- Jeg har mistet mye av håret

Contador klager på manglende søvn, lønn og støtte.

FORTSATT I ASTANA-DRAKT: Alberto Contador må sykle med drakta til sin gamle arbeidsgiver Astana fram til årsskiftet. Han er svært skuffet over at laget han syklet for i tre sesonger nå har vendt ham ryggen. Her er han på treningsleir i Fuerteventura sammen med sitt nye lag Saxo Bank-Sungaard. Foto: EPA/Carlos de Saa
FORTSATT I ASTANA-DRAKT: Alberto Contador må sykle med drakta til sin gamle arbeidsgiver Astana fram til årsskiftet. Han er svært skuffet over at laget han syklet for i tre sesonger nå har vendt ham ryggen. Her er han på treningsleir i Fuerteventura sammen med sitt nye lag Saxo Bank-Sungaard. Foto: EPA/Carlos de SaaVis mer

(Dagbladet): I påvente av at det spanske sykkelforbundet ferdigbehandler dopingsaken mot ham, befinner Alberto Contador seg for øyeblikket på treningsleir i Fuerteventura sammen med sin nye arbeidsgiver Saxo Bank-Sungaard.

Spanjolen har hatt noen tøffe måneder etter at han testet positivt på det forbudte stoffet clenbuterol under en hviledag i Tour de France i sommer.

I sitt første møte med pressen etter at nyheten ble offentlig kjent sa Contador at han ikke hadde sovet på halvannen måned. Og situasjonen har bare forverret seg siden da:

- Jeg har mistet mye hår på grunn av stresset, sier Contador i et intervju med spanske abc.es, gjengitt av cyclingnews.com.

Uten lønn
Stresset er ikke bare et resultat av uvissheten rundt utfallet av dopingsaken. Contador opplever det også som en stor påkjenning at hans gamle lag Astana har vendt ham ryggen helt, både på et økonomisk og menneskelig plan.

- Etter å ha vunnet to tourer, en Giro og en Vuelta med dem, har de ikke så mye som sendt ut én støtteerklæring. Og jeg har ikke fått lønn siden september, klager han.

Contador står fortsatt på at han fikk i det forbudte stoffet fra en forurenset biff. Verdens antidopingbyrå WADA fant imidlertid ikke et eneste spor av clenbuterol da de testet dyrene til slakteren som Astana kjøpte kjøttet fra.

Dopingekspertene mistenker i stedet at Contador selv har spist clenbuterol måneder i forveien, tappet sitt eget blod, og deretter ført det tilbake til kroppen under Tour de France for å oppnå høyere oksygenopptak og dermed kortere restitusjonstid.

Mistanken styrkes av at det er funnet kjemiske spor av blodposer i blodet til spanjolen. Clenbuterol-mengden er på ubetydelige 0,000 000 000 05 gram per milliliter.

- Folk skiller ikke mellom så små doser av clenbuterol og sterkere substanser. Jeg vant ikke touren på grunn av det. Jeg blir testet hver sjette dag gjennom hele året, hjemme hos meg selv, i konkurranser, når jeg trener. Jeg har alltid blitt testet, og det har aldri vært noe galt. I løpet av alle disse årene har jeg alltid prestert på et stabilt nivå, med samme antall seirer.

- Jeg ser fortsatt på meg selv som et eksempel på åpenhet og renhet. Alt dette vil ta slutt en dag. Jeg kunne ønske at personene som skriver, tenker eller uttaler seg om saken kunne vurdere muligheten for at jeg er uskyldig, sier han.

Bukken til havresekken?
Om det spanske sykkelforbundet kommer til motsatt konklusjon, blir Contador trolig utestengt i to år og fratas årets sammenlagtseier i Tour de France.

Det er UCI som har åpnet dopingsak mot den tidligere Astana-rytteren, men de overlater til det nasjonale forbundet å dømme eller frikjenne Contador.

Kritikere vil nok hevde at det er å sette bukken til havresekken, med tanke på dopinghistorikken og manglende utvist vilje til å rydde opp i spansk sykkelsport, men slik er prosedyren.

FORTSATT SØVNLØS: Alberto Contador opplever en rekke fysiske reaksjoner som et resultat av den pågående dopingsaken mot ham. Foto:   EPA/EMILIO NARANJO
FORTSATT SØVNLØS: Alberto Contador opplever en rekke fysiske reaksjoner som et resultat av den pågående dopingsaken mot ham. Foto: EPA/EMILIO NARANJO Vis mer