- Jeg har overhodet ikke noen spiseforstyrrelser

Men Johaug innrømmer at hun har mistet kilo siden fjoråret.

AVSLAPPET: - Jeg kan aldri få en kropp som Petra Majdic eller Marit Bjørgen. Og de kan aldri få min. En må ta den kroppen en er tildelt og gjøre det beste med den, sier Therese Johaug i dette intervjuet med Dagbladet. 
Foto: Erik Berglund
AVSLAPPET: - Jeg kan aldri få en kropp som Petra Majdic eller Marit Bjørgen. Og de kan aldri få min. En må ta den kroppen en er tildelt og gjøre det beste med den, sier Therese Johaug i dette intervjuet med Dagbladet. Foto: Erik BerglundVis mer

Therese Johaug innrømmer at hun har gått ned i vekt siden i fjor. Hun har ikke vært flink nok til å spise nok mat etter at hun økte treningsdosene.

- Men jeg har ingen spiseproblemer, sier hun i dette intervjuet med Dagbladet.

Det har lenge vært snakket i langrennsmiljøet om at naturlig sylslanke Johaug har gått ned noen få kilo siden sist vinter. Etter den overlegne klatreetappen i Tour de Ski, ble det enda mer snakk og i går skrev norsk presse om saken på generelt grunnlag, men med bilder av nettopp Johaug.

- Det stemmer at jeg er litt lettere nå enn jeg var sist vinter. Men det har sine naturlige forklaringer, og har overhodet ikke noe med spiseproblemer å gjøre, sier Johaug til Dagbladet.

Enorme treningsmengder
-Hva skyldes det da?

- Jeg har økt treningsmengdene mye foran denne sesongen. I fjor lå jeg på 70 timer i måneden. Jeg økte til 90-100 timer før denne sesongen. Det, samt at kroppen blir mer gjennomtrent og får økt muskelmasse, gjør at forbrenninga øker, sier Johaug.

- Det er en utfordring for idrettsfolk?

- Ja, en stor utfordring. Utfordringen er å kompensere for det en forbrenner med å spise nok og riktig mat. Det kan faktisk være vanskelig.

Spiser veldig mye
- Og?

- Jeg har vært veldig flink — men likevel ikke flink nok. Jeg har rett og slett ikke klart å spise nok i de hardeste periodene. Det er jo enorme mengder mat som skal ned og noen ganger må jeg innrømme at jeg har blitt litt matlei og ikke fått i meg nok.

- Men likevel, du verden som jeg har spist, sier Therese til Dagbladet.

- Bjørn Dæhlie sa en gang at hvor god du blir avhenger ikke av hvor mye du orker å trene, men hvor mye du orker å spise?

- Han har et poeng. Og det er ikke mange som spiser like mye som meg. Jeg får i meg fem-seks relativt kraftige måltider hver dag. Enda skulle jeg spist litt mer.

- Og det er ikke bare jeg som har denne utfordringen, alle som trener så mye har det. Selv Petter Northug blir matlei i blant og klarer av og til ikke å få i seg alt, sier Therese til Dagbladet.

Skal opp i vekt
-Hva nå?

- Utgangspunktet er at jeg ikke har noe som helst problem. Jeg er kjernesunn og frisk på alle måter, og jeg får vannvittig god oppfølging bade fra eget helseteam og Olympiatoppens ernæringsspesialister.

- Skal du opp igjen i vekt?

- Ja, sammen med helseteamet jobber vi med. Men det er ikke mye det er snakk om heller da. Jeg er naturlig tynn genetisk sett, og det er heller ikke mye jeg har tapt meg.

- Jeg er født sånn, har alltid vært tynn og lett. Jeg kan aldri få en kropp som Petra Majdic eller Marit Bjørgen. Og de kan aldri få min.  En må ta den kroppen en har fått tildelt og gjøre det beste med den.

- Heldigvis er det plass til alle typer i langrenn, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Trygg på meg selv
-Reagerer du på at den generelle omtalen i VG i går var utstyrt med bilder av deg?

- Nei, egentlig ikke. Jeg vet med meg sjøl at jeg ikke har noe problem med verken mat, vekt eller kosthold. Jeg står trygt og godt i meg sjøl og har full kontroll på dette, sier Therese Johaug til Dagbladet.

**Dagbladet har også vært i kontakt med langrennslagets helseapparat, som forsikrer at Therese Johaug slett ikke har noen ernæringsmessige problemer. Hun beskrives som en tvers i gjennom sunn utøver som trener beinhardt, og derfor har behov for store mengder påfyll av næring.

- Therese har gjort en god jobb på dette hele veien, men etter at hun økte treningsmengdene sine betydelig, har hun ikke helt klart å ta den økte utfordringen til inntak av næring. Det jobber vi godt og tett med nå, sier lege Hans Petter Stokke til Dagbladet.

FJELLGEIT: Men da Johaug parkerte konkurrentene opp monsterbakken utløste det en debatt om spiseproblematikk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FJELLGEIT: Men da Johaug parkerte konkurrentene opp monsterbakken utløste det en debatt om spiseproblematikk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer