- Jeg har lurt veldig på Bradley

Tony Martin med «mind games» før VM-tempoen.

«RACE AGAINST THE MACHINE»: Tony Martin møter Bradley Wiggins og Fabian Cancellara til en potensielt vanvittig duell på VM-tempoen i ettermiddag. Foto: AFP / NTB Scanpix
«RACE AGAINST THE MACHINE»: Tony Martin møter Bradley Wiggins og Fabian Cancellara til en potensielt vanvittig duell på VM-tempoen i ettermiddag. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I ettermiddag skal verdens beste temporytter kåres i Firenze.

57,9 flate, men beinharde kilometer er det som skiller sykkelsportens fremste maskiner fra regnbuetrøya som beviser at en av dem er verdensmester.

Sjelden har det vært like åpent i toppen som nå før en VM-tempo. Både Fabian Cancellara, Bradley Wiggins og Tony Martin kan på papiret vinne. Sistnevnte var i går i god gang med en slags sykkelversjon av «mind games».

- Jeg har lurt veldig på Bradley. Han kjørte hele Tour of Britain, som ble avsluttet søndag. Hvis han kommer til VM-tempoen onsdag i toppform, er det bare å ta av seg hatten. Det er ikke akkurat lett, sier Martin til tysk presse, ifølge Cycling Weekly.

Ulempe for Wiggins Martin mener også det er en ulempe for Wiggins at han ikke har syklet i tempoløypa i Firenze i konkurransefart. Den individuelle tempoløypa er nemlig mer eller mindre lik lagtempoløypa, hvor Martins Omega Pharma-Quickstep ble verdensmestre søndag.

- Å ikke ha kjørt løypa i konkurransefart, spesielt gjennom gamlebyen i Firenze er en ulempe. Jeg vet hvor de kritiske punktene er, noe som kan være verdt sekunder, sier tyskeren.

Fjorårets verdensmester trekker fram enda en ting som gir ham selv en fordel i ettermiddag: At han med bakgrunn i fjorårets prestasjon får starte sist.

MASKIN 1: Tony Martin er kanskje den største favoritten i ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
MASKIN 1: Tony Martin er kanskje den største favoritten i ettermiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er alltid bedre å være den som jakter enn den som blir jaktet. Hvis du vet at du er et sekund bak, så kan du risikerer mer den siste mila enn om du ikke visste noe, sier han til Cycling Weekly.

Bedre sykkel Men til tross for at Martin har yppet til verbal duell i forkant av dagens ritt, har ikke Wiggins lagt an den samme tonen. Etter sammenlagtseieren i Tour of Britain i helga har 33-åringen snakket mest om rett fokus.

- Dette blir litt som med OL i fjor. Etter å ha vunnet Tour de France den ene dagen, måtte jeg tenke på OL den neste. Jeg har en jobb å gjøre på onsdag, og det er å vinne tempoen. I det jeg gjør det, handler alt om fellesstarten søndag, sier han.

I går sa han til pressen at han har forberedt seg svært godt til dagens VM-ritt fordi en seier vil bety alt.

- En seier vil bety mest av alle medaljene jeg har vunnet. Mange avskrev meg i mai (etter at han brøt Giro d'Italia), så dette betyr mye. I juli brukte jeg sinne som motivasjon før dette, sier han ifølge Cycling News.

MASKIN 2: Fabian Cancellara har fem VM-titler, og er tidenes beste temporytter. Foto: AFP / NTB Scanpix
MASKIN 2: Fabian Cancellara har fem VM-titler, og er tidenes beste temporytter. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Britene fester sin lit til at fjorårets Tour de France-vinner har syklet seg i tempoform i løpet av Tour of Britain.

I tillegg stiller han i ettermiddag på en Pinarello-sykkel som skal være hakket mer aerodynamisk enn konkurrentenes. Det ryktes også at han vil stille med en ny hjelm, som skal være tidenes beste med tanke på luftmotstand.

Forsiktig Cancellara Den tredje store favoritten er Fabian Cancellara. Men sveitseren, som er blitt verdensmester på tempo hele fem ganger
tidligere, insisterer på at han ikke er favoritt denne gangen.

Han plukker isteden ut Martin, Wiggins, amerikanske Taylor Phinney og «en australsk rytter».

- Det er de som er favoritter med tanke på at løypa er flat, med lange, flate veier, sier Cancellara, ifølge Cycling News.

MASKIN 3: Bradley Wiggins har trent knallhardt mot det som skjer i Firenze i ettermiddag. Foto: AP / Fabio Ferrari / NTB Scanpix
MASKIN 3: Bradley Wiggins har trent knallhardt mot det som skjer i Firenze i ettermiddag. Foto: AP / Fabio Ferrari / NTB Scanpix Vis mer

• Viasat 4 sender fra kl. 13. Starttidspunkter for favorittene: Wiggins kl. 15.09, Cancellara 15.10,30 og Martin 15.12.