VEKTKAMP: Vegard Stake Laengen innrømmer at fokuset på kroppsvekt kan ha ødelagt vårsesongen. Her under OL i London 2012.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
VEKTKAMP: Vegard Stake Laengen innrømmer at fokuset på kroppsvekt kan ha ødelagt vårsesongen. Her under OL i London 2012. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

- Jeg har kanskje for lav kroppsvekt i forhold til det som kreves

Vektfokus kan ha ødelagt vårsesongen.

(procycling.no): Vegard Stake Laengen (Bretagne - Séché Environnement) har hatt en forsesong som han beskriver som en nedtur.

- Det har ikke gått etter planen og kroppen spilte ikke på lag, sier han til procycling.no.

Dermed måtte 25-åringen ta det langt roligere på sykkelsetet enn først ventet.

- Det var eneste løsning. Jeg måtte komme av sykkelen for å få ladet batteriene, sier han.

Vektpress Nå legger ikke askergutten skjul på at det konstante fokuset på vekt kan ha hemmet han.

- Det er noe alle syklister tenker på, at man skal ha mest mulig watt utfra pr. kilo kroppsvekt. Jeg har kanskje hatt et litt for hardt fokus på dette, innrømmer han.

Det var i samråd med lagets lege at Stake Laengen kom fram til den mulige forklaringen.

 - Jeg har nok kanskje litt for lav kroppsvekt i forhold til det som kreves, sier syklisten.

Dropper dessert Han innrømmer at det preger hverdagen som syklist at man hele tiden skal passe på hva man putter i seg.

- Jeg tenker ikke så mye på det rundt middag for eksempel, men slik som dessert og kaker holder jeg meg unna, sier han.

Heller ikke karbohydrater skal man ha for mye av, mener Stake Laengen.

- Det er et problem I Norges Cykleforbund er man klar over det voldsomme presset rundt problemet som Stake Laengen skisserer.

- Det er klart at det er et problem som finnes, i idrett generelt er det et veldig fokus på vektreduksjon, forteller sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk.

Han understreker imidlertid at han ikke kjenner Stake Laengens tilfelle. Sportssjefen vet at det utenlands kan være langt strengere fokus når det kommer til fettprosenten.

- Jeg vet at mange miljøer, spesielt i Italia, fokuserer på dette med fettprosent og at de sjekker kroppsfett, forklarer han.

Fokus i Norge I Norge jobber man imidlertid hardt for å gi utøverne et korrekt bilde.

 - I Norge prøver man å fokusere på dette med riktig kosthold uten at man setter vekten som det primære.

For poenget er ikke å telle kalorier.

- Man må ikke bare tenke tomme karbohydrater, men også at kroppen trenger næringsstoffer. Går man tom for karbohydrater brenner kroppen protein, altså muskelmasse, slår han fast.

Med døden til følge Falk vet at det diskuteres mye i miljøet om kroppsvekt i Norge. Skrekkeksempelet henter han likevel fra hjemlandet Sverige.

- På tidlig 90-tall var jeg vitne til at en utøver gikk bort som følge av et voldsomt vektfokus. Her ble det også konstatert anoreksi, forklarer Falk.

For Stake Laengen sin del er det lett å bli revet med.

- Det er alltid mye snakk om vektreduksjon i profflag. Man blir selv ivrig når man ser at det går riktig vei, forklarer syklisten.

Han legger ikke skjul på viktigheten av kroppsvekta.

- Når jeg var yngre var det bare trening, trening og trening som sto i hodet. Det var det man ble god av. Når man kommer opp på et visst nivå begynner vekta å spille inn som en viktig faktor.

Jobber for en løsning Hans Falk understreker at man i Norge jobber aktivt for å gi utøverne et korrekt bilde av kosthold i idretten.

- De fleste forbundene jobber med kostholdsopplysning. I tillegg har vi samlinger i Olympiatoppen hvor man prater om ernæring.

Les også: Stake Laengene bak skjemaet før touren

- ET PROBLEM: Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, advarer mot feil fokus når det kommer til kosthold. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
- ET PROBLEM: Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, advarer mot feil fokus når det kommer til kosthold. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer