Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har mer å gå på i VM

Bjørgen med nytt skremmeskudd til konkurrentene etter ny utklassingsseier.

UTKLASSING: Petra Majdic (tv) var den eneste som fulgte Marit Bjørgen til en viss grad i sprintfinalen i Kuusamo. Ned til treer Astrid Uhrenholdt Jacobsen skilte det imidlertid så mye som åtte sekunder.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
UTKLASSING: Petra Majdic (tv) var den eneste som fulgte Marit Bjørgen til en viss grad i sprintfinalen i Kuusamo. Ned til treer Astrid Uhrenholdt Jacobsen skilte det imidlertid så mye som åtte sekunder.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUUSAMO/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen var suveren både individuelt og på stafetten under verdenscupåpningen i svenske Gällivare forrige helg.

Også i sesongens første sprint var ingen i nærheten av å true Rognes-ekspressen. Først parkerte hun alt og alle i prologen, før hun lekte seg igjennom kvart- og semifinale.

Heller ikke i selve finalen var hun i realiteten aldri truet, selv om slovenske Petra Majdic fulgte 30-åringens kraftfulle diagonalgang bedre enn noen annen hadde gjort i løpet av en lang dag i ei tøff sprintløype.

- Jeg har jobbet ekstra med teknikken i bratte motbakker siden Beitostølen. Der stemte det ikke helt, og jeg fikk noen arbeidsoppgaver. Det ser ut til å ha fungert bra, for i dag fungerte det veldig bra opp den bratte bakken, sier Bjørgen.

- Og når teknikken først sitter, kan jeg gå skikkelig fort, fortsetter hun.

- Det er moro å lykkes her i Kuusamo, for dette er ei løype jeg aldri har likt noe særlig, nettopp på grunn av den bratte bakken.

- Stemmer fryktelig bra I dag ble bakken Marits beste venn. Det var der hun gjorde alle løpene sine. Hun var suveren fra prolog til finale og ingen fulgte henne i kneika opp til stadion.

På oppløpet hadde Bjørgen full kontroll, og seilte inn til en komfortabel seier foran Majdic. Dermed sikret hun seg 50 verdenscuppoeng og første stikk i kampen om sammenlagtseieren i minitouren, som fortsetter med fem kilometer klassisk i morgen og 10 kilometer jaktstart i fri teknikk på søndag.

- Det stemmer fryktelig bra om dagen. Jeg må innrømme det. Men samtidig er jeg ikke redd for at det ikke skal være mer å gå på fram mot VM. Jeg har ikke gjort noe spesielt for å være i god form nå. Jeg trener fortsatt mye og tungt, men når en har holdt på så mange år som jeg har med hard trening, så blir en jo sterk, poengterer Bjørgen.

Seieren i Kuusamo-sprinten i går gjør at Marit fortsatt er ubeseiret i vinter. Men rennet teller ikke som enekltseier i verdenscupen, kun som delseier i åpningstouren.

- Det er kanskje litt dumt, men ikke noe jeg tenker så mye på. Men FIS bør kanskje være litt forsiktige med å etablere for mange Tour'er for ikke å ta glansen fra Tour de Ski. Den er stor, og det bør den få fortsette å være, sier Bjørgen til Dagbladet.

Jacobsen på pallen De norske jentene gjorde som vanlig en bunnsolid laginnsats, og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok en oppløftende tredjeplass til slutt.

Maiken Caspersen Falla så lenge ut til å ligge godt an til en finaleplass, og kom inn på oppløpet som nummer to i semifinalen, men da Majdic tråkket på bakskiene hennes, endte det med knall, fall og skuffelse. Uansett fikk det ikke betydning, da Gjerdrum-løperen ble disket for skøyting. Det samme ble Justyna Kowalczyk i samme heat.

Vibeke Skofterud var fjerde norske jente i semifinalen, mens Kari Vikhagen Geitnes røk ut i kvartfinalen.

REDDET ÆREN: Bare John Kristian Dahl (i midten) og Ola Vigen Hattestad tok seg videre fra prologen av de norske herrene. Førstnevnte vant til gjengjeld rennet foran Aleksej Poltaranin fra Kasakhstan (t.v.) kom på 2. plass og finske Sami Jauhojärvi kom på 3. plass.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
REDDET ÆREN: Bare John Kristian Dahl (i midten) og Ola Vigen Hattestad tok seg videre fra prologen av de norske herrene. Førstnevnte vant til gjengjeld rennet foran Aleksej Poltaranin fra Kasakhstan (t.v.) kom på 2. plass og finske Sami Jauhojärvi kom på 3. plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Marthe Kristoffersen, Ingvild Flugstad Østberg, Celine Brun-Lie og Therese Johaug ble slått ut i prologen.

Seier til Dahl Også i herreklassen ble det norsk jubel da John Kristian Dahl gikk inn til sin første internasjonale seier i klassisk sprint i karrieren. Kirkenes-gutten var sammen med Ola Vigen Hattestad de eneste nordmennene som gikk videre fra prologen.

Hattestad tok seg også til finalen, men et tidlig stavbrekk ødela mye, og dermed måtte Ørje-løperen ta til takke med fjerdeplass bak Aleksej Poltaranin og hjemmefavoritt Sami Jauhojärvi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!