GIR SEG: Åge Hareide er ferdig i Viking.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GIR SEG: Åge Hareide er ferdig i Viking. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ingenting å klage på

Hareide ferdig i Viking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Åge Hareide er ferdig som manager i Viking. Det bekrefter Stavanger-klubben i en pressemelding.

Avslutningen er begrunnet i «svake sportslige resultater», og klubben har begynt arbeidet med å finne en erstatter for 58-åringen som kom til klubben i 2010.

- Hva har gått galt i Viking, Åge Hareide?

- Jeg har ikke fått tenkt så mye på det ennå. Fotball er et veldig marginalt spill, og hadde marginene vært litt mer på vår side kunne det vært nok til at jeg hadde beholdt jobben. Akkurat nå tenker jeg bare tilbake på de gode stundene, og så får jeg ta etterpåklokskapen senere, sier Hareide til Dagbladet.

Ville jobbe videre - Er du enig i avgjørelsen som er tatt?

- Jeg var innstilt på å fortsette og jobbe videre. Men personene over meg i Viking har opptrådt veldig ryddig, og jeg har et godt forhld til klubben, selv om det nå er slutt. Fra min side har jeg ingenting å klage på, sier Hareide.

- Har du tenkt på om det har vært noe du kunne gjort annerledes, og har du fått god nok tid?

- Det spørs hvordan en ser det. For noen er to og et halv år, for andre ikke. Jeg har ikke tenkt så mye på hva jeg kunne gjort annerledes. Det får jeg ta senere.

Krevde Hareides avgang Det har stormet rundt Viking denne sesongen, og lokalpressen krevde etter 3-0-tapet mot Fredrikstad at Hareide måtte gå. Vikings styreleder Christian Rugland bedyret imidlertid allerede på tirsdag at Åge Hareide hadde full tillit, og at det å løse Hareide fra kontrakten ikke hadde vært et tema.

- Hvordan opplevde du presset fra Stavanger-pressen?

- Når en går inn i en trenerjobb, vet en at en blir kritisert hvis resultatene ikke kommer. Sånn er det bare, sier Hareide som nå skal nyte sommerferie i Romsdalsalpene.

- Der skinner alltid sola, sier Hareide og ler.

Kjell Jonevret og Benny Lennartson er mulige erstattere for Hareide, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Overraskende TV2-ekspert Erik Thorstvedt er overrasket over at Hareide plutselig er ferdig i klubben.

- Ettersom Viking-ledelsen har hatt en del evalueringer i det siste er det litt overraskende at Åge nå er ferdig. Samtidig har ikke resultatene vært bra, og han har jo på en måte stilt et ultimatum overfor seg selv da han sa at hvis de ikke klarte å ta fjerdeplassen, da skulle han trekke seg. Han har riktignok prøvd å snakke seg litt bort fra det, for det er ikke mye som har tydet på at Viking klarer å nå den målsetninga i år, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Han sier at Viking trodde de skulle få et løft da de ansatte Hareide som trener i 2010, men at entusiasmen rundt klubben har dalt istedenfor økt.

- Folk bryr seg nesten ikke lenger. Det er nærmest en apatisk tilstand, en aksept for at det bare skal være sånn. Det er farlig for en klubb som Viking. Jeg spør meg også litt om hvor Åge er i sin livsfase: Er han sulten nok? Han har vinglet litt på treningsfeltet, jobbet med noe i tre dager før han på den fjerde dagen har begynt på noe helt annet. Det har vært lite kontinuitet.

- Hareide hadde nok vært tjent på å stå litt hardere på ett system, og prøve å banke det fast. Det har vært ekstremt mye forandringer. Han prøvde seg for eksempel på en mann-mann-markering, men endret det til vanlig soneforsvar da resultatene ikke kom. Det er merkelig å prøve noe så nytt når serien starter, sier Thorstvedt.

Goalgetter Den tidligere Tottenham-keeperen sier også at Hareide har manglet en goalgetter i sin tid i Viking.

- Viking har ikke vært dårlige, de har spilt ganske bra til tider. Men de scorer jo ikke mål, og alle lag er avhengig av å ha en som banker ballen inn, sier han.

Hareide ble manager i Viking i slutten av forrige sesong, etter at tidligere sportsdirektør Egil Østenstad trakk seg fra stillingen. Thorstvedt mener Hareide må ta noe av ansvarer for å ikke ha hentet inn en goalgetter.

- Siden han har hatt ansvaret med å hente inn spillere, må Hareide ta noe av skylden for at klubben ikke har hatt en spiss som scorer mål. Henri Anier kom jo i vinter, men har ikke klart å bli den spilleren, sier Thorstvedt.

Åge Hareide (58):

Dette er fotballtreneren Åge Hareide, som lørdag sluttet som manager i Viking:

Navn: Åge Hareide
Alder: 58 (født 23. september 1953)
Yrke: Fotballtrener

Tidligere klubber som trener: Molde, Helsingborg (Sverige), Brøndby (Danmark), Rosenborg, Örgryte (Sverige), Viking.
Norsk landslagssjef 2004-2008.

Tidligere klubber som spiller: Hødd, Molde, Manchester City, Norwich.
Landskamper/mål: 50/5.
Kilde: snl.no.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer