ikke stoppe dem. De har frie tøyler, sier Oilers-trener Petter Thoresen om festen som følger i kveld og i natt.

- Skal du være med?

- Ja, men ikke lenge. Jeg skal til Valdres i morgen.


Til TV 2 sportskanalen beskriver klubbeier Tore Christiansen opplevelsen slik:

- Hva kan jeg si? Dette kan ikke beskrives med ord. Du må bare kjøpe deg et hockeylag og oppleve det selv!

Mye på spill Seieren betyr samtidig at Stavanger Oilers ble historiske. For bare kveldens gjester og Storhamar hadde tidligere vunnet tre NM-pokaler på rad.

MATCVINNERENS BESTE GUTT: Jean-Michel Daoust ble den store helten med sin matchvinnende scoring i første periode. Her feirer canadieren sammen med sønnen Alek - og kongepokalen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
MATCVINNERENS BESTE GUTT: Jean-Michel Daoust ble den store helten med sin matchvinnende scoring i første periode. Her feirer canadieren sammen med sønnen Alek - og kongepokalen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer

Det var i 2009 Oilers-trener Petter Thoresen kom til Norges oljehovedstad. Allerede året etter startet Oslo-mannen trofésankingen. Da løftet Stavanger-laget «bøtta» for aller første gang i klubbens historie. Siden den gang har Thoresen ledet sine menn til både ett seriemesterskap (2012) og tre NM-titler (2010, 2012 og 2013).

Om hjemmelaget ikke skulle klare å innfri foran de 4377 elektriske supporterne i DNB Arena, ville sluttspillsfinalen gå til en sjuende og avgjørende kamp på Jordal Amfi førstkommende onsdag.

Da lagoppstillingene kom en drøy time før nedslipp, var det uten de store overraskelsene. Thoresen måtte klare seg uten den skadde backen Travis Ehrhardt, mens David Bräck sto på sykdomslisten til Vålerenga-sjef Espen «Shampo» Knutsen. Ellers mønstret begge de to trenerne sine aller beste spillere.

Oilers-dominans Oppildnet av et fanatisk hjemmepublikum, var det Oilers som startet det utrolig viktige oppgjøret best. Med enorm intensitet, vilje og tempo i spillet, trykket poengkonge Dan Kissel og resten av lagkameratene hans Vålerenga langt inn i forsvarssonen.

Med mye trafikk foran VIF-keeper Steffen Søberg, var Oilers-back Dennis Sveum bare en av mange sortkledde iskrigere som banket pucker mot mål samtidig som robuste typer som Tommy Kristiansen og kaptein Snorre Hallem jaktet styringer og returer med dødsforakt i blikkene.

For Vålerengas del handlet det bare om å rydde unna i egen sone. Da de selv hadde puck, dumpet «Shampos» menn den inn i angrepssonen og jaget etter.

Arenaen til himmels Lavrisiko-strategien var også nære ved å lykkes. Ved to ulike anledninger viste den amerikanske Oilers-duoen Nick Schaus og Kurt Davis overmod i forsvarssonen, rotet bort pucken og ga Vålerenga gunstige brudd. Til backenes hell, ble de reddet av den strålende burvokteren Ruben Smith ved begge anledningene.

Mål i mot hadde, mildt sagt, vært mot spillets gang, for den første perioden handlet kun om ett lag: Stavanger Oilers.

Etter 13.50 fikk de også betalt for overtaket. I spill fem mot fem, fant nevnte Schaus den canadiske centeren Jean-Michel Daoust med en strøken diagonalpasning som Oilers nummer 83 banket i nettaket fra skrått hold på direkten. Scoringen utløste vanvittige jubelscener - både på isen og tribunen. En stemning som allerede hadde vært god, eskalerte umiddelbart til nærmest makeløse tilstander.

Todelt periode Det var 20 minutter et tilsynelatende tamt og energiløst Vålerenga sannsynligvis helst ville glemme raskest mulig. Etter den første hvilen klarte de imidlertid å tilrive seg et større initiativ i kampen.

Etter en voldsom takling fra Schaus på VIFs Jonas Opphøyen ti sekunder før slutten av første periode, fikk gjestene starte den andre i overtall.

Etter å ha vært sjanseløse så langt i oppgjøret, viste de umiddelbart at de var langt farlige i spille fem mot fire. Bare 26 sekunder gikk det før Vålerengas beste poengplukker i sluttspillet, Tobias Lindström, fikk en gedigen mulighet.

VILL JUBEL: Oliers-spillerne tok helt av etter å ha sikret seg bøtta for tredje år på rad.  Mobilfoto: Joachim Baardsen
VILL JUBEL: Oliers-spillerne tok helt av etter å ha sikret seg bøtta for tredje år på rad. Mobilfoto: Joachim Baardsen Vis mer

Svensken befant seg helt alene med Smith og hadde et helt bur gapende foran seg. Lindström klarte likevel ikke å utvise samme ro og avslutningsegenskaper som i 2-1-seieren på Jordal Amfi lørdag, og sendte pucken høyt over.

Strålende Smith Stavanger kunne puste lettet ut, men bare sekunder seinere ble de satt på sin hittil største manndomsprøve da Davis pådro seg en totalt unødvendig tominutter. Det ga Sondre Olden, forrige kamps matchvinner, en ny mulighet til å utligne stillingen, men heller ikke den norske landslagsspilleren klarte å overliste Smith, som viste seg fram med en superredning.

Oilers var på dette tidspunktet rystet. Raskt ble også fire mot fem til tre mot fem da backen Daniel Bøen Rokseth ble sendt i utvisningsboksen hvor Davis allerede satt.

Det resulterte i et vedvarende Vålerenga-press, men de tilreisende fra hovedstaden kom ikke nærmere enn skuddet til Morten Ask, som Smith var lynraskt opp med snaphansken og reddet.

Ti minutter hver Perioden var uten tvil todelt. De første ti minuttene tilhørte et Vålerenga i nærmest konstant overtall, mens den resterende tiden forløp med Oilers som isens dominerende aktør.

I underkant av fire minutter før lagene igjen skulle ta en velfortjent pause, holdt hjemmelaget på å øke ledelsen.

En grusom tversoverpasning av Vålerengas Mathias Trygg ble snappet av en årvåken Peter Lorentzen ved midtstreken. Sistnevnte trodde nok knapt sine egne øyne da han så at han hadde klar bane mot Søberg i VIF-buret.

Sannsynligvis fremdeles overasket, klarte ikke Lorentzen å komme opp med en manøver som overlistet en stødig Søberg.

Kjempet for gullet
Inn til det som kunne være den aller siste pausepraten for sesongen, hadde Oilers fremdeles den uhyre viktige 1-0-ledelsen intakt.

Bare 20 minutter gjensto før de kunne løfte «bøtta», eller «byttå» som den kalles i Stavanger, over hodet for tredje året på rad.

For å gjøre det måtte de imidlertid holde unna for et hardtkjempende Vålerenga-lag, som ga alt i jakten på utligningen som ville bringe kampen ut i spilleforlengelse.

Bortelagets problem, var at de hadde slitt hele kampen med å skape noe som helst mot et fulltallig Oilers.

GLEDE: Matchvinner Jean-Michel Daoust og trener Petter Thoresen feiret på isen etter kampslutt. Mobilfoto: Joachim Baardsen
GLEDE: Matchvinner Jean-Michel Daoust og trener Petter Thoresen feiret på isen etter kampslutt. Mobilfoto: Joachim Baardsen Vis mer

Da Petter Thoresens menn bare pådro seg én utvisning i den siste perioden, klarte de derfor å holde unna for etter hvert desperate Vålerenga-spillere.

Etter et intenst oppgjør mellom Norges to hockeygiganter, kunne Stavanger endelig slippe jubelen løs.

Klubbens fjerde kongepokal siden 2010 var et faktum.

- En ubeskrivelig følelse. Stort for meg, familien, fansen og organisasjonen, sier matchvinner Jean-Michel Daousts til Dagbladet like etterpå.

VANT: Stavanger Oilers og poengkonge Dan Kissel tok en tidlig ledelse mot Vålerenga, og sikret seg NM-pokalen etter å ha holdt buret rent resten av kampen. Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
VANT: Stavanger Oilers og poengkonge Dan Kissel tok en tidlig ledelse mot Vålerenga, og sikret seg NM-pokalen etter å ha holdt buret rent resten av kampen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer