«Jeg har penger så jeg greier meg ut neste uke»

BRYNE (Dagbladet): Rune Hauge er Norges ubestridte agentkonge, men er samtidig den mest utskjelte av dem alle. - Meg bekjent er det bare RBK som klager. Spør folk i Bayern, Göteborg, Dortmund, Brøndby og Manchester. Der sier de ikke mye vondt om meg, sier Hauge til Dagbladet.

Bridgeagenten

Agentbransjen har gjennom media fått et stempel som skitten og tvilsom, men det er en beskrivelse Hauge ikke kjenner seg helt igjen i. 26. oktober sto Per A. Flod fram i Dagbladet og fortalte om en hverdag full av bestikkelser og ulovlige kontrakter.

Uheldig

- Det Flod sier får stå for hans egen regning. Hvis de tingene han snakker om er vanlig i hans agenthverdag, så har han rotet seg bort i uheldige forbindelser, sier Hauge.

- Har du aldri sett noe ulovlig?

- Sjølsagt finnes det eksempler på tvilsomme saker som er med å kaste et dårlig lys over bransjen.

Sjøl om han misliker det, skjønner han godt hvorfor han har fått et dårlig rykte i Norge.

- Gjennom media var jeg lenge personifiseringen av alle skandalene i agent-bransjen. Jeg liker ikke å rippe opp i det gamle. For meg er dette som å snakke om snøen som falt i fjor.

- Jeg håper at de som kjenner meg godt, har et helt annet bilde av meg enn det som er blitt tegnet i media.

Den mest åpenbare konflikten har vært den med RBK. Hauge har de siste åra vært bannlyst på Lerkendal etter overgangstvisten rundt Stig Inge Bjørnebyes overgang til Liverpool.

- Er det et problem for deg at Rosenborg ikke vil prate med deg?

- Det gjør det vanskeligere for meg å jobbe med RBK-spillerne. Jeg fokuserer bare på å gjøre det beste for spillerne uansett hvilken klubb de spiller for.

Gråsoner

Hauge har ingen problemer med å innrømme at han hele tida prøver å utfordre lovverket.

- Det finnes mange gråsoner, og jeg prøver å utnytte meg av det for å finne maksimale løsninger av det som til enhver tid ligger innenfor loven.

Han mener en agent er helt avhengig av at både klubbene og spillerne har tillit til den jobben han gjør. At han sjøl har ovelevd i bransjen og gjort det godt i over femten år, taler for seg.

- Jeg får konkrete henvendelser på spillere hver eneste dag, hele året, og samarbeider godt med de store klubbene. Det forteller meg at jeg må ha gjort noe riktig.

Sier ofte nei

Hauge jobber ikke bare på vegne av spillerne. Han får like ofte oppdrag fra klubber. Det handler alltid om det samme: å levere riktige varer til de som kjøper.

- Oftest sier vi nei til klubber som ringer for å høre om en av våre spillere er rett mann for dem. En agent må ha evnen til å se realistisk på en spillers kvaliteter og egenskaper. Tviler vi på om en spiller passer inn, ber vi klubben om å bli hjemme og spare pengene.

Hauge har et eksempel.

- Alex Ferguson så verken Ronny Johnsen eller Ole Gunnar Solskjær spille en eneste kamp før de kom til United. Han stolte blindt på mine anbefalinger, og rapportene fra sine egne talentspeidere. Hvis jeg da plutselig begynner å levere spillere som ikke holder mål, går det ut over min troverdighet som agent.

Raus kollega

Hans nærmeste samarbeidspartner er Frank Mathiesen. Dansken er raus i sin omtale av Hauge.

- Rune har en del av æren for at Norge har så mange spillere i Premier League. På den måten har han også bidratt til at norsk fotball har blitt bedre de siste åra, sier Mathiesen til Dagbladet.

Hauge er blitt rik på sin agentvirksomhet, men nekter å si hvor stor formue han har. Siden han er bofast på skatteparadisøya Guernsey, er det ikke mulig å få ut offentlige likningstall rundt hans person.

- Det er jeg glad for. Jeg har liten sans for at slike tall er offentlig i Norge.

- Jeg har fra flere kilder at du er god for minst 100 millioner kroner. Hvor rik er du?

- He, he, jeg har så jeg klarer meg ut neste uke.

Tenker nytt

Hauge er ingen storforbruker.

- Jeg er avholdsmann, og så har jeg ikke bil. Hva skal jeg med det på Guernsey? spør han.

Skatteøya i den engelske kanalen er Hauges «hjemland». Firmaene hans er ifølge ham sjøl langt mer enn «bare en postboks». Han har en klar filosofi på hvorfor han velger å drive butikk på Guernsey.

- Det er rett og slett mange praktiske og økonomiske fordeler å drive agentvirksomhet ut fra et skattenøytralt land når du representerer spillerne som flytter fra land til land.

Hele hans forretningsimperium har base på Guernsey (se grafikk). Da han ble utestengt som agent av FIFA i 1995, startet han et nytt selskap som driver med formidling av TV-rettigheter.

- Utestengelsen gjorde at jeg måtte tenke nytt, og i dag er Profile Media det av firmaene mine som har størst inntjening, fordelt på få og attraktive oppdrag.

Likevel er det agentjobben som ligger hans hjerte nærmest.

- Med over 200 reisedøgn i året, sier det seg sjøl at en må like det en gjør. Det blir en livsstil. Jeg liker jobben min, og ønsker å fortsette med den i flere år framover.

«Jeg er

avholds-

mann,

og eier

ingen bil»«Rune må ha litt av

æren for at det er så

mange nordmenn

i Premier League»