Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har ingen ting å skjule

KITZBÜHEL (Dagbladet): Her er kvitteringen som gir Lasse Kjus rein samvittighet. Den tar livet av de sterke doping-ryktene som slo ned i Kitzbühel i går. Men Lasses tillit til dopingpolitiet er tynnslitt.

- Det finnes mange gale mennesker med rare motivasjoner, sier Lasse Kjus om ryktene - og kildene bak dem.

Flommen startet i slalåmpausen i går, noen minutter etter at Lasse Kjus hadde tatt over ledelsen i verdenscupen.

Da meldte østerriksk radio og tv at nordmannen hadde avlagt positiv dopingprøve.
Lederen for dopingapparatet i Kitzbühel, Karl-Heinz Demel, fortalte i de samme kanalene at ingen prøver er klare ennå, og at dette må skrives på kontoen for rykter.

Men det hindret ikke verdens alpinjournalister i å være opptatt av én ting i går.

Dermed var det astmamedisiner, og ikke ledelsen i verdenscupen, Lasse måtte snakke om.

Klare regler

Det som har skapt rykteflommen, er trolig Lasses bruk av astmamedisinene Bricanyl og Pulmicort. De bruker han mot sine svært ømfintlige bihuler.

- Dette er medikamenter med visse restriksjoner. Reglene til det internasjonale skiforbundet (FIS) sier at man må være sjuk for å bruke dem - ellers er de forbudte, forklarer landslagslege Arne Kristian Aune.
- En spesialist må slå fast at utøveren trenger disse medisinene, og en slik legeerklæring har Lasse fått av landslagets øre-nese-hals-spesialist Arild Danielsen. Den erklæringen viser Lasse fram foran hver dopingkontroll. Samtidig skriver han under på hvilke medisiner han bruker før han tar prøven, sier Aune.

Det er disse papirene du ser på bildene.

- En ikke-sak

Lasse Kjus sjøl var også totalt uvitende om den påståtte skandalen før spørsmålene kom etter slalåmrennet.

- Dette er en ikke-sak og jeg har ingenting å skjule. Men det er helt typisk at sånne rykter oppstår når noen gjør det bra - og særlig rett før et stort mesterskap. Jeg bryr meg ikke så mye om det, men det er likevel trist at slike ting skjer, sier Lasse.

Tre tester på én uke

Som er blitt dopingtestet tre ganger den siste uka: Torsdag kom kontrollørene fra Norges Skiforund på besøk til det norske løperhotellet, mens dopingpolitiet til FIS tok prøver etter rennene fredag og lørdag.

Kjus har lite godt å si om dem som foretar FIS-testene.
- Hver gang jeg kommer til test, får jeg følelsen av at de ser på meg som en suspekt fyr de skal prøve å ta rotta på, sier Lasse til Dagbladet.

- Hvem tror du har satt ut disse ryktene?
- Dopingkontrolløren som testet meg er den eneste som visste hvilke medisiner jeg bruker.

Ikke innkalt

Ryktene kan ha sitt utspring i lørdagens dopingkontroll. FIS-reglementet sier at løperne skal få skriftlig beskjed om at de skal på kontroll rett etter renn-slutt. Det fikk ikke Lasse, og gikk tilbake til hotellet.

- Vi gikk opp på dopingkontrollen noe seinere, og vi var veldig krasse overfor kontrollørene fordi de ikke hadde fulgt de oppsatte prosedyrene, forklarer Lasse Kjus.

Og mer enn antyder at dop-ryktene kan være en ren hevnaksjon.

<B>IKKE SKYLDIG:</B> - Jeg kan ikke skjønne annet enn at dopingryktene har oppstått fordi noen mener jeg bruker ulovlig astmamedisiner. Men det stemmer ikke, sier lasse Kjus. Og studerer legeerklæringene som beviser at han har alt på det tørre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling