- Jeg har ikke vært stressa i det hele tatt

Kurt fryktet aldri for Tour-plassen.

FÅR TILLIT: Kurt Asle Arvesen blir nok en gang en viktig brikke i Bjarne Ris' jakt på suksess i Tour de France.Foto: SCANPIX/EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
FÅR TILLIT: Kurt Asle Arvesen blir nok en gang en viktig brikke i Bjarne Ris' jakt på suksess i Tour de France.Foto: SCANPIX/EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTTVis mer

||| (Dagbladet.no): Kurt Asle Arvesen (34) får tillit fra Bjarne Riis også under årets Tour de France, og er én av ni ryttere Team Saxo Bank-sjefen tar med seg til tre ukers jakt på den gule ledertrøya i Frankrike.

Arvesen fikk meddelt budskapet fra Riis i formiddag. Selv om det har blitt spekulert i om danske Matti Breschel kom til å snyte nordmannen for den siste plassen på et allerede meget solid lag, var den sindige eresfjordingen aldri i tvil om egen deltagelse.

- Det var selvfølgelig befriende å få beskjeden, men jeg har hatt troen på å få være med helt siden vi startet opp i vinter. Jeg har ikke vært stressa i det hele tatt, selv om det alltid er godt å få en bekreftelse, sier Arvesen til Dagbladet.

Han tror selv at hans lederegenskaper og analyserende evner i kombinasjon med stadig bedre form, ga ham hans fjerde Tour de France-deltagelse i karrieren.

- Jeg har hatt en formstigning de siste løpene og fikk vist bra kjørestyrke i Sveits Rundt. Dessuten er jeg en som er god til å ofre meg for laget, er i stand til å se ting man ikke kan se fra følgebilen og er en som kan ta raske avgjørelser der man ikke har tid til å slippe seg ned til bilen, sier Arvesen.

Det er et resonnement på linje med begrunnelsen Bjarne Riis gir for uttaket.

- Vi valgte Kurt på grunn av rutinen. Matti kan vinne etapper, men han er urutinert. Kurt er bedre i stand til å samle laget, sier Bjarne Riis, sportsdirektør i Team Saxo Bank, til dansk TV 2.

- Må se framover
Arvesen har selv opplevd å bli vraket til Touren. Selv om han gjerne skulle hatt med seg Breschel på laget, er det beste rådet han kan gi lagkameraten å se framover.

- Jeg skulle gjerne sett Matti i Tour de France i år, men han er ung og lovende og kommer til å kjøre mange tourer i framtiden. Det gjelder å se framover. Dessuten har vi veldig sterk konkurranse om plassene. Det er mange som ville ha kommet med på nesten hvilket som helst annet lag, understreker Arvesen overfor Dagbladet.

Da Arvesen ikke deltok i 2006, syklet han i stedet Spania Rundt, som heller ikke er noe løp for noviser. Det burde derfor være nok å motivere seg for og forberede seg til, mener Arvesen.

- Det gjelder å fokusere på de riktige tingene. Det er mange andre gode sykkelløp, selv om selve hovedscenen er Tour de France, poengterer 34-åringen.

På trøyejakt
Årets Tour, den 96. rekken, starter 4. juli med en individuell tempoetappe over 15,5 kilometer i Monaco. Der er Arvesens lagkamerat og nykronet vinner av Sveits Rundt, Fabian Cancellara, en av de aller største favorittene til å sikre seg den gule ledertrøya.

Den temposterke sveitseren er olympisk mester på tempo, og med formen han viste i generalprøven på hjemmebane, er han stor favoritt til å sitte i gul trøye når åpningsetappen er unnagjort. Derfor legger Bjarne Riis lista høyt for eget lag.

- Det er klart at vi har en perfekt mulighet til å ta den gule trøya fra start med Fabian i toppform. Det skal heller ikke herske noen tvil om at det er det vi går etter. Samtidig har vi også et homogent og kraftfullt lag til lagkonkurransen, som skal danne grunnlaget for satsningen på sammendraget. Med både Fränk og Andy Schleck har vi to supersterke kort å spille ut, og resten av troppen vil være i stand til å gi dem den nødvendige støtten. Vi tror på en fantastisk Tour de France for Team Saxo Bank, lyder det fra Riis på team-saxobank.com.

Kurt Asle Arvesen ser også lyst på mulighetene, men innser at mye skal klaffe om Team Saxobank skal oppnå alt de oppnådde sist sommer da de toppet lagkonkurransen, Carlos Sastre vant sammenlagt og Andy Schleck sikret seg ungdomstrøya.

- Vi har et knakende godt lag, og Fabian er i kjempeform. Man kan uansett ikke ta noe for gitt. Det er mange skarpskodde lag vi konkurrerer med, sier Arvesen, og trekker fram Astana det laget som virker best rustet i sammendraget. Det første målet er likevel å sikre seg den gule trøya og forsvare den for Fabian, selv om det blir vanskelig å kopiere alt det vi gjorde i fjor, understreker Arvesen overfor Dagbladet.


Tenker ikke på egne sjanser

Etter flere uhell og marginer imot, vant Arvesen den 11. etappen i fjor fra Lannemezan til Foix 1,5 centimeter foran sveitsiske Martin Elmiger.

Han har imidlertid ikke sett seg ut noen etapper som egner seg for å gjenta den bedriften. Først og fremst skal han blø for lagkameratene.

- Jeg tenker ikke på å kjøre for egne sjanser i det hele tatt. Det er i så fall noe som får komme ettherhvert. Jeg er uttatt kun for én ting, og det er å ofre meg for laget, understreker Arvesen.

Håper på forsvar av mestertrøya
Denne uka fortsetter forberedelsene mot Tour de France med nasjonale mesterskap.

Arvesen er regjerende norsk mester i landeveisritt, og håper på en gjentagelse kommende søndag i Rogaland, men ser for seg en tøff batalje med unge, sultne ryttere med spurtsterke Alexander Kristoff i spissen. Thor Hushovd vil helt sikkert også ha et ord med i laget. Det samme vil Edvald Boasson Hagen. 

- Jeg vil gjerne vinne NM på nytt. Det knytter seg mye prestisje til den norske mestertrøya, sier Arvesen, som har seks NM-gull fra før - fire på landevei og to på tempo.