- Jeg har rett og slett ikke noe svar

Bjørgen aner ikke hvorfor hun ble knust.

OSLO/COGNE (Dagbladet.no): Virpi Kuitunen utklasset alle på 10 km klassisk i italienske Cogne i formiddag, akkurat som i Kuusamo i slutten av november.

I dag vant den finske jenta enkelt, og distanserte Bjørgen med nesten to minutter. VM-dronningen ble bare nummer 17 og mistet samtidig v-cupledelsen.

Avstanden fram til Kuitunen er veldig stor, og Bjørgen har ingen forklaring.

- Jeg gikk et dårlig skirenn. Hvorfor, vet jeg ikke helt. Jeg har rett og slett ikke noe svar, sier Bjørgen til Dagbladet.no.

Bjørgen var ikke høydeakklimatisert til rennet som går 1500 meter over havet. Hun kom fra Norge mandag og har ligget i lavlandet nede i Aostadalen inntil i morges.

Da dro hun opp og gikk rennet i høyden. Slikt virker noen ganger, kroppen rekker ikke å reagere på høyden. Bjørgen har imidlertid prøvd metoden før, uten hell.

- Jeg vet ikke hva høyden hadde å si for dette resultatet. Jeg merket ikke så mye til det. Men at jeg gikk dårlig, det merket jeg.

- Urolig for formen?

MISTET DEN GULE TRØYA: Marit Bjørgen skuffet med en 17. plass i dagens renn. Foto: Scanpix
MISTET DEN GULE TRØYA: Marit Bjørgen skuffet med en 17. plass i dagens renn. Foto: Scanpix Vis mer

- Egentlig ikke. Senest søndag gikk jeg veldig fort på Sjusjøen. Hva som skjedde i dag, vet jeg ikke, sier Marit som nå reiser hjem til Norge for å lade opp til Tour de Ski i romjula.

- Jeg tror nok høyden hadde sitt å si for Marit sin del. Vi tok en sjanse og reiste rett opp, sier trener Egil Kristiansen.

Vibeke Skofterud derimot har vært i høyden noen dager og er akklimatisert. Hun ble beste norske jente på en sjetteplass i dagens renn, litt over minuttet etter den finske jenta.

Slovenske Petra Majdic ble toer, et halvminutt bak Kuitunen. Dagen ble super med finske øyne, Aino Kaisa Saarinen tok tredjeplassen.

Hilde G. Pedersen gikk ikke akkurat noe storløp hun heller, med 12. plass. Også Hilde GP kom rett fra lavlandet i morges.

- Jeg har rett og slett ikke noe svar