TRIST: Johan Remen Evensen har hatt utfordringer med vekta lenge, men i helga fikk han endelig nok. Beskjeden kom som et sjokk på lagkameratene og hoppledelsen ved Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen.
Foto: Anette Karlsen / Scanpix
TRIST: Johan Remen Evensen har hatt utfordringer med vekta lenge, men i helga fikk han endelig nok. Beskjeden kom som et sjokk på lagkameratene og hoppledelsen ved Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen. Foto: Anette Karlsen / ScanpixVis mer

- Jeg har ikke sovet godt siden Johan fortalte dette

Derfor prøvde ikke landslagssjefene å overtale Remen Evensen.

GARDERMOEN (Dagbladet): Johan Remen Evensen skjønte det etter rennet lørdag: Han orker ikke lenger gjøre den jobben som skal til for at hans kropp skal kunne konkurrere med folk som er født for skihopping.

- Jeg har fulgt rådene fra Olympiatoppen hele veien og jobbet hardt, men jeg har ikke klart å få den optimale vekten. Det er ingen å skylde på. En sumobryter kan ikke hoppe på ski. Slik føler jeg meg. Kroppen har fått nok, sier Evensen i dag, på en egen pressekonferanse, etter at de gode lagkameratene hans har snakket om det kommende VM i Vikersund.

Evensen gikk til landslagstrener Alexander Stöckl og hoppsjef Clas Brede Bråthen en time etter landing i helga, og fortalte det som det var: Gi VM-plassen til noen andre. Jeg gir meg.

- Jeg syns aldri det er noe hyggelig når noen slutter med noe de syns er veldig gøy. Men det er en voksen avgjørelse av Johan, for han slutter mens han fortsatt er en god skihopper - han ser de brutale fakta i øynene, men slutter som verdensrekordholder. Han hadde nok kommet med på de fleste lagene i skiflygings-VM, sier Bråthen til Dagbladet.

- Men han har ikke lyst til å forlate Vikersund-bakken på noen annen måte enn han gjorde i fjor, og sånn sett kan man si at han gjør en kjempesmart avgjørelse for seg sjøl, og forsåvidt for norsk hoppsport også. Han viser en stor respekt til de andre utøverne, sier hoppsjefen.

Ikke sovet godt
Mens de fortsatt ikke visste hva som lå i bakgrunnen for Johan Remen Evensen, hadde hoppledelsen et håp om at verdensrekordholderen skulle finne tilbake til formen, til et hoppmirakel til i Vikersund.

Men sånn gikk det ikke. Kampen mot kroppen ble tøffere enn Evensen har energi til.

- Det er nok Alex som har vært tettest på ham i denne prosessen, men jeg er opptatt av at sånne ting skal være ledet av de mest kompetente menneskene i Norge, og det er menneskene på Olympiatoppen. Jeg har ikke opplevd at Johan ikke har hatt det bra, og for alt jeg veit har han hatt det bra også, jeg tror han er veldig komfortabel med avgjørelsen sin. Men han syns selvfølgelig det er trist, det er kjipt å være på siste tur med gutta, sier Clas Brede Bråthen.

- Jeg har ikke sovet så godt siden Johan kom på lørdag og fortalte dette, det må jeg innrømme. Du begynner å tenke på «hvordan kan vi hjelpe ham nå?» Han har betydd mye for norsk hoppsport, den første verdensrekordholderen i en norsk bakke siden Bjørn Wirkola i 1966, det er helt fantastisk, sier han.

- Har dere forsøkt å overtale ham til å bestemme seg for noe annet?

- Nei. Idrettsgleden må alltid komme innenfra. Det forholder vi oss til på akkurat samme måte som med Anders Jacobsen og andre. Min motivasjon for skihopping er sterk, men ikke så sterk at jeg får den inn i en utøver som ikke har den selv, sier Bråthen til Dagbladet.

Landslagstrener Alexander Stöckl fortalte i dag at han hadde lovet Johan Remen Evensen den eventuelle sjette plassen i troppen til VM, men bare det.

Noe annet har ikke Evensen prestert godt nok til, og han valgte selv å takke nei.

- Det er vanskelig. Spesielt når Johan har vært så god i skiflyging, han har verdensrekorden i denne bakken, og du vet hva han kan få til når han er i form. Da tenker du, kanskje han får ut et perfekt hopp? Men på et eller annet tidspunkt må du være realistisk, og han er ganske langt unna nivået til de fem vi tar med akkurat nå, sier Stöckl til Dagbladet.

- I hans situasjon, han har gitt alt for å komme til denne weekenden, og ikke klart det. Det må være tøft, og jeg skjønner at det går utover motivasjonen, sier han.

Johan Remen Evensen holdt en klar stemme lenge under dagens seanse, men da han fortalte om forholdet til lagkameratene, brast den.

- Det tyngste er egentlig å forlate disse gutta her. Å ikke være med på tur lenger, sier han.

- Hvordan reagerte de da du fortalte hva du hadde bestemt?

- De ble nok sjokkert. Men de har visst hva mine utfordringer har vært, og har forståelse for det. De har sett hvordan jeg har hatt det, og respekterer den avgjørelsen jeg har tatt, sier Remen Evensen til Dagbladet.