Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har løyet i god tro

Her er tidenes største fotballskandaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Italiensk fotball er lammet etter kampfiksingskandalen som har sendt Juventus, Fiorentina og Lazio ned i Serie B. Også Milan er tildelt straff etter avsløringen, og det er nå ventet massiv spiller- og sponsorflukt fra de fire involverte lagene. Tilliten til italiensk fotball er på et lavmål.

Men korrupsjon er ikke noe nytt fenomen i fotballverdenen. BBC har samlet fotballhistoriens sju mest famøse korrupsjonssaker, fra England, Frankrike, Tyskland og Brasil.

Den britiske kanalen er imidlertid ikke i tvil: Den nyeste saken fra Italia omfatter de største lagene og personlighetene i italiensk fotball - og er den mest dramatiske korrupsjonssaken i fotballens historie. Er du enig?

A. Dommerskandalen i Tyskland

Verdensmesterskapet i fotball på hjemmebane ble en opptur for tyskerne, og mange klarte endelig å legge fjorårets dommerskandale bak seg.

Det var i 2004 at andredivisjonslaget FC Paderborn oppsiktsvekkende snudde 0-2 til 4-2 mot UEFA-cupvinnerne i FC Hamburg. Paderborn ble blant annet tildelt to tvilsomme straffespark, og Hamburg fikk en mann utvist. FC Hamburg klaget dømmingen inn for det tyske fotballforbundet, og etter kort tid var nettverket av lyssky pengeoverføringer avslørt. Dommeren Robert Hoyzer innrømmet å ha mottatt 350.000 kroner og en flatskjerm-tv fra en kroatisk gamblerkoordinator mot å ha sikre Paderborn seieren i kampen.

Hoyzer skal også ha fikset flere andre kamper i tysk andre- og tredjedivisjon og i den tyske cupen. Han ble dømt til 29 måneders fengsel.

B. Korrupsjon i Brasil

EVIG KAMP MED THE SUN: Bruce Grobbelaar fraktes bort av politiet i mars 1995 etter at tabolidavisen The Sun publiserte et lydbåndopptak der den tidligere Southampton- og Liverpool-keeperen innrømmer å ha tatt imot bestikkelser. Foto: SOLENT NEWS AGENCY
EVIG KAMP MED THE SUN: Bruce Grobbelaar fraktes bort av politiet i mars 1995 etter at tabolidavisen The Sun publiserte et lydbåndopptak der den tidligere Southampton- og Liverpool-keeperen innrømmer å ha tatt imot bestikkelser. Foto: SOLENT NEWS AGENCY Vis mer

Elleve seriekamper i den brasilianske ligaen måtte spilles om igjen da det i fjor ble kjent av dommer Edilson Pereira de Carvalho hadde mottatt betaling fra et ulovlig gamblingnettsted for å dømme kampene etter nettstedets ordre.

Avsløringen førte til kaotiske tilstander i den brasilianske ligaen, også etter at kampene var spilt på ny. Corinthians gikk nemlig forbi erkerivalen Internacional på tabellen og sikret ligaseieren.

C. Marseilles mørke fortid

Marseille ble det første franske laget til å vinne Champions League da de i 1993 slo AC Milan i finalen.

Men seierjubelen i hjemlandet stilnet da det ble klart at Marseille-president Bernard Tapie hadde bestukket franske Valenciennes FC til å droppe den siste seriekampen. Marseille vant serien og fikk mer tid til å forberede seg til Mesterliga-finalen mot Milan.

Da korrupsjonen ble kjent, ble Marseille fratatt den franske tittelen og seinere degradert til den nest høyeste divisjonen for finansielle uregelmessigheter. De fikk heller ikke delta i Champions League det påfølgende året.

Klubbpresidenten, som tidligere hadde vært statsråd i den franske regjeringen, ble dømt til fengselsstraff. Da alibiet hans falt fra hverandre i retten og det ble klart at han hadde løyet under ed, uttalte Tapie det legendariske sitatet:

- Jeg har løyet i god tro.

Marseille kom tilbake til toppdivisjonen igjen i 1996, men nye anklager om kampfiksing og dopingbruk har gjort at det tidligere topplaget siden 1993 ennå ikke har vunnet ett eneste trofé.

D. Grobbelaar-saken i England

Det ble furore da den britiske avisen The Sun i 1994 hevdet at den tidligere Liverpool- og Southampton-keeperen Bruce Grobbelaar hadde mottat 460.000 kroner for å sørge for at Liverpool tapte 0-3 mot Newcastle i 1993.

Keeperen saksøkte The Sun, og tabloiden ble dømt til å betale nesten én million kroner i erstatning til Grobbelaar. Sun anket imidlertid dommen, og i 2001 ble erstatningen redusert til én britisk pund.

Dommeren i ankesaken mente Grobbelaars argumentasjon var «fullstendig usannsynlig» og at The Suns artikkel ikke kunne ødelegge keeperens allerede svært frynsete rykte. Allerede i 1990 måtte keeperen møte i retten to ganger beskyldt for å ha mottatt bestikkelser, men fikk gå fordi aktoratet ikke hadde nok bevis til å få ham dømt.

- Han har oppført seg på en måte som kan - selv om handlingene ikke er avslørt og stemplet - undergrave integriteten til et spill som har tillit og støtte fra millioner av supportere, sa dommeren i ankesaken.

E. Italias «Totonero»

I alt 50 år med utestengelse fra fotball ble delt ut da Italia sist gang måtte rydde opp i en korrupsjonsskandale. Den såkalte Totonero-saken – oppkalt etter ulovlige gambling - rullet opp i 1980 og kuliminerte i massearrestasjoner og degradering av AC Milan og Lazio til Serie B.

Gamblingkoordinatorer, klubbansatte og spillere samarbeidet om kampfiksingen, som omfattet både Serie A og Serie B.

En av hovedpersonene i skandalen var landslagsspissen Paolo Rossi, som ble utestengt fra fotball i tre år etter at kampfiksingen var avslørt. Straffen ble redusert med ett år så spissen kunne delta i VM i 1982 – der Rossi ble toppscorer og Italia verdensmester.

F. Esmond Million i knipe

Summene var langt mindre, men forseelsen like stor da Esmond Million, keeper i Bristol Rovers, i 1963 mottok 3400 kroner for å sørge for at laget hans tapte en kamp mot Bradford Park Avenue.

Lagkameratene ville det imidlertid annerledes og sikret uavgjort-resultatet 2-2 – uvitende om keeperens bestrebelser med å slippe inn flest mulig mål.

Under treningen den påfølgende uka ble Million konfrontert med managerens mistanke, og keeperen tilstod. FA ila keeperen 575 kroner i bot, og tre uker seinere ble han utestengt av all fotball på livstid.

G. «Juventus-skandalen»

Til slutt i rekken kommer kampfiksingskandalen som akkurat nå ruller i Italia. Italiensk politiet har siden sesongen 2004/05 etterforsket påstander om at de tidligere Juventus-direktørene Luciano Moggi og Antonio Giraudo har skapt et nettverk av personer i forbundet som har arbeidet for å influere dommeravgjørelser i italiensk Serie A.

Både Moggi og Giraudo trakk seg fra stillingene sine i mai og er nå dømt til bøter og utestengelse fra all fotball i fem år. Også Fiorentina, Lazio og Milan har vært en del av nettverket, sammen med en rekke personer i fotballforbundet, åtte dommere og to linjemenn.

• Er Juventus-skandalen fotballhistoriens mest alvorlige korrupsjonssak?

DEN SISTE I REKKEN: Fire italienske Serie A-lag får opplest straffen i den siste av fotballhistoriens korrupsjonsskandaler.
STEJERNE I KLISTERET: Paolo Rossi var en av hovedpersonene bak korrupsjonsskandalen som rystet Italia i 1980.
FRANSKE BESTIKKELER: Marseille-president Bernard Tapie bestakk ledelsen i et fransk eliteserielag for å skaffe Marseille-spillerne mer hvile før mesterligafinalen.
GRÅDIG BRASILIANER: Elleve seriekamper måtte spilles om igjen etter at dommer Edilson Pereira de Carvalho hadde latt seg bestikke av et ulovlig gamblingnettsted.
BESTUKKET: Tyske Robert Hoyzer (28) fikk 350.000 kroner og en flatskjerm-tv for å la andredivisjonslaget Paderborn vinne over FC Hamburg.