Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen i USA

- Jeg har ikke spilt så bra det siste året

Regjerende verdensmester Magnus Carlsen forsøker å få opp energinivået før neste VM-kamp til høsten.

I NEW YORK: Regjerende verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen er i USA. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
I NEW YORK: Regjerende verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen er i USA. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Carlsen er regjerende verdensmester i sjakk og rangert som nummer én i verden med den høyeste poengsummen noensinne.

Han ble verdensmester første gang i 2013 da han slo den indiske stormesteren Vishy Anand. I 2016 forsvarte han tittelen i New York da han slo russeren Sergej Karyakin. Til høsten møter han den amerikanske stormesteren Fabino Caruana, som er rangert som nummer to i verden, for å forsvare verdensmestertittelen på nytt.

- Vanskeligere

Dagbladet treffer Carlsen utenfor FNs hovedkvarter i New York. Han har nettopp spilt og vunnet overlegent mot 15 sjakkspillere fra ulike deler av verden i arrangementet «Magnus Plays the World». Selv om han også nylig vant storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan, innrømmer verdenseneren at han kunne vært i bedre form før høstens VM-spill.

- Du er den høyest rangerte sjakkspilleren noensinne og regjerende verdensmester. Hvilke mål har du videre som sjakkspiller?

- Jeg forsøker alltid å forbedre meg. Akkurat nå har jeg ikke spilt så bra det siste året, så jeg forsøker å komme tilbake til energinivået jeg pleide å ha som yngre og ta det derfra. Jeg fortsetter å lære, men det er vanskeligere å overføre det til spillet, sier Carlsen til Dagbladet.

Spark mot rivalen

Han regner med å begynne planleggingen til VM i juli eller august.

- Nå er det andre turneringer jeg konsentrerer meg om før VM, sier Carlsen.

I turneringen i Aserbajdsjan fikk Carlsen også en etterlengtet revansje mot rivalen Anish Giri fra Nederland. De to er stadig i tottene på hverandre på Twitter hvor de erter hverandre foran offentligheten. Overfor Dagbladet benytter Carlsen anledningen til å komme med et lite spark til.

- Hvordan er egentlig forholdet ditt til Giri?

- Det er ok. Det er ikke noe stort problem der. Men ballen er jo konstant på hans banehalvdel, da, sier Carlsen og smiler.

- Kompliserte Kasparov

Verdenseneren var i FN for å promotere sjakk som en del av verdensorganisasjonens utdanningsmål. Han er ikke i tvil om hvorfor spillet er så populær over store deler av verden.

- Jeg tror de fleste har et forhold til sjakk når de vokser opp. De kjenner noen som spiller sjakk, eller de spiller selv. Det er et veldig gammelt spill med en lang historie. Det er også et veldig godt spill fordi det er svært likt for spillerne, og det koster ikke mye å drive med. Dessuten er det veldig moro, sier Carlsen.

Han trekker fram den gamle sjakklegenden Garri Kasparov som en viktig grunn til at spillet er så populært.

- Jeg tror Kasparov sørget for å bringe sjakk til et stort publikum. Han gjorde også noe dårlig. Han var ikke en ukomplisert person, men han gjorde en god jobb, forklarer Carlsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media