SKEPTISK: Ole Einar Bjørndalen hadde helst sett at de to landslagstrenerne Roger Grubben og Espen Nordby begge hadde vært til stede til enhver tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKEPTISK: Ole Einar Bjørndalen hadde helst sett at de to landslagstrenerne Roger Grubben og Espen Nordby begge hadde vært til stede til enhver tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Jeg har ikke sansen for det, men det funker

Bjørndalen om trenerordningen på landslaget.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Etter en skuffende sesong av skiskyttergutta er det blitt betydelige utskiftninger i trenerapparatet.

Mikael Löfgren og Torgeir Bjørn er borte, og avløst av Espen Nordby Andersen og Roger Grubben.

Ole Einar Bjørndalen synes den nye trenerkonstellasjonen funker veldig bra. Men han mener det er på tross av - og ikke på grunn av - trenerstrukturen på landslaget.

- Jeg er imot trenerstrukturen vi har. Det er mye utskiftninger, og to som bytter på (å være til stede). Jeg har ikke trua på det. Men nå er vi så heldige at de to gutta jobber så godt sammen at det funker, egentlig mot det jeg har sansen for. Det er sjelden man greier å få en kjemi blant to trenere som Espen og Roger har nå. Jeg har aldri vært med på det før, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Og utdyper:

-  Den beste treneren skal være til stede på alle verdenscuprenn, så jeg var veldig skeptisk til opplegget med Roger og Espen. Men hvem av dem som er der spiller ikke så stor rolle, for de utfyller hverandre veldig bra. Man merker ikek forskjell på om den ene eller den andre er der. De er så gode sammen. Roger har noen kvaliteter og noen svakheter, og Espen har det samme - men motsatt, så det er veldig positivt.

- Er det litt tur, eller er det godt jobbet av skiskytterforbundet?

- Vi får håpe at det er godt jobba, men jeg tipper at det er like mye tur, sier Bjørndalen.

Enig Grubben og Bjørndalen har samarbeidet i en årrekke, men det er likevel annerledes denne sesongen.

- Nå fokuserer vi bare på det fysiske. Så bruker jeg Espen 100 prosent på skyting. Før har Roger vært både på skyting og fysisk, i fjor hadde Mikael skyting og Roger fysisk, men nå kjører jeg veldig delt.

Roger Grubben er enig med Bjørndalen at trenerne i en ideell verden hadde vært til stede hele veien, men rent praktisk mener han det er umulig.

- Det er en arbeidssituasjon som veldig få kan løse - at du både har kvalifikasjonene og kan reise fra familien 250 døgn i året. Jeg tror den måten vi har løst det på, er det nærmeste vi kommer å utnytte ressursene vi har. Jeg har hatt en runde og vært i gamet seks år der jeg har hatt så mange reisedøgn. Det er en epoke du kan gjøre. Det er en livsstil som tar all tida og hele livet ditt, sier Grubben til Dagbladet. 

TILBAKE: Roger Grubben er tilbake som norsk landslagstrener i skiskyting etter noen års fravær.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TILBAKE: Roger Grubben er tilbake som norsk landslagstrener i skiskyting etter noen års fravær.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Bjørndalen sier at du og Nordby Andersen utfyller hverandre, og har ulike styrker og svakheter. Enig i det?

- Det jeg skal bidra med er det jeg har jobbet med før: Rutine, jobbing inn mot OL, de store linjene, høydetreningene og så videre. Espen har ingen klare svakheter, men mangler litt erfaring på internasjonalt toppnivå for senior. Som trener synes jeg han er vanvittig systematisk og ryddig, flink til å planlegge, veldig på hugget og effektiv. Det gjør situasjonen mye enklere for begge to. Så vil tida vise om det er den beste løsningen.

Tar ansvar for VM-fiaskoen Fjorårssesongen ble en skuffelse for seiersvante skiskytterherrer. I VM i Ruhpolding ble det ikke et eneste individuelt gull, mens det ble gull på stafetten.

I verdenscupen var franske Martin Fourcade helt utilnærmelig.

Bjørndalen vil ikke skylde på trenerapparatet for at prestasjonene ikke var så gode som de pleier sist sesong.

- Mikael og det opplegget vi hadde med de trenerne ikke var årsaken til at vi ikke presterte under VM, det hadde overhodet ikke noe emd det å gjøre. Vi var ikke gode nok individuelt. Som lag er det alltid litt å hente ut, men jeg synes det var bra i fjor, og det er bra i år, så det er ingen endring, sier han.

Prioriterer verdenscup Selv har han verdenscupen sammenlagt som førsteprioritet kommende sesong, og VM i Nove Mesto på annenplass.

- Jeg har bedre grunnform nå enn i fjor. Da var jeg ikke ordentlig forberedt, sier Bjørndalen.

Grubben tror Bjørndalen kan finne tilbake til gamle høyder.

. Jeg er ganske sikker på at han får en bedre sesong enn de to foregående. Hvor bra han blir i forhold til det beste han har vært, er vanskelig å si. Og kanskje er det urettferdig å tenke sånn, for det har vært ekstremt høyt nivå på det Ole har prestert. Men at han vil være mer stabil, og kjempe i toppen store deler av sesongen, det er jeg ganske sikker på, sier han.