Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NM på ski 2017

Jeg har sett den nye skihistorien begynne!

Johannes Høsflot Klæbo er raskere enn alle andre:

RETT STARTNUMMER: Johannes Høsflot Klæbo vant sitt første VM-gull som start på en ny epoke i norsk langrenn. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
RETT STARTNUMMER: Johannes Høsflot Klæbo vant sitt første VM-gull som start på en ny epoke i norsk langrenn. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

JEG var reporter i målområdet da Oddvar Brå brakk staven under VM-stafetten i Holmenkollen i 1982 før han likevel fikk et delt gull på et raust norsk øyemål. Og så var jeg med på den redaksjonelle praten i Dagblad-sporten noen år seinere som ble til gimmicken «Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven». Slik ble dette selve øyeblikket norsk skihistorie lenge har dreid seg rundt.

Et slikt minne forsvinner ikke fordi en 20-åring spurter ned verdens raskeste russer i en NM-finale i sprint, men rykket til Johannes Høsflot Klæbo vekk fra Sergej Ustjugov og alle andre som går styggfort på ski i Norge, var enda et spesielt øyeblikk for alle som er glad i langrenn.

For vi har sett den nye skihistorien begynne.

HVOR langt den rekker skal Johannes få bestemme selv. Ingen 20-åring trenger å skrive ut noen gullgaranti et par uker før han stiller til start i sitt første internasjonale seniormesterskap. Det er urettferdig, og det er dumt.

Rettferdigheten er det lite å gjøre med i internasjonal toppidrett. Dumheten; derimot, er det mulig å begrense. Det er derfor Johannes er så rolig inn mot Lahti-VM både på valg av distanse og oppstusset om sin egen person. Han er trygg på at han kan gå fire av seks distanser, men lar trenerne ta valget.

FOR alle som så denne bakkeduellen mot den russiske VM-favoritten Sergej Ustjugov, synes det opplagt:

  • De vil se Johannes i flest mulige VM-løp.

For dette har de egentlig ikke sett før. Da Petter Northug revolusjonerte sporten for sju, åtte år siden skjedde det med en kynisk bruk av ekstrem toppfart i rykket. Det var noe nytt, og det tok tid før konkurrentene hadde noe å svare med.

Nå har sporten tilpasset seg denne måten å vinne fellesstarter på, men det holder visst ikke for å temme toppfarten til Klæbo.

SOM han rolig sa det i seiersintervjuet til NRK rett etter målpassering:

- Da Ustjugov rykket i bakken, kjente jeg at jeg hadde et lite gir til.

Det er da det er mulig å gjenkjenne en ny epoke i sporten, og det med en ung verdibasert løper rett fra den lokale trønderske skiskolen som setter premissene. Bedre kan ikke et ristet, presset og utskjelt norsk langrennsmiljø svare kritikerne.

OG hva med ham som har preget det meste i den siste langrennsepoken? Joda; Petter Northug er i ferd med å finne seg selv. Spurten i kvartfinalen var av gammel klasse selv om den ikke rakk helt fram. Derfra og inn tenkte nok Petter bare på 3-mila i morgen.

Der melder forøvrig meterologene føre for Northug. Fra timene før start skal det legge seg et tynt snølag i NM-løypene slik at det blir vanskeligere for de i front å gå fra feltet.

Dette er god hjelp for Petter. I den harde traseen for den klassiske delen av 3-mila kommer flere av VM-konkurrentene til å utfordre utholdenheten hans . Henger han likevel med til skibyttet etter 15km, øker sjansene for det medaljeløpet som kan forandre det norske laget på 30km skiathlon i Lahti.

SNØFALL er en av de viktige grunnene for at Petter allerede er tenkt som en av 12 løpere på det norske VM-laget. Blir det nedbør og lavere tempo på fellesstarten på de to lengste distansene, er en Petter Northug i form historisk sett rett mann på rett plass.

Utfordringen er bare at sporten utvikler seg med enda raskere løpere, og at vi akkurat har sett den historien begynne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling